I går ble Joan Laporta offisielt innsatt som den nye presidenten for FC Barcelona.

Holdt tale

Laporta holdt en optimistisk og fremtidsrettet tale i går kveld til en audiens av anerkjente figurer fra både klubben og lokal Catalansk politikk. Han fokuserte hovedsakelig på å få klubben tilbake på rett kjør, både økonomisk og sportslig:

Angående den finansielle situasjonen

— Vår prioritet er den finansielle situasjonen. Vi ønsker at Barcelona skal være bærekraftig og vi har en handlingsplan som vi skal iverksette. Vi skal prøve å skape nye inntektskilder og vil alltid tilstrebe å gjøre de rette beslutningene og vi garanterer hardt arbeid fra alle involverte.
— Vi har med oss et profesjonelt team som er godt forberedte og klare for å snu denne situasjonen rundt.
— I disse ekstremt vanskelige tider vil jeg gjerne sende en betryggende melding; når tilskuerne kan komme tilbake til Camp nou, vil også inntekten til klubben komme tilbake til pre-Covid-nivået.

På banen

Før seansen begynte kunne en se flere spillere og Laporta omfavne hverandre som gamle kjenninger, noe som ledet til en spekulasjon om hvilken kandidat garderoben kanskje stemte på. Det er i hvert fall klart at presidenten ønsker å ha et svært godt forhold til spillerne og at La Masia igjen skal bli fokuset for spillerutvikling:

— Vi ønsker å trene og utvikle guttene og jentene som kommer til oss i en ung alder. Her forleden så jeg film av Ilaix Moriba i et følelsesladet øyeblikk når han gjenopplevde sin progresjon gjennom ungdomslagene. Det er viktig at vi gir folk muligheten til å vise sitt beste for klubben.

Laporta erklærte også sin støtte til nåværende manager Ronald Koeman som setter en brems for ryktene om at han ikke fortsetter ut sesongen:

— Med tanke på førstelaget til herrene så skal vi fokusere fullt på Copa del Rey og La Liga denne sesongen. Laget spiller bedre og bedre og vi håper at dette kan fortsette. Ronald, vi stoler på deg. Vi vil begynne å vinne igjen og gjøre det med stil samt å fortsette vår suksess i Champions League.

Han var også soleklar i sin intensjon om Lionel Messi som tidligere hadde lagt inn søknad om å forlate klubben. Det var dog under et annet regime:

— Jeg skal forsøke å overtale Leo til å bli. Han er historiens beste spiller. Jeg håper du tilgir meg for å si dette foran alle, men jeg elsker deg og Barça elsker deg. Det vet du!

En litt pinlig berørt Messi kunne observeres på tribunen mens resten av tilskuerene lo litt og klappet.

Aktive via stiftelsen

Joan Laporta ga også uttrykk for at han ønsker å fortsette engasjementet til stiftelsen «Barça Foundation» som ble opprettet i 1994 og jobber for å bedre barns liv gjennom sportslig engasjement. Barcelona hadde som kjent UNICEF på drakten en periode da Laporta sist var president:

— Med Barça Foundation gjorde vi noe unikt. Vi var pionerer innenfor fotballen og vi plasserte UNICEF på drakten. Jeg tror spillerne var veldig stolte av å kle seg i den. Vi har hatt muligheten til å hjelpe svært mange mennesker og vi ønsker å stille oss bak stiftelsen videre i fremtiden.

En Catalansk klubb åpen til verden

Det ble ikke sagt i konkrete ord, men det kan muligens være et lite håp om at prosedyrer innad i klubben vil bli lettere tilgjengelig og modernisert, kanskje også reglene for å bli medlem revurderes:

— Barça er mer enn en klubb. Vi har en symbolsk og representativ byrde på vegne av Catalonia. Når vi reiser rundt om i verden så ser folk på oss som den Katalanske klubben og dette gjør oss svært stolte. Vi har alltid vært tett knyttet til landet gjennom historien og vi har tatt et standpunkt for frihet og rettigheter.
— Vi er en Catalansk klubb, men åpen for verden. Alle former for tanker er velkomne i et demokratisk miljø. I Barça er det rom for alle og vi ønsker velkommen til nye mennesker.

Nøkkelen til suksess

Avslutningsvis ble nøkkelen til førstelagets suksess stilt i fokus samt at Laporta understrekte at han ønsker godt samarbeid med fansen og at han vil være beinhard i å forsvare klubben og spillerne sine:

— Vi har ofte spurt oss selv hvordan ting gikk så bra med førstelaget som det gjorde. Først og fremst hadde vi noen fenomenale spillere og en stabilitet innad i klubben. Jeg ønsker å komme med en oppfordring til alle Barcelona-fans som tror de kan gjøre noe for klubben. Vi kan ikke gjør alt alene. Som hymnen sier: sammen er vi sterkere!
— Vi skal forsvare klubben når og hvor det blir nødvendig foran hvem som helst. Det er mitt løfte.