I Spania har ryktene foran overgangsmarkedet startet for lengst.
Blant annet mener Sport at Barça har tretten spillere som potensielt kan forsvinne etter denne sesongen.

Forberedelsene har pågått en stund

Det er ingen hemmelighet at president Josep Maria Bartomeu, sportslig visepresident Jordi Mestre og sportsdirektør Andoni Zubizarreta har startet forberedelsene for en stund tilbake. Hittil har klubbledelsen så godt som signert målvakten Marc André Ter-Stegen og hentet midtbanetalentet Alen Halilovic.
Tidligere i uken kom det også frem kraftige pekepinner på at Zubizarreta er i dialog med tidligere Barça-spiller Luis Enrique — nåværende Celta Vigo-trener — om en overgang til katalanerne. Treneren vil dermed, hvis ryktene skulle vise seg å bli virkelighet, kunne overta etter Tata Martino allerede etter den siste ligarunden.
For øvrig legger sportsavisene i Madrid selvsagt stor vekt på at Barça — fem dager før Real Madrids vitale bortekamp mot nettopp Celta Vigo — har startet dialogen med Enrique. Som kjent vil et poengtap i én av de tre siste kampene for de hvitkledde, resultere i at Barça kan ta ligagull på egenhånd — med seier i sine to siste kamper. Et ypperlig utgangspunkt for en ny trener.

Vil bygge opp på nytt

Sport hevder videre at Barça ønsker å bygge opp sitt nye lag rundt de nåværende spillerne; Piqué, Jordi Alba, Busquets, Iniesta, Messi og Neymar, samt at Montoya, Bartra og Xavi fortsatt vil være en del av klubbens fremtid. Med dette som utgangspunkt, avhengig av behovene til en eventuell ny trener og mulighetene som åpenbarer seg på overgangsmarkedet, håper de blårøde å kunne gjenskape det beste av Barça.
Det er allerede opplagt at Víctor Valdés forlater (trolig til Monaco), at Carles Puyol gir seg som midtstopper for Barça (, men kan komme til å bli assistent for Luis Enrique) og at 38-åringen Jose Manuel Pinto ikke får en ny kontrakt som reservemålvakt.
I tillegg er det grunn til å spekulere i at seks av klubbens minst benyttede spillere kan komme til å forlate Barça i løpet av sommeren. Både av egen interesse og fremtidsplaner, men også som følge av manglende tillit i klubben — basert på det minimale antall spilleminutter gjennom sesongen som nå nærmer seg slutt. Disse seks spillerne er (kontraktutløp i parantes): Jonathan Dos Santos (2015), Ibrahim Afellay (2015), Cristian Tello (2018), Isaac Cuenca (2015), Sergi Roberto (2015) og Oier Olazábal (2015).
Selv om intensjonen trolig skal fortsette å være at førstelagsspillerne må konkurrere om en plass i laget, har Barça i tillegg syv «tungvektere» som kan vise seg å bli brikker i puslespillet på vei mot en slagkraftig tropp.
Sport mener at dette kan være tilfellet for både Pedro Rodríguez og Alexis Sánchez, som begge har konkurrert om samme plass i startoppstillingen, og som i flere stadier av sesongen har holdt et høyt nivå, men som likevel ikke har maktet å være avgjørende, eller fått tillit, i de viktigste kampene for Tata Martino.
Det samme gjelder for Cesc Fàbregas og Javier Mascherano, som har skapt mye debatt blant supporterne denne sesongen, tross gjentakende tillit og støtte fra Martino. Det kan likevel tenkes at en eventuell ny trener, på lik linje med Martino, lar seg smigre av de to sistnevnte spillernes allsidighet og engasjement i troppen, og at dette er forhold som kan tippe i Fàbregas’ og Mascheranos favør.
Når det gjelder formålet med å ha Adriano Correia og Alex Song i laget, så synes dette å ha vært opplagt hele veien. Begge spillerne har fungert som backup under hele sesongen — en rolle de også har vært tiltenkt. For kamerunerens del, har han kun i sjeldne tilfeller vært i stand til å dekke fraværet av det soleklare førstevalget Sergio Busquets. Hans antatte allsidighet — som en sentral midtbanespiller og potensiell midtstopper — har blitt blottlagt gjennom sesongen.
Den trettende spilleren man kan anta at er på vei bort fra klubben er Dani Alves. Høyrebacken har vært en Duracell-kanin i en årrekke, og helt fundamental i den nylige suksessen til klubben, men følelsen av at han er over toppen av sin syklus i Barça synes stadig tydeligere.
Det er liten tvil om at Dani Alves og de andre «tungvekterne» er spillere som kan friste flere klubber i de andre europeiske ligaene til å bla opp millionene. Og med VM i Brasil som et ideelt utstillingsvindu for de fleste av dem (Argentina, Spania, Chile og Brasil), kan det tenkes å være flere gode handler i vente for Barça.
Det eneste som er helt sikkert, er at det i påvente av en dom i FIFA-saken (som i teorien vil kunne utestenge Barça fra vinter- og sommermarkedet i 2015), vil være lite smart å ikke gjøre flere storkjøp denne sommeren. Noe som nødvendigvis må resultere i at flere spillere må gå den andre veien.