Klubbpresident Joan Laporta forklarte Messi-situasjonen på en pressekonferanse fredag formiddag.
Laporta startet pressekonferansen med å forklare betydningen av problemene som det nåværende styret overtok fra Bartomeu-styret. Presidenten forklarte at lønnsutgiftene utgjorde 110 prosent av klubbens inntekter da han overtok som president i vår. Uten Messi i klubben, utgjør lønnsutgiftene nå 95 prosent av klubbens inntekter, ifølge Laporta.
Videre understreket han at både klubbens og Messis klare intensjon var å signere en ny kontrakt, men at klubben ikke maktet å skape det nødvendige økonomiske spillerommet for å holde seg innenfor LaLigas lønnstak.
Laporta forklarte også at en godkjennelse av LaLigas avtale med investeringsselskapet CVC ville gjort det mulig å signere Messi. Ifølge presidenten ville avtalen imidlertid risikere klubbens økonomiske stabilitet på lang sikt, og at dette var en sjanse styret ikke ville ta for å beholde argentineren.
Presidenten ble også spurt om hvem som har skyld i situasjonen. Laporta henviste til den nylig avsluttede granskningen av klubbens økonomi, og uttalte at den økonomiske situasjonen i klubben var betraktelig verre enn det som var antydet før han overtok som president.
Det er ikke bare lønnsutgiftene som er et problem, det forrige styrets øvrige økonomiske forpliktelser er også problematiske. Ifølge Laporta er det mange avgjørelser tatt av det forrige styret som er vanskelig å begripe. Klubben antar at regnskapet for forrige sesong er 487 millioner euro i minus, fortalte Laporta.
Laporta forklarte videre at klubben per dags dato – selv uten Messi i klubben – ikke er innenfor LaLigas lønnstak- Presidenten ble spurt om klubben har gjort alt i sin makt for å senke lønnsutgiftene. Til dette understreket Laporta at ensidig terminering av kontrakter signert av det forrige styret er mulig, men at det er risikabelt fordi man kan tape i en eventuell rettssak. Videre fremhevet Laporta at klubben fortsatt forhandlet med flere spillere for å får redusert lønnen deres.
Etter klubbens beregninger vil nysigneringene Depay, Garcia og Agüero kunne registreres innen seriestart, fortalte Laporta. Klubben er likevel langt fra friskmeldt økonomisk, understreket han. Laporta fortalte imidlertid at kommende sesongs tropp ikke er endelig, og at mye fortsatt kan skje frem til overgangsvinduet stenger 31. august.
Mot slutten av pressekonferansen understreket Laporta igjen at Messi gjorde alt han kunne for å bli i klubben, og at han hadde betydelig mer lukrative tilbud på bordet fra andre klubber.
Hva er dine tanker etter pressekonferansen?