Sesongens Copa del Rey-finale nærmer seg med stormskritt, og baskerne Athletic Bilbao er laget som må beseires om Barcelona skal vinne sitt første trofè på snart to år.
Barcelona (30) og Athletic (23) er de to lagene som har vunnet Copa del Rey flest ganger. Derfor er det nok heller ingen overraskelse at de to lagene har møttes i finalen av den ærverdige cupen flere ganger. Dette vil bli det niende cupfinalemøtet mellom de to lagene, og vi skal se litt nærmere på hvordan de åtte foregående møtene har endt.
Barcelona 2-0 Athletic Bilbao – 2. mai 1920 (Gijon)
Det første møtet i cupfinalen mellom Barcelona og Athletic ble spilt for 101 år siden. Kampen ble spilt i et pøsende regnvær i Gijon, bare en kort togtur unna Bilbao. Kampen har i senere tid blitt husket for en kjempetabbe av dommeren. Et straffespark til baskerne ble satt i mål, men kamplederen ga frispark til Barcelona fordi noen spillere hadde bevegd seg inn i straffefeltet. Dette ser man støtt og stadig også i dagens fotball, og selv om regelen sier at straffesparket skal tas på nytt, endte det heller med frispark til Barcelona. Kampen endte til slutt 2-0 til katalanerne etter scoringer av Martìnez og Alcàntara, og dommeren la opp sin dommerkarriere like etter kampslutt.
Barcelona 0-1 Athletic Bilbao – 19.juni 1932 (Madrid)
Tolv år senere fikk Athletic sin revansje. De to lagene var på denne tiden de to desidert beste lagene i spansk fotball, noe som gjorde kampen til en stor attraksjon. Barcelona spilte i utgangspunktet en kjempekamp, men endte likevel opp med å tape kampen. I ettertid sa daværende trener Jack Greenwell at Barcelona tidligere i sesongen hadde for vane å spille dårlig og vinne, men at det denne kampen ble gjort motsatt. Dette var også det siste året at de to finalelagene hadde bankett sammen etter kampen.
Barcelona 4-3 Athletic Bilbao – 21.juni 1942 (Madrid)
Ti år senere møttes lagene igjen i Madrid, denne gang midt i andre verdenskrig. Selv om Barcelona nådde cupfinalen, hadde sesongen vært fryktelig sett med katalanske øyne. En uke etter cupfinalen måtte Barcelona slå Murcia i play-off for å unngå nedrykk til nest høyeste divisjon. Escolà og Martìn sto for to mål hver, og nevnte Martìn ble også helten da Barcelona reddet plassen mot Murcia uken etter.
Barcelona 2-1 Athletic Bilbao – 21.juni 1953 (Madrid)
Nok en cupfinale i Madrid mellom de to lagene, og denne gang med spilleren som i 1999 ble kåret til tidenes beste Barcelona-spiller, László Kubala. Ungareren kom til klubben med et brak to år tidligere, og både scoret og assisterte de to målene Barcelona behøvde for å vinne sin tolvte Copa del Rey-tittel.
Barcelona 0-1 Athletic Bilbao – 5.mai 1984 (Madrid)
Det tok hele 31 år før lagene skulle møtes i en cupfinale igjen, denne gang på Santiago Bernabèu. Ferskt i minnet var det at Athletic-spilleren Andoni Goikoetxea, også kalt «slakteren fra Bilbao» hadde skadet to av Barcelonas største stjerner, Diego Maradona og Bernd Schuster. Derfor ble kampen også et oppildnet oppgjør baskerne til slutt kom seirende ut av. Dette året vant de forøvrig både cupen og serien, men det er samtidig siste gang Ahtletic har vunnet en av de to trofèene.
Barcelona 4-1 Athletic Bilbao – 19.mai 2009 (Valencia)
For 12 år siden møttes lagene for sjette gang i cupfinalen, denne gang på starten av den vakre Pep-æraen. Baskerne tok ledelsen, men mål av Yaya Tourè, Messi, Bojan og Xavi snudde kampen for Barcelona. I 1998 vant Barcelona cupen, noe som gjorde at de passerte Athletic i antall cuptrofèer med 24 mot 23. Dette ble dermed trofè nummer 25 for katalanerne, som i samme kalenderår kunne smykke seg med 6 av 6 trofèer.
Barcelona 3-0 Athletic Bilbao – 25.mai 2012 (Madrid)
Tre år senere var det på nytt klart for et oppgjør mellom de to cupstormaktene, denne gang på nedlagte Vicente Calderòn i Madrid. Som i 2009 ble dette en maktdemonstrasjon av Pep Guardiolas mannskap etter to mål av Pedro og ett av Messi. Dette var forøvrig Guardiolas siste kamp som Barcelona-trener.
Barcelona 3-1 Athletic Bilbao – 30.mai 2015 (Barcelona)
Den åttende og siste cupfinalen mellom de to lagene. Kampen endte med en komfortabel Barcelona-seier på lik linje med de to foregående, etter to mål av Messi og ett av Neymar. Kampen har i senere tid blitt husket for Xavi`s siste kamp på Camp Nou, det fantastiske soloraidet til Messi, samt at trofèet gjorde at Barcelona til slutt vant trippelen som i 2009.
Barcelona ?-? Athletic Bilbao – 17.april 2021 (Sevilla)
For niende gang møtes Barcelona og Athletic Bilbao i en Copa del Rey-finale. Kan Barcelona ta sitt 31. cuptrofè, eller vinner Ahtletic Bilbao sitt første cuptrofè siden 1984?
Kilde: FC Barcelona