Andoni Zubizarreta deltok på pressekonferansen sammen med Thomas Vermaelen tidligere i dag.
Der applauderte sportsdirektøren ankomsten til Thomas Vermaelen, som han definerte som en prestisjefylt og rutinert midtstopper.

– Vermaelen er en midtstopper med stor prestisje og internasjonal erfaring, som kjenner konkurransen og har tyngde innen fotballen. Han har evner til å spille oss ut bakfra og kan også gå fremover i banen, noe som er ideelt for oss.

Zubizarreta la også vekt på at belgieren til slutt valgte Barça, selv om det også var andre interessenter på banen, som blant andre Manchester United.

– Jeg ønsker å takke ham for hans beslutning. Han hadde også andre tilbud, så jeg vil takke ham for å bidra til at våre veier forenes.

52-åringen ville ikke avsløre om Vermaelen var Barças tredje- eller fjerdevalg på stopperplass i overgangsmarkedet, men la ikke skjul på at posisjonen har vært vanskelig å forsterke.

– Vi jobber med reelle alternativer som kan gjennomføres. Midtforsvaret er en vanskelig posisjon. Det er utgangspunktet vårt, og derfra jakter vi etter signeringer som vi kan gjennomføre. Han svarer til vår spillerprofil, og er vårt valg.

Én av egenskapene som Zubizarreta fremhevet hos 28-åringen, er hans evne til å spille i andre posisjoner på banen. Hos Arsenal og Belgia har Vermaelen figurert både som venstreback og på midtbanen.

– Både Mathieu og Vermaelen kan spille på venstreback. Det er en taktisk variasjon som vi søker etter, for å kunne møte våre motstandere med forskjellige varianter.

På spørsmål om midtstopperens fysiske form, og tidligere skader, fremsto sportsdirektøren avslappet i forhold til skadehistorikken.

– Det er ikke noe spørsmål rundt hans fysiske form, men først må han jobbe seg ut av skaden han pådro seg i VM. I morgen vil vi vurdere i hvilket stadie av skaden han er, og vi får detaljer om hvor lenge han vil være utelukket fra spill.

Den tidligere målvakten måtte også svare på hvorfor klubben hadde gitt 28-åringen en femårskontrakt, som vil utløpe når Vermaelen er 33 år.

– Det vil gi oss stabilitet i denne posisjonen. Det kan vare i fem år, det kan vare kortere, eller det kan vare lengre. I fotballverdenen kan man ikke se så langt. Vi tror at han er en spiller som vi gi oss umiddelbar ytelse. Hans fremtid, som for alle i klubben, ligger i å vinne hver dag.

Ti millioner pluss variabler

På pressekonferansen deltok også sportslig visepresident Jordi Mestre, som kunne avsløre at overgangen har kostet Barça ti millioner euro.
I tillegg kommer fem + 3,8 millioner euro i variabler, blant annet dersom Barça skulle vinne Champions League to ganger i løpet av de fem neste årene med Vermaelen i stallen.