Med mindre noe helt eksepsjonelt skulle skje, blir neste presidentvalg i Barcelona sommeren 2021. I denne artikkelen skal vi fortelle litt om hvordan en av favorittkandidatene til presidentvervet ser for seg fremtidens Barcelona.

Prosjekt «Sí al futur»

«Sí al futur», som er navnet på Victor Fonts prosjekt, er den katalanske oversettelsen til «Ja til fremtiden». Hele prosjektet ledes av en teknologientreprenør ved navn Victor Font. Font er en 47 år gammel katalaner, som er både gründer og administrerende direktør i det globale selskapet Delta Partners Group. Selskapet bedriver tjenester innenfor strategisk bistand, finansielle og ikke-finansielle investeringer. I tillegg er han en av grunnleggerne av den katalanske avisen Ara, som har blitt utgitt i Barcelona siden 2010. Før opprettelsen av Delta Partners Group, var Font partner i Oliver Wyman, et selskap med kontorer i São Paulo, Barcelona og Dubai. Videre skal vi fortelle mer om hva prosjektet «Sí al futur» har som mål, og hva det skal jobbes med dersom katalaneren blir Barcelonas neste president.

Om prosjektet

Prosjektet handler om fremtidens Barcelona, og hvordan klubben skal takle perioden etter Leo Messi. Sí al futur består av en gruppe medlemmer i klubben, og sammen med Font skal de arbeide med ferdighetene til Barcelonas fans. På den måten skal de jobbe mot klubbens beste, og ikke styrets beste interesser. Hovedmålet med prosjektet er å endre dagens modell og bygge et mer stabilt og forbedret Barcelona innen 2030.

Tilbake der alt startet: La Masia

Prosjektet har uttalt at den beste måten klubben kan «returnere» til toppen, er å finne tilbake til røttene sine – La Masia-akademiet. Tidligere Barcelona-president, Joan Laporta, uttalte i kjent stil:

Real Madrid kjøper superstjernene, vi produserer dem.

Det er ingen hemmelighet at Barcelona har seilt lenger og lenger vekk fra denne modellen. Josep Maria Bartomeu har stått for den ene «Galactico-signeringen» etter den andre. Mange av dem har floppet. Slik situasjonen er i dag, stoler ikke klubben nok på La Masias perler. Akkurat det skal Victor Font forandre. Han mener at spillere som er født med Barcelona-DNA er de beste til å lede klubbens fremtidige sportsprosjekt.

Xavi som trener


Barcelona-fansen drømmer om en tid hvor Xavi går i fotsporene til Pep Guardiola og Johan Cruyff og tar over ansvaret for klubben i sitt hjerte. Fakta er at det ikke nødvendigvis bør være lenge til et slikt tilfelle blir en realitet. Som kjent, så er Xavi manager for Al Sadd. Hovedpersonen selv har uttalt at han trenger minst to år på trenerbenken før han føler seg klar for en hjemlig retur til Barcelona. Det er akkurat i rute dersom Victor Font blir Barca-president sommeren 2021. Font er en stor beundrer av Xavi og tror oppriktig at den tidligere midtbane-maestroen er den rette mannen til å lede hans prosjekt fra trenerbenken. Få kjenner klubben like godt som Xavi, og han kan godt være den som viderefører arven etter Cruyff.
Xavi selv har gått ut offentlig og gitt sin støtte til Victor Font. Spørsmålet er derfor ikke «hvis», men «når» Xavi tar over Barcelona. Det kan med andre ord skje allerede om litt over et år.

Elektronisk stemmesystem

Font er stor tilhenger av teknologi, og har allerede utviklet og gitt en programvare som gir Barça-medlemmene mulighet til å stemme elektronisk ved neste presidentvalg. Det samme programmet åpner katalaneren for å bruke aktivt i sitt samarbeid med klubbens medlemmer, eller socios om du vil. Han har en visjon om å benytte programmet til mer enn presidentvalg. Han ønsker å få medlemmene mer med i bestemmelsene av klubbens drakter for eksempel. Slik at det er fansen som er med på å bestemme hvordan neste sesongs draktsett skal se ut. Ved å bruke dette programmet aktivt kan medlemmene, som faktisk er de som eier klubben, gi sine tanker og vurderinger av styrets planer.

Det er et sentralt verktøy i transformasjonen av styringsmodellen vi promoterer. Det gir ingen mening at en klubb som Barça med 140 000 eiere og alltid knyttet til demokrati, ikke skal ta hensyn til deres mening, bortsett fra når de stemmer ved valg hvert sjette år.

Nytt styresett

En annen viktig jobb blir å endre dagens styremodell totalt. Font ønsker å innføre et rådgivende styre dannet av spesialister. Dette blir i sterk motsetning til Bartomeu, som mer eller mindre ansetter sine venner til disse jobbene.

Det er ikke lenger tilstrekkelig at en stor begavelse blir styrt blant en gruppe venner og bekjente, i stedet må vi bygge et råd som er fylt med kompetente individer som er dyktige og har erfaring i sportsbransjen.

Font sin idé er som nevnt å ha et eget rådgivende styre bestående av Barcelona-medlemmer, som gir råd, kommer med forslag og gir sine meninger om forskjellige situasjoner slik at klubben hele tiden kan ta riktige beslutninger. Dette er i motsetning til den nåværende, tradisjonelle modellen der Barcelona-styret tar alle sentrale beslutninger uten innspill fra Barcelona-socios.
Konseptet er et stemmesystem som vil fokusere på de sentrale beslutningene for klubben, og ikke bare på daglige aktiviteter. Font sitt mål er å la Barcelona-medlemmene være sterkt involvert i klubbens viktigste beslutninger.

Ny businessmodell

President-kandidaten har et mål om å skape mye mer engasjerende innhold som kan selges. Han føler klubben har sløst bort disse mulighetene de siste ti årene. Font mener at innhold er ekstremt viktig, og at kreativt, innovativt og fantasifullt innhold kan brukes til å generere mye inntekter for klubben.
En klubb kan lage kreativt innhold, og da er mennesker over hele verden klare til å betale fem euro per år, på en abonnementsbasert modell, for det eksklusive innholdet. Det handler om å være proaktiv, ta noe initiativ og se hvordan det kan komme klubben til gode. Dette er den typen innovasjon som teknologien lar deg gjøre. Det som har eksponentielt vekstpotensial, går direkte til forbrukeren fordi du har 400 eller 500 millioner fans over hele verden som ønsker å eie slikt innhold. Hvis du selger for fem euro i året til hver av dem, er det inntekter på 2,5 milliarder euro pr år, bare fra fansen.

Més que un club

Er det noen bedre til å være med på dette prosjektet enn tidligere legender som Xavi, Puyol og Victor Valdes? Dette er folk Font gjerne vil ha med seg i arbeidet om å gjenreise Barcelona. Personer som vet hva fansen bryr seg om, hvordan kulturen er og om tradisjonene. Rett og slett folk som har Barcelona trykt langt ned i hjerterota. Dette er personer som oppriktig bryr seg om klubben, som vil se den fortsette sin suksess og ikke bare tenker på økonomi.
Dette er noen av tankene til presidentkandidaten Victor Font. Det neste året vil han mest sannsynlig dele mer av dette, og opptre mer i det offentlige rom.
Hvem håper du blir klubbens neste president, og hva mener du han/hun bør fokusere på?
Kilder: Marca, Sport, MD, Wikipedia, Barcauniversal, Twitter.