I dag, kl. 12.00 norsk tid, holdt Joan Laporta pressekonferanse vedrørende klubbens alvorlige økonomiske situasjon.
Laporta begynte med å fortelle at €68 millioner i «lønnreduksjon», forhandlet frem av forrige styre, egentlig ikke var en besparelse, fordi penger fortsatt måtte utbetales senere til spillere i bonuser, ved slutten av kontrakten.
– Det ble betalt for mye penger til mellommenn. Én person ble betalt €8 millioner for å speide på spillere i Sør -Amerika.
Laporta brukte mye tid på å snakke om det forrige styrets elendige håndtering av klubbens økonomi.
– Forrige styre ignorerte finanskontroller fullstendig. Akkurat som i «Barça-gate» ble andre fakturaer «delt opp» for å unngå å måtte gå gjennom tilsyn som de burde ha. Inkludert Espai Barça (Camp Nou-ombyggingen, journ. anm.).
Forrige uke mottok Laporta et brev fra Josep Bartomeu, som inneholdt beskyldninger om at Laporta måtte ta en stor del av ansvaret for Barcelonas økonomiske problemer.
– Jeg leste det nøye, og det er fullt av løgner, sa Laporta på pressekonferansen i dag.
Bartomeu hevdet at klubbens 2020/21-regnskap ikke hadde noe med ham å gjøre.
– Ingen kan unnslippe sitt ansvar. Regnskapet deres var bare en komplett avledning og svindel ovenfor medlemmene, sa Laporta.
Laporta gikk gjennom brevet til Bartomeu, punkt for punkt, eller løgn for løgn, om du vil.
Løgn nummer tre, ifølge Laporta, i Bartomeus brev er at Barças finansielle tap i fjor hovedsakelig skyldtes pandemien.
– Barça har en negativ nettoverdi på €451 millioner, kunne Laporta fortelle.
Videre sa han:
– Per i dag er Barças gjeld €1,35 milliarder. Klubbens økonomiske situasjon er veldig bekymringsfull og den økonomiske situasjonen er dramatisk.
Laporta tok videre for seg flere av det han omtalte som Bartomeus løgner.
– Jeg er ikke sikker på hvilken løgn jeg er på nå, men jeg tror det er løgn nummer fem.
– Å selge Barça Corporate var en måte å prøve å dekke over hull i regnskapet på kort sikt. Barça Corporate er ikke i stand til å selges.
Laporta kommenterte videre La Ligas mye omtalte avtale med CVC.
– Den er ikke strukturert som en direkte inntekt, det er et lån. Vi anser også at CVCs verditaksering av La Liga er for lav.
Laporta kommenterte videre Bartomeus løgn nummer seks, om Neymar.
– Han sa at vi hadde kompensert Neymar med €16,5 millioner. Nok en løgn. Jeg vil minne Bartomeu om skaden Neymar-avtalen påførte Barças image. Det var fire åpne rettsaker med Neymar. Vi mente det var best for Barças interesser å bli ferdig med disse for å unngå større risiko.
Han sa videre:
– Det er ikke sant at klubbens lønnsregning eksploderte for å konkurrere med de statseide klubbene. Det var feil å bruke de €222 millionene fra Neymar på lønn og amortiseringer. Overgangspolitikken til klubben var simpelthen dårlig.
Laporta sa videre at renoveringsprosjektet Camp Nou må omdisponeres og revurderes.
– Budsjettet for Estadi Johan Cruyff var €4 millioner, men endte opp med å koste €20 millioner.
Laporta estimerte en tidslinje for fornyelsen av Camp Nou. Godkjenning ny finansplan, skal etter planen skje senere i år. Godkjenning av prosjektet vil forsøksvis skje tidlig til neste år. Arbeidet skal etter planen starte sommeren 2022.
Videre kommenterte Laporta de pågående forhandlingene om lønnsreduksjoner hos spillerne.
– Vi er glade for å ha løst problemet med Piqué (med tanke på å registrere nye signeringer). At han reduserer lønnen sin er beundringsverdig.
– Når det gjelder Kun (Agüero) er ikke dette (registreringen av ham) løst enda, men vi håper på at de andre kapteinene tar Piqués eksempel til etterfølgelse.
Laporta fortalte at samtaler med kapteinene har pågått hele sommeren.
– Jordi Alba, Sergio Busquets og Sergi Roberto har vært veldig greie. Vi forstår at det er et komplekst problem, men vi er sikre på at det vil bli løst.
Videre kunne Laporta fortelle om at han tro på at Barcelona vil komme seg ut av de økonomiske problemene.
– Situasjonen er dramatisk, men vi har gode nyheter. Vår strategiske plan, og erfaringen vi alle har, gir oss troverdighet. Jeg er overbevist om at vi kommer til å komme gjennom dette.
Laporta avkreftet tvert at klubbens gjelder kan true Barças medlemsmodell.
– Klubben vil for alltid være eid av medlemmene.
Laporta forklarte videre hvordan de har forsøkt å løse de økonomiske problemene.
– Spillerne har en fast lønn, samt bonusordninger for prestasjoner og titler. Noen, som Piqué, har gått med på reduksjoner. Andre vurderer utsettelse eller reduksjon av bonusene. Vi ser etter løsninger, for å omstrukturere det hele, for hele troppen.
Videre sa han:
– Troppen har allerede redusert lønn på grunn av COVID-19. Nå ber vi om en ny innsats. Først reaksjon er overraskelse, siden ingen liker å senke lønnen. Men gitt situasjonen klubben er i, som de begynner å forstå, stoler vi på at vi kan løse det så raskt som mulig med kapteinene, og deretter de andre spillere.
Utover i pressekonferansen fikk Laporta spørsmål om renoveringen av Camp Nou.
– Ombyggingsprosjektet Camp Nou (som Laporta arvet fra det tidligere styret, journ. anm.) var foreldet. Vi omstrukturerer det nå slik at 12 000 medlemmer ikke behøver å flytte seter fra første nivå til tredje nivå. Vi legger dessuten til flere VIP- og gjestesoner.
Laporta ble videre spurt om hvordan nettopp Piqués senkede lønn tillot Memphis og Eric, hvor han forteller at de gikk igjennom i siste minutt, mens de fremdeles lette etter muligheter for å redusere lønn på tvers av troppen.
Han fortalte videre at La Liga hadde forklart at den totale lønnsgrensen deres maksimalt kunne være €88 millioner ved begynnelsen av sommeren.
– Jeg er i godt humør nå, etter å ha sett laget vise seg fra en bra side i går, etter å ha tatt vanskelige beslutninger som måtte tas, som den med Leo. Men klubben er større enn oss alle.
– Kapteinene fortalte meg at de vil gi sin siste dråpe blod for at dette laget skal lykkes.
– Barça er ikke en organisasjon som trekker for gardinene. Vi er mer åpne enn noensinne. Gjelden betyr at vi må fortsette å jobbe. Det er en vanskelig situasjon, men vi har kapasitet til å generere veldig gode inntekter. Vi mottar mange forslag fra sponsorer som hjelper oss.
Videre delte Laporta sin formening om når Barcelona vil være ute av den økonomiske hengemyra.
– Jeg vil anslå at klubbens økonomi vil være sunn om et par år.
– Vi er evig takknemlige for hva Leo har gjort. Det var et langt kjærlighetsforhold mellom ham og Barça. Vi har fremskyndet «post-Messi-æraen» med to år. Å se ham i PSG gir blandede følelser for alle i Barça, men vi tok den riktig avgjørelsen, ved å ikke utsette klubben for enda større risiko.
– De tilbød oss å følge Financial Fair Play (FFP), hvis vi var villige til å pantsette klubbens fremtid, AV-inntektene.
– Jeg forlot Barça med en plan for det nye stadionet, designet av Norman Foster, klargjort for 2015. Men de har ikke etterlatt oss noe som helst, bare et stort hull å fylle.
Laporta ble spurt om Barça kan signere flere spillere i sommer.
– Hvis vi frigjør €100 millioner, kan vi bruke €25 millioner. Det er spillere vi vil beholde, og andre vi ikke ønsker å beholde. Vi jobber med det. Vinduet stenger 31. august.
– Målet er å redusere de årlige lønnskostnadene med €200 millioner, noe vi fremdeles jobber for å oppnå.
– Vi var sikre på at vi kunne forlenge med Messi, fordi vi på daværende tidspunkt ikke visste tallene vi nå kjenner til. Vi hadde bare tallene til de forrige budsjettene. Vi kunne fortsatt se at det var mulig å frigjøre litt plass, hvis vi solgte spillere og reduserte lønninger. La Liga ga oss et forslag vi ikke kunne godta.
– Leo ser fornøyd ut i Paris nå, det er slik det har endt. Kjærlighetshistorier varer ikke for evig, og de fleste varer ikke så lenge som den mellom Leo og Barça.
Laporta fortalte at hans andre periode som president har vært mer eller mindre som forventet.
– Jeg visste at det kom til å bli vanskelig, og det er veldig vanskelig, siden problemene er omfattende. Men utfordringen er samtidig motiverende. Jeg føler meg sterk, og er sikker på at vi vil oppnå suksess.
– Vi vil bruke spillere fra La Masia. Vi tenker ikke engang på å selge denne typen unge spillere. Hvis vi ser at treneren ikke regner med en spiller, jobber vi med det som kan gjøres.
Laporta avsluttet pressekonferansen med noen beroligende ord.
– Vi tenker ikke på å selge navn som Pedri, Ansu Fati eller De Jong, ikke engang for store summer. Det er andre spillere vi vil ha ut. Men markedet er hva det er.