Den nye Barça-treneren har tatt en radikal endring i forhold til sin forgjenger, skriver Sport.
– Luis Enrique har ingen likheter med Tata Martino. Verken i form eller farge. Heller ikke under omstendighetene han har tatt over laget på. Og selv om sesongen nettopp har startet, har vi beskrevet ti forskjeller mellom spanjolen og argentineren, skriver forfatteren i den spanske sportsavisen.

Disse forskjellene er:

1. Karisma: Luis Enrique har vært en Barça-spiller og har allerede fansens hengivenhet, som han har vunnet med sin styrke og sitt engasjement på banen. Både i Gamper og i første seriekamp mot Elche ropte fansen navnet hans Camp Nou. Det har aldri skjedd noe lignende med Tata Martino, som var totalt ukjent i Barça og for Barças omgivelser.
2. Tale: Pressekonferansene med Luis Enrique generere entusiasme blant spillerne og fansen. Selv blant mediene som vanligvis følger klubben. Han overfører energi og er overbevisende. Det er troverdig og han kjenner publikummet han henvender seg til. Tata Martino ble alltid fortapt på pressekonferansene.
3. Trening: Luis Enriques filosofi er «som du spiller, så trener du». Og han bruker det fra dag til dag i laget. Treningene er like viktige som kampene. Treningsøktene har maksimale fysiske og taktiske krav. Både med Rondos, men også hva angår hele kulturen i innsatsen. Laget har kommet til starten av sesongen bedre forberedt enn sist sesong.
4. Strategi: I motsetning til Martino, liker Luis Enrique å spille med en varierenede strategi. Mot Elche så man et par viktige detaljer, ved frispark inn fra sidene og ved hjørnespark, som ikke alltid ble slått korte. Han krever også at spillerne skyter på mål så snart de får sjansen.
5. Formasjon: Selv om 4-3-3 er den grunnleggende oppstillingen, ønsker Luis Enrique å introdusere flere varianter. Både avhengig av motstanderen og av hvilke spillere som er tilgjengelige. Backene har stor betydning for å åpne feltet. Laget er mye mer kompakt, har bedret seg i det offensive presset, og Rakitic gir nye muligheter til mer direkte fotball. Tata Martino prøvde også å gjøre endringer, men måtte gi etter for presset fra noen «hellige kyr» i laget.
6. Ledelse: Tata Martino forgudet fotballspillerne i Barça. Nå er det Barça-spillerne som forguder Luis Enrique (som de også gjorde med Guardiola), fordi han har vært i de samme skoene, oppnådd titler og vært et idol for FC Barcelona. Situasjonen til Xavi er det klareste tegnet på at Luis Enrique ikke vil forvalte garderoben med silkehansker, men med jernhånd.
7. Rangordning: Med Luis Enrique er alle forhåndsinnstilte rangordninger over. I garderoben er alle likeverdige. Hvis Munir bør spille i stedet for Pedro (som han gjorde mot Elche), så blir det slik. Og hvis Xavi må holde seg på benken for å kunne spille med Rakitic, så blir det også slik. Det gjenstår å se om han holder den samme tilnærmingen til Piqué og Mascherano eller Mathieu.
8. Konkurransedyktig: Der Martino spilte med «navn», vil Luis Enrique spille med «menn». Med den harde konkurransen krever han at spillerne trer til side dersom de ikke leverer til det fulle. Bare de som fortjener å spille vil spille, ingen slingringsmon. Signeringen av Rakitic, Luis Suarez og Mathieu vil støtte opp om denne strategien. Et eksempel for å opprettholde spenningen i troppen: Han deler ikke startoppstillingen i troppen før en halvtime innen avspark, slik at alle skal tro at de kan komme til å starte.
9. Akademiet: Luis Enrique har absolutt tillit til de hjemmelagde. Han krever mer av de faste førstelagsspillere, men hvis det blir nødvendig har han en annen kilde. Dette er hva som skjedde med Munir, for eksempel. Men også med Grimaldo, Sandro, Patrick, Halilovic…
10. Messi: Verdenseneren har kommet tilbake. Og det er delvis takket være dyktig ledelse av Luis Enrique. Foruten å overvinne personlige og fysiske problemer, har Messi nå en trener som kaller ham for det han er: den beste fotballspilleren på planeten. Leo har fornyet sin entusiasme med det nye prosjektet og det kan bare være positivt både for ham og for klubben.
Disse ti forskjellene er ikke nødvendigvis ensbetydende med at Tata Martino alene var ansvarlig for svikten under forrige sesong. Den argentinske treneren kom til klubben under andre omstendigheter og han kunne ikke endre hendelsesforløpet. Som anerkjent av Dani Alves selv, i en eksplosiv pressekonferanse, lå det endelige ansvaret hos spillerne. De vinner og de taper.
Teksten er skrevet av Lluís Mascaró / Sport.es.