Barcelona linkes til nye spillere hver dag under «silly season». Franske Tanguy Ndombélé er en spiller som (etter min mening) ville passet perfekt, men er samtidig veldig lite linket til klubben for tiden. Synspunktene er mine egne og representerer nødvendigvis ikke synet til BLAUGRANA.NO.

Hvem er Ndombélé?

Franske Tanguy Ndombélé ble født i 1996 (samme år som Arthur) og fikk etter storspill for Amiens i Ligue 2 i sesongen 2016/2017 gjennom et lån til Lyon i sesongen 2017/2018. Lånet innebar at Ndombélé kunne bli kjøpt for åtte millioner euro på slutten av låneperioden. På samme tid estimerte transfermarkt.com at markedsverdien hans er egentlig var over tre ganger så mye (25 millioner euro). Ndombélé hadde prestert over all forventning og Lyon ble sittende igjen som klare vinnere. Likevel var nok verken de eller resten av verden klare over hvor god Ndombélé skulle vise seg å bli neste sesong.
Det var i sesongen 2018/2019 at Ndombélé virkelig skulle eksplodere. Etter en imponerende start på sesongen i den franske ligaen var det i den første gruppespillskampen i Champions League at Ndombélé skulle fange oppmerksomheten til resten av fotballeuropa. I en knallsterkt 1-2 seier borte mot Manchester City herjet franskmannen fullstendig på midtbanen til Lyon. Dette resulterte i at Ndombélé skulle få sin landslagsdebut kun tre uker senere. Han er nå fast inventar på «Équipe de France». Allerede i januarvinduet var Ndombélé linket til store klubber som Manchester City, Manchester United, Juventus og Real Madrid. Men han valgte å bli værende i Lyon.

Hvorfor Ndombélé?

Franskmannen har rett og slett et enormt repertoar som er svært sjelden å se i dagens midtbanespillere. Han er svært atletisk og besitter fantastisk styrke, balanse, smidighet, hurtighet og utholdenhet. Det er kombinasjonen av dette sammen med hans tekniske kvaliteter som gjør han til en klassespiller. Ndombélé er nemlig helt enorm når det kommer til det tekniske også. Kombinert med hans fantastiske fysikk kan han gli gjennom både én, to og tre spillere i press, noe som er svært viktig å beherske for Barça-spillere. I tillegg er han en meget god pasningsspiller. Han er fremoverrettet og er flink til å tre pasninger gjennom ledd. Rykket hans er riktignok den mest ekstreme egenskapen han har. Spesielt under ballmottak har han et rykk som gjør at han kan vende bort en motspiller på brøkdelen av et sekund. Ndombélé er også ekstremt flink til å bruke kroppen sin for å skape vinkler. Dette gjør han enormt uforutsigbar for motspillerne som aldri helt hvor han vil vri og vende. Ulempen med hans fantastiske rykk, lave tyngdepunkt og uforutsigbare vendinger er belastningen på knærne. Han har riktignok unngått alvorlige kneskader enn så lenge.

Ndombélés prestasjoner i de store kampene

Det er Ndombélés evne til å prestere i de største kampene som har gjort at storklubbene i Europa har fått øynene opp for franskmannen. I Champions League var midtbanespilleren fantastisk gjennom hele turneringen, noe som gjorde at han ble inkludert i «Champions League Squad of the Season». Undertegnede var selv tilstede i Champions League kampen mellom Barcelona og Lyon på Camp Nou hvor Ndombélé rett og slett herjet på midtbanen til Lyon (se video nederst i artikkelen). Ndombélés prestasjoner var også et av de heteste samtaleemnene blant de lokale katalanske tilskuerne.

Hvordan vil han passe inn?

Ndombélé har både spilt som dyptliggende playmaker i en 4-2-3-1 og som en slags høyre indreløper i en midtbanetreer i en 4-3-3 formasjon. Jeg tror han (i fremtiden) vil danne en perfekt midtbanetreer sammen med Frenkie de Jong og Arthur. De Jong i «Busquets-rollen», Arthur til venstre som dyptliggende playmaker og Ndombélé som høyre indreløper. For meg vil denne trioen danne en perfekt kombinasjon mellom teknikk, pasningssikkerhet, kontringsstyrke og fysikk. Samtidig tror jeg Arthurs evne til å kontrollere ballen og spille flere «trygge» pasninger vil komplementere Ndombélés tendens til å være mer direkte og fremoverrettet i pasningsspillet.

Er det realistisk?

Per dags dato ser det ikke ut som franskmannen blir å se i Barças rutete drakter fra neste sesong. En forutsetning for Ndombélés overgang er at Rakitić må bli solgt under alle omstendigheter. Det ser heller ikke sannsynlig ut per dags dato. Barcelona virker også å være mer fokusert på å hente inn en ny spiss og venstreback, noe jeg forstår fullt ut. Samtidig har det vært enkelte rykter som har koblet Ndombélé til Barcelona, mye grunnet sjefsspeider Eric Abidal som tidligere spilte for Lyon. I enkelte rapporter har det blitt hevdet at Abidal er «forelsket i Ndombélé» og vil gjøre alt han kan for å få han til Barça. Men det gjenstår å se.
https://www.youtube.com/watch?v=1qseGg7tAh4

Hva tenker du om Tanguy Ndombélé? Kommenter under!