Sesongens siste landslagssamling nærmer seg slutten, hvilket betyr at La Liga går inn i sin avsluttende fase. Det gjenstår 10 serierunder og 30 poeng å spille om, og etter alle solemerker er det Atlètico Madrid, Barcelona eller Real Madrid som vil stå igjen som seriemester når vi teller opp i mai.

Barcelona

Barcelona har følgende motstandere igjen:
Valladolid (H)
Real Madrid (B)
Getafe (H)
Villarreal (B)
Granada (H)
Valencia (B)
Atlètico Madrid (H)
Levante (B)
Celta Vigo (H)
Eibar (B)

Atlètico Madrid

Atlètico har følgende motstandere igjen:
Sevilla (B)
Real Betis (B)
Huesca (H)
Athletic Bilbao (B)
Eibar (H)
Elche (B)
Barcelona (B)
Real Sociedad (H)
Osasuna (H)
Valladolid (B)

Real Madrid

Real Madrid har følgende motstandere igjen:
Eibar (H)
Barcelona (H)
Cadiz (B)
Real Betis (H)
Getafe (B)
Osasuna (H)
Sevilla (H)
Granada (B)
Athletic Bilbao (B)
Villarreal (H)
Det å spå hvordan sesongen ender er naturligvis en umulig oppgave. Det er tusenvis av faktorer som spiller inn – noen man kan vurdere ut i fra kunnskap og statistikk – men også mange man ikke kan vite noe om på forhånd, eksempelvis skader eller røde kort tidlig i kampene. Basert på hva man faktisk kan vurdere, skal jeg likevel forsøke å spå hvordan jeg tror sesongen ender til slutt.

Gjennomsnittsplassering

Ser man på kampprogrammet er det ikke de store forskjellene. Barcelona har igjen kamper mot både Real Madrid og Atlètico, mens de to hovedstadslagene allerede har møtt hverandre to ganger denne sesongen. Samtidig skal de to Madrid-lagene opp mot Sevilla, noe som ofte kan by på problemer, mens Barcelona har gjort seg ferdig med Rakitic & co.
Barcelonas gjenværende lag har en gjennomsnittsplassering på 10, Atlèticos gjenværende lag på 11, mens Real Madrids gjenværende lag på 9,6. Ergo har serielederen de «enkleste» lagene igjen å møte, mens Real Madrid har de vanskeligste. Samtidig vet vi at kampene mot Atlètico og Real Madrid historisk sett et par hakk verre enn de «nest beste» i ligaen, så derfor er det grunn til å tro at Barcelonas gjenværende kamper ikke nødvendigvis er enklere enn Atlèticos. Samtidig har Real Madrid gjenstående seks hjemmekamper og fire bortekamper, Barcelona har igjen like mange bortekamper som hjemmekamper, mens Atlètico Madrid har seks bortekamper og fire hjemmekamper igjen å spille. Hvorvidt dette er relevant med pandemien som holder tilskuerne borte er utfordrende å si noe om.

Historikk innbyrdes

Det å spille mot et spesifikt lag er ikke nødvendigvis til samme fordel/ulempe for alle. Noen lag kan ha dårlig erfaring mot et gitt lag, mens andre kan passe det laget bedre. Her har ofte spillestil og det mentale noe å si. Derfor kan det også være interessant å se hvordan Barcelona, Atlètico og Real Madrid gjør det mot sine gjenværende motstandere, historisk sett.
Her har jeg tatt de siste fem innbyrdes oppgjørene i ligasammenheng, og da er det faktisk Barcelona som kommer dårligst ut av de tre storlagene. Barcelona har i snitt plukket 2,12 poeng mot sine gjenværende motstandere. Real Madrid har plukket 2,15 poeng, mens Atlètico har plukket 2,16 poeng. Det skal sies at Real Madrid kun har ett innbyrdes oppgjør mot Cadiz det er verdt å ta med i denne statistikken, mens Atlètico kun har møtt Huesca tre ganger i toppdivisjonen. Dette er likevel noe som ikke utgjør noen store forskjeller, og derfor ser vi også her at Atlètico Madrid har en ørliten statistisk fordel på sine argeste rivaler.

Skader

Av spillere som kunne spilt en viktig rolle i sesongavslutningen mangler Barcelona spillere som Philippe Coutinho, Gerard Piquè, Ansu Fati og Sergi Roberto. Per nå ser det ut til at Gerard Piquè og Sergi Roberto kan rekke noen kamper på tampen av sesongen, mens Ansu Fati og Coutinho etter alle solemerker er tilbake fra neste sesong.
For Atlèticos del er det kun Carrasco, Dembèlè og Felix som per nå er skadet. Carrasco pådro seg en muskelskade i Atlèticos siste kamp før landslagspausen, men reiste likevel med Belgias tropp. Han er enda ikke friskmeldt, men antas å være tilbake til helga. Dembèlè falt om på trening forrige helg, og det er uvisst når han er tilbake. Likevel er det ikke et sportslig stort tap for Atlètico at franskmannen er ute. Felix måtte gå av halvveis ut i kampen mot Luxembourg på tirsdag, men hvor lenge han blir ute er enda ikke funnet ut av.
Real Madrid har spillere som blant annet Hazard, Carvajal, Valverde og Kroos ute med skade. Dog er disse ventet å være tilbake i løpet av kort tid, og dermed kan også den regjerende ligamesteren skilte med nogenlunde skadefri tropp om disse er tilbake som planlagt (Hazard telles ikke her).

Andre turneringer

Det er kun Atlètico som har røket ut av både Champions League og cup denne sesongen. Dermed kan de fokusere på ligaen fullt ut, mens Barcelona og Real Madrid kjemper for henholdvis cup-trofèet og Champions League-trofèet. Barcelona møter Athletic Bilbao i cupfinalen en uke etter El Clàsico, og fire dager før hjemmekampen mot Getafe. Dermed er det lite sannsynlig at kampprogrammet i denne perioden skal by på store utfordringer.
Real Madrid derimot, har et mye mer avgjørende kampprogram i ukene som kommer. De hvitkledde fra Madrid møter Barcelona midt i mellom de to oppgjørene mot Liverpool i Champions League. Skulle de igjen slå ut de regjerende mesterne fra England, vil det komme to nye, tette og tøffe oppgjør i semifinalen. Dette kan naturligvis bikke begge veier. Man har sett at lag har kommet inn i en flytsone i lignende scenarioer, som gjør at alt går i deres vei. Dette kan også skje for Real Madrid, men man skal ha både det fysiske og mentale på plass, samt en god porsjon flaks og kvalitet for at dette skal bli reelt.
Antall hviledager mellom kampene kommer derfor Atlètico best ut av. De har et snitt på 4,9 dager mellom de resterende 10 kampene. Barcelona har et snitt på 4,33, mens Real Madrid er nede på 4,16. I utgangspunktet bør disse tallene være mer enn gode nok til å kunne få den restitusjonen spillerne trenger, men skulle Real Madrid slå ut Liverpool bikker deres tall til godt under 4.

Form

Man kan bruke den allerede nevnte statistikken så mye man vil om man ønsker å spå utfallet av årets sesong, men en av de viktigste faktorene er formen de tre lagene har å vise til. Ser man på de siste 15 kampene lagene har spilt i La Liga, ser tabellen slik ut:
1. Barcelona – 41p – 42 mål, 10 baklengs
2. Real Madrid – 34p – 27 mål, 10 baklengs
3. Atlètico – 34p – 25 mål, 13 baklengs
På de siste 10 kampene har Barcelona attpåtil tatt ni poeng mer enn serieleder Atlètico. Om lagene viser lik formkurve de neste 10 kampene vil det være Koeman & co som står igjen som seriemester til slutt.
I tillegg er det verdt å nevne at Lionel Messi virkelig har fått opp farten. Messi har i kalenderåret 2021 16 mål og 7 målgivende på bare 12 kamper. Det vil si at han scorer hvert 62. minutt, og har målpoeng hvert 43. minutt (!). Verdens beste fotballspiller lukter noe stort i enden av horisonten, og det er ingenting som tyder på at han kommer til å senke nivået så lenge ligatittelen fortsatt er i spill.

Konklusjonen

Så er det tid for å konkludere, og det er ingen lett sak. Lagene ligger forholdsvis jevnt over på det aller meste, og vi snakker om tre fantastiske lag som er mer enn god nok til å levere varene i de siste 10 kampene. Jeg tror likevel at Real Madrid er laget som havner bakerst av disse tre. Zidanes mannskap er i forholdsvis god form, men deres fokus på Champions League samt at de ligger seks poeng bak byrivalen tror vi blir for mye. Om de skulle slå ut Liverpool vil de være meget nære en finale, og dette kan gjøre at de begynner å spare spillere i ligaen. Skulle de derimot ryke ut kan det se litt annerledes ut, og om de skulle slå Barcelona om to serierunder vil de plutselig være forbi katalanerne, men jeg tror uansett at avstanden samt hva de har vist så langt i år ikke holder hele veien inn.
Hvem ender opp som seriemester? Atlètico ligger for øyeblikket fire poeng foran Barcelona. Det er en avstand som kan bli avgjørende i Atlèticos favør, men den er samtidig såpass liten at en liten glipp fra hovedstadslaget kan sette lagene bortimot likt. Jeg føler meg ganske sikker på at Barcelona henter flere poeng enn Atlètico i de gjenværende kampene, men hvor mange? Det kommer antakeligvis til å koke ned på det jeg tror blir seriefinalen 9.mai. Da det er innbyrdes som skiller lag i La Liga med like mange poeng, må Barcelona vinne denne kampen med 1-0 (bedre målforskjell), eller med to mål eller mer om lagene skulle ende med like mange poeng til slutt. Den kampen tror jeg går Barcelonas vei, og da er det kun i èn av de resterende ni kampene Atlètico trenger å avgi poeng for at Barcelona skal kunne ta over tabelltoppen. Jeg antar naturligvis at samtlige av disse tre kommer til å avgi poeng minst èn gang i løpet av de neste 10 kampene, men undertegnede tror det er Barcelona som kommer til å gjøre det færrest ganger. Derfor tar jeg meg den den «subjektive» friheten og spår Barcelona som seriemester sesongen 2020/21!
Hva tror dere?
Kilder: Flashscore og TransferMarkt