Tirsdag ble det klart at Messi formelt hadde bedt Barcelona om å avbryte kontrakten med umiddelbar virkning. Hva er det som egentlig har skjedd?
I går kom det frem mange forskjellige påtatte sannheter om bruddet mellom Leo Messi og FC Barcelona. De fleste Culés sov dårlig i natt, og derfor ser vi tilbake på hva som faktisk skjedde.

Vil vekk

Det er en dårlig skjult hemmelighet at Messi ønsker seg bort, og det har pågått en stund nå. Alt fra det nåværende styrets evneveikhet, sparking av Valverde som Messi hadde et godt forhold til, de dårlige resultatene de siste årene, behandlingen hans gode amigo Luis Suárez skal ha fått den siste uken, situasjonen klubben har satt seg i, hvor de ikke skal ha mulighet til å bygge om laget, samt ansettelsen av Ronald Koeman, som Messi skal være lunken til.

Faksen

I 19-tiden i går kom de første rapportene om at Messi hadde sendt en faks til Barcelona, hvor han ba om å bryte kontrakten.
Faksen, som visste seg å være en burofax, er ikke nødvendigvis en faks. Det er en vanlig spansk kommunikasjonsmetode for å sende viktige papirer elektronisk. Det er en sikker metode for å sende dokumenter som krever en digital signatur fra både avsender og mottaker, og egner seg derfor godt som bevis i f.eks. en rettsak, dersom det skulle komme så langt.

Kontrakten

Ved forrige kontraktsforhandlinger fikk Messi en klausul som ga han mulighet til å bryte kontrakten med Barcelona etter endt sesong, vederlagsfritt. Dette var i teorien en vinn-vinn-situasjon for både klubb og spiller, hvor Barcelona får tidenes beste spiller på en kontrakt som automatisk forlenger seg hver sesong, som de kan bryte dersom Messi f.eks. skulle tape seg kvalitetsmessig. For Messi sin del betyr det at han føler mer frihet og kan avbryte kontrakten dersom han skal føle at han ikke tar nivået lenger. Iniesta hadde en lignende kontrakt da han dro til Japan.
Da Messi ønsket å bryte denne i går, skal styret ha påpekt at denne klausulen ikke lenger er aktiv, at den utgikk 10. juni og at han må bli ut 2020/21-sesongen. Messi mener derimot at på grunn av Covid-19-situasjonen er fristen utsatt til ut august, siden sesongen så vidt er over. Flere kilder har uttalt at Barcelona er villige til å gå rettens vei for dette.

Styremøtet

Etter at Barcelona mottok oppsigelsen til Messi, skal Bartomeu & Co. ha hasteinnkalt et ekstraordinært styremøte. I går kveld var det mange “sannheter” som kom frem fra dette styremøtet, og til slutt meldte flere og flere kilder at Bartomeu ville si opp, hvis det betød at Messi ville bli.
På rundt samme tidspunkt kom det frem at det ikke hadde vært noe ekstraordinært styremøte. Da burofaxen fra Messi tikket inn skal derimot flere fra styret allerede ha befunnet seg i et møte om Covid-19 og om situasjonen for Barcelona. At Messis oppsigelse ble snakket om er nok en selvfølge, men dagen derpå melder de fleste om at det ikke ble tatt noen avgjørelser, og at de sendte en burofax tilbake hvor de skrev at de ønsket at Messi skulle bli værende til han legger opp.

Støttet

Etter at nyheten kom frem skrev Carles Puyol “Respekt og beundring, Leo. All min støtte, min venn.” på Twitter. Like etter svarte Luis Suárez med to klappe-emojier. Senere postet Arturo Vidal tre bilder av seg, samt teksten “Når du presser en tiger inn i et hjørne, så gir den seg ikke, den slåss!!!”.
På Twitter ønsket flere at Gerard Piqué skulle slenge seg på, noe han ikke gjorde. Likevel ser det ut til at Messi har støtte sentralt i Barcelona, og Suárez og Vidal, som begge skal ha fått beskjed om at de ikke er ønsket videre av klubben, valgte å si ifra. Trolig har Messi også støtte fra godt over halve garderoben.

Veien videre

Hvor skal isåfall Messi dra, dersom kontrakten blir hevet? Flere har hevdet at geita allerede har snakket med Pep Guardiola om å dra til Manchester City. Andre klubber som skal være interessert i tidenes overgangskupp skal være PSG, Inter Manchester United, Juventus og Chelsea, samt klubber i USA, Argentina og Midt-Østen.
Hva som skjer videre er vanskelig å si. Kommer Barcelona til å la Messi fra gratis? Kommer de til å la han dra for en symbolsk sum? Kommer de til å kreve flere hundre millioner for han? Kommer de til å kreve hele utkjøpsklausulen på 700 millioner euro? Ender det opp i retten? Kommer Bartomeu til å trekke seg, slik at Messi ønsker å bli værende?
I dag skal Trincão offisielt presenteres som ny Barcelona-spiller. Han kunne ikke vært mer uheldig med timingen.