Én av de store overgangssagaene denne sommeren er over: Antoine Griezmann er klar for Barcelona, og har skrevet under en femårskontrakt med klubben.
Katalanerne har aktivert utkjøpsklausulen på €120 millioner, og den franske verdensmesteren blir med det den tredje dyreste Barcelona-signeringen i historien. Philippe Coutinho og Ousmane Dembélé kostet i sin tid henholdsvis €145 millioner og €125 millioner. Det er foreløpig ukjent hvilket draktnummer Griezmann skal spille i.
Griezmann-sagaen
Allerede i fjor lå Barcelona langflate etter franskmannen, som på daværende tidspunkt hadde en utkjøpsklausul på €100 millioner. Både presidenten Josep Maria Bartomeu og stjernespilleren Luis Suárez omtalte interessen offentlig, mens klubbdirektør Guillermo Amor var angivelig i kontakt med Griezmanns søster.
Mens de rødhvite kastiljanerne forberedte seg til Europa League-finalen tok de et oppgjør med katalanernes tilnærmingsmetoder. I en offisiell pressemelding skrev administrerende direktør Miguel Ángel Gil Marín at Atlético Madrid hadde fått nok av Barcelonas respektløse fremtoning.
To dager før Frankrikes åpningskamp i VM tok overgangsryktene en brå slutt. I den mye omtalte dokumentarfilmen «La Decision», som Griezmann selv stod bak, annonserte franskmannen at hans fremtid lå i den spanske hovedstaden, i Atlético Madrid. Samtidig forlenget han kontrakten med Atleti frem til 2024, som blant annet innebar en fordobling av utkjøpsklausulen. Denne ville riktignok nedjusteres til €120 millioner f.o.m. 1. juli denne sommeren.
I mai i år blusset overgangsryktene opp igjen, da Atlético Madrid selv hevdet at Griezmann ville forlate klubben etter sesongen. Klubbledelsen på Wanda Metropolitano ønsket ikke et nytt dokumentar-stunt, som han visstnok skal ha planlagt å gjenta. Et par dager senere bekreftet Griezmann at han hadde bestemt seg for å forlate klubben.
Kort tid etter at Griezmann offentliggjorde sin avgjørelse fikk Atlético Madrid kjennskap til at Griezmann hadde forhandlet med Barcelona bak deres rygg, og blitt enig med katalanerne så tidlig som i mars. Josep Maria Bartomeu bekreftet dette.
Da Barcelona attpåtil forsøkte å utsette betalingen forrige uke, rant begeret over for Atlético Madrid. Atter en gang ble katalanerne hudflettet i en offisiell pressemelding. Antoine Griezmann ble dessuten avkrevd å møte til lagets første trening, søndag 7. juli. Det gjorde han ikke, og dermed ble han bøtelagt. I dag tok altså sagaen slutt.

Griezmanns historie
Antoine Griezmann ble født 21. mars 1991 (på dagen elleve år etter Ronaldinho), og vokste opp i den franske småbyen Mâcon. Han viste tidlig at han var en meget begavet fotballspiller, men på grunn av sin puslete fysikk ble han vraket av flere franske toppklubber, deriblant Olympique Lyon.
I 2005, 14 år gammel, reiste han på en ukes prøvespill til Real Sociedad, etter å ha imponert deres speidere under en ungdomsturnering i Paris. Etter sitt andre prøvespill i San Sebastián ble han belønnet med akademikontrakt.
Griezmann gikk gradene i klubben, og i september 2009, 18 år gammel, fikk han sin førstelagsdebut. Han spilte seg til fast plass nesten umiddelbart for La Real, som på dette tidspunktet spilte på nivå to i Spania. Senere samme sesong debuterte han for det franske U19-landslaget, i tilleg til at han hjalp Real Sociedad til 1.plass og opprykk fra Segunda División.
Sakte, men sikkert, skapte Griezmann seg et navn i La Liga. I 2012/13-sesongen var han en av de viktigste grunnene til at laget tok en imponerende 4.plass i ligaen. Det var riktignok i 2013/14-sesongen at han fikk sitt store internasjonale gjennombrudd. Griezmann storspilte for Real Sociedad og scoret 20 mål i alle turneringer. Han debuterte for «Les Bleus» (det franske A-landslaget, journ. anm.) og ble tatt ut i den franske VM-troppen. Etter at mesterskapet i Brasil var ferdigspilt ble Griezmann kjøpt av Atlético Madrid for om lag €30 millioner.
I Atlético Madrid har Antoine Griezmann blitt en verdensstjerne. På sine fem år i den spanske hovedstaden har han vunnet Europa League, UEFA Super Cup og Supercopa de España, samt spilt én Champions League-finale. Totalt har han scoret 133 mål på 257 kamper for klubben. For «Les Bleus» ble han verdensmester i fjor sommer, og for tre år siden tok han EM-sølv på hjemmebane. I 2016 og i 2018 havnet han dessuten på 3.plass under Ballon d’Or-utdelingen.

Griezmann i Barcelona
Den franske landslagsstjernen har rukket å fylle 28 år, og er åpenbart tiltenkt å gå rett inn i elleveren til Barcelona. Sannsynligvis kommer han til å bli brukt som venstreving, eller som spiss – alene eller i tospann med Lionel Messi.
Antoine Griezmann er ganske nære det man kan kalle en komplett fotballspiller: Med sin gudbenådede venstrefot er han både i stand til å plassere skuddene sine elegant og silkemykt, men også med rå kraft. Presisjonen i pasningsspillet er slående, så vel som overblikket. Med sine 174 cm mangler han åpenbart noe fysikk, men til gjengjeld er han ekstremt rask. Han scorer mange forskjellige typer mål. Han kan score både mens han ligger i mellomrommet, og når han løper i bakrommet. I tillegg er han, på tross av sin høyde, oppsiktsvekkende god på hodet.
– Hans sportslige egenskaper er ubestridelige
Strive-kommentator og ordstyrer i La Liga-podcasten «LaLigaLoca», Magnar Kvalvik, syns det er vrient å spå akkurat hvor på banen Griezmann kommer til å bli brukt, men er ikke i tvil om at han har kvalitetene som trengs.
– Det er ikke veldig lett å si hvordan Antoine Griezmann vil passe inn i et system, fordi Valverde er ganske pragmatisk og har ikke nødvendigvis bare ett system. Dessuten vil kanskje kommende sesongs Barça se annerledes ut enn i de foregående sesongene, hvilket også er noe Antoine Griezmann eventuelt kan bidra til. Han har et register å spille på og jeg tviler ikke på hans evner til å finne sin plass i Barcelonas stil, uansett hvordan de ønsker å spille. Hans sportslige egenskaper er ubestridelige, og det er all grunn til å tro at han vil gjøre en god jobb, skape gode relasjoner i angrepet og score et respektabelt antall mål.
La Liga-eksperten er imidlertid klar på at store, kostbare stjernesigneringer som Griezmann skaper et enormt trykk på både klubben og spilleren. Han stiller seg også kritisk til den manglende lokale representasjonen i stallen.
– Det finnes riktignok fallgruver i form av det prestasjonspresset ekstremt dyre overganger skaper, ikke bare på spilleren selv, men på hele klubben. Med årlige milliardkjøp skal det ikke store feilskjær til før hele klubben må forsvare seg mot omgivelsenes krisemaksimeringer. Det erfarte Barcelona i vår, men det skal fort mindre til enn en unik utklassing på Anfield før alarmene går etter enda en økonomisk kalassignering. Ellers syns jeg ikke de siste års signeringer er i tråd med Barcelonas identitet og image. Den manglende La Masia-representasjonen de siste åra blir hyppig referert til, og betydningen bør ikke undervurderes spør du meg. De store signeringene medfører kanskje en stor, global interesse, men den lokale fansen – de som virkelig skaper trykk på Camp Nou – kjenner kanskje ikke den samme tilhørigheten til de store ferdigutviklede stjernene klubben henter utenfra. De etterlyser gjerne en mer lokal tilhørighet og identitet i klubben de elsker.
Kun tiden vil vise om Griezmann er rett mann for Barcelona.
Vi i BLAUGRANA.NO krysser fingrene, og ønsker Antoine Griezmann lykke til!
Velkommen skal du være, Antoine!