Barcelona gjør det for tiden godt sportslig, men likevel er det et utenomsportslig tema som stjeler oppmerksomheten i klubben. 

Vi har spilt inn en spesialepisode om den høyaktuelle saken. Den kan også lyttes til på iTunes. 

Bakgrunn

Midt i februar i år brøt nyheten ut fra den Madrid-baserte radiokanalen Cadena SER; Barcelona skal angivelig ha betalt en tidligere spansk toppdommer mellom 2001 og 2018, og den spanske påtalemyndigheten var i full gang med etterforskningen.

Fredag 10. mars kom siktelsen; FC Barcelona var siktet for korrupsjon for betalinger gjort mellom 2014 og 2018 til den tidligere toppdommeren Jose Maria Enriquez Negreira. Beløpet klubben har betalt Negreira gjennom de 17 årene skal dreie seg om drøyt 70 millioner kroner, men det er nærmere 30 millioner kroner klubben har betalt mellom 2014 og 2018 klubben nå må gjøre rede for. I tillegg til klubben, er også Josep Maria Bartomeu, Sandro Rosell, Oscar Grau og Albert Soler siktet, tidligere høytstående herrer i FC Barcelona.

Negreira

Som nevnt er Jose Maria Enriquez Negreira en tidligere spansk toppdommer, som la fløyta på hylla i 1992. Han gikk deretter inn i en rolle som visepresident i den spanske dommerkomiteen. Negreira startet i etterkant av hans nye rolle i dommerkomiteen også et eget grossistfirma, med fokus på mat. Firmaet ble kalt DASNIL 95 SL. Hans nye bedrift fungerte ikke slik han ønsket, og han endret retningen på firmaet til reklametjenester, kampanjer, gaveartikler og sportsvideoer for markedsføring. Han ansatte deretter sin sønn som eneste administrator. 

Det interessante med Negreiras selskap er at betalingene fra Barcelona ble gjort til dette selskapet. Formålet fra klubben var å innhente rapporter på dommere før kamper, som isolert sett ikke er en unormal ting. I følge den franske avisen El Pais leverte Negreiras selskap en konvolutt med en rapport og en DVD-video til Barcelona før hver kamp i La Liga og Copa del Rey, med analyser og detaljert informasjon om den kommende dommerens væremåte. Med rapportene kan man med andre ord skaffe seg verdifull informasjon om den enkelte dommerens måte å dømme på. Et annet ønske for hvorfor Barcelona skal ha ønsket seg disse rapportene var for å få kontroll på at dømmingen som ble gjort gikk riktig for seg, og at dommerne selv dokumenterte sine egne vurderinger i allerede spilte kamper. Problemet er at rapportene i det aktuelle tidsrommet visstnok ikke foreligger, noe som med andre ord vil si at Barcelona gjennom fire-fem år har betalt en dommer uten dokumentasjon på hvorfor. Derfor ser den spanske påtalemyndigheten på det som sannsynlig at disse betalingene gjelder korrupsjon med den hensikt å motta fordeler gjennom dømmingen i La Liga -og Copa del Rey-kamper.

Lovendring i 2010

En viktig faktor i denne saken er at det i 2010 ble etablert en ny lov knyttet til korrupsjon i idretten. Dette betyr at alt knyttet til denne saken som skjedde før dette ikke kan gjøres noe med. Det vil med andre ord si at Joan Laportas første presidentperiode i klubben ikke er i fare hva gjelder korrupsjonsspørsmålet.

Hva sier klubben selv?

Joan Laporta har brukt klubbens egne kanaler flittig etter at nyheten sprakk i spanske medier. Han hevder instendig at dette er et angrep på klubben, og at Barcelona aldri har betalt en dommer for å motta dommerhjelp i kamper. I forrige uke sa Laporta følgende til Barcelona-supporterne: «Denne svertekampanjen har ingen troverdighet, og det vet dere. Dens objekt er på kort sikt å ødelegge klubbens sportslige resultater, og på lengre sikt skaffe seg full kontroll på klubben. Jeg vil ha tid til å forklare hvem, hvorfor og hvordan de orkestrerer dette. Jeg er ikke i tvil om at vi vil forsvare oss selv, men også angripe tilbake.» I tillegg ba Laporta supporterne om å stå bak laget for full maskin i El Clàsico.

Status

Først og fremst er det viktig å huske at denne saken er enormt kompleks. Det som anses som nærmest sikkert er at Barcelona over en periode på mange år har betalt Negreiras firma et beløp på til sammen rundt 70 millioner kroner. Isolert sett ikke unormalt, men per dags dato hevder påtalemyndigheten at Barcelona ikke har gjort rede for betalingene mellom 2014 og 2018, og at dette dermed må dreie seg om korrupsjon. Joan Laporta har avfeid alle disse påstandene fra den spanske påtalemyndigheten, men har enda til gode å komme med en fullspekka uttalelse. Dette har han dog hintet om at kommer til å skje i løpet av kort tid. I tillegg er saken veldig fersk, og det er sannsynlig at det fortsatt er mye som enda ikke er sagt.

Hvilken straff snakker vi om?

Skulle Barcelona bli funnet skyldig i anklagene er det flere potensielle sanksjoner som kan tildeles klubben. Her snakker vi alt fra en symbolsk pengesum i bot, til i verste fall trofèer som blir strøket ut. Sistnevnte skal dog være høyst usannsynlig. En viktig faktor er at organisasjonen La Liga har en foreldelsesfrist på tre år, noe som betyr at de ikke kan gjøre noe her hva gjelder straff. Samtidig gjelder ikke det samme for UEFA og FIFA, men begge disse organisasjonene har enda ikke kommet med noen uttalelse i saken. Her er det med andre ord bare å følge med!

Følg oss også gjerne på Discord hvor vi fortløpende oppdaterer alt Barça-relatert og samtidig tilbyr livechat, videoinnhold og muligheter for Q&A med oss i redaksjonen: https://discord.io/blaugrana