Vi i Blaugrana har pratet med Alexander Larsen fra Atlético Noruega i anledning lørdagens seriefinale på Camp Nou mellom Barcelona og Atlético Madrid.
Alexander har fulgt Atlético Madrid tettere enn de fleste de siste årene. Sammen med en liten gjeng driver han Atlético Noruega, Atlético Madrids norske supporterklubb. Supporterklubben har vært i drift siden 2011, og nylig fikk de også sin egen hjemmeside.
Det første som faller meg naturlig å spørre om er: Hvorfor akkurat Atlético Madrid? Hvorfor ikke mer «opplagte» alternativer som Barcelona, Real Madrid, eller i ekte norsk ånd – et hvilket som helst engelsk lag?
For meg er fotball lidenskap og følelser. For meg handler ikke fotball kun om penger, hvem som er størst eller hvem som alltid gjør det best. Som mange andre har også jeg vokst opp med både engelsk og spansk fotball, men jeg har hele tiden hatt et ekstra øye for den spanske fotballen – som har tatt over mer og mer de siste årene. Fotball for meg er også mer enn bare det som skjer ute på banen i forbindelse med de elleve utvalgte. For meg er også klubben er viktig. Der synes jeg Atlético på mange måter er unike. Fansen, stemningen på stadion og følelsen av å alltid være underdog er det som har gjort meg så glad i denne klubben. Dessuten er det jo kjedelig om alle skulle holdt med de samme lagene.
Basert på ditt inntrykk: Hva slags syn har Atlético-supportere på Barcelona?
Ganske nøytralt, føler jeg. Men det har kanskje blitt mer rivalisering de siste sesongene, der Barcelona åpenbart har vært ute etter enkelte spillere, også midt i sesong. Applausen vi fikk på Camp Nou 17. mai 2014 (da Atlético Madrid sikret seriemesterskapet på Barcelonas bekostning, journ. anm.) er det derimot få som glemmer.
Hva er det du liker så godt med supporterne til Atlético Madrid?
Jeg kan ta et eksempel. Den siste kampen vi spilte på Calderón (Atléticos tidligere hjemmebane, journ. anm.) i Europa i 2017 var kampen avgjort. Atlético hadde blitt slått ut av sine bitre erkerivaler, det pissregnet, og likevel hoppet og sang Atlético-fansen for sine helter som om de hadde vunnet hele turneringen. Real Madrid-fansen stod derimot i regntøy. Den følelsen for noe kan ikke kjøpes, og for meg er den slags helt uvurderlig.
Apropos: Vicente Calderón eller Wanda Metropolitano?
Hehe. Vicente Calderón var noe helt spesielt. Noe som alle Atlético-fans kommer til å savne enormt. Vicente Calderón er det vakreste stedet som finnes, men dessverre måtte man gå videre på grunn av klubbens fremgang. Liker veldig godt Metropolitano også, men det vil nok ta litt tid før man får den samme følelsen der – om man noen gang får den.
La oss prate litt om kampen på lørdag, Alexander. Barcelona – Atlético Madrid. Seriefinale. Hvilket kampbilde får vi? Blir det den sedvanlige inngangen laget pleier å kjøre mot de sterkeste motstanderne, med et Atlético-lag som ønsker å ligge lavt – eller er de rett og slett nødt til å ta større risiko med tanke på nødvendigheten av å sikre seg tre poeng?
Jeg sliter med å se noe annet enn det klassiske kampbildet hvor Barcelona styrer og Atlético tar imot. Forhåpentligvis klarer Atlético å variere presshøyden. Samtidig har Atlético ofte vært best når man er i angrepsposisjon, men jeg er redd man ikke har noen særlig stor sjanse hvis man skal gjøre noe helt annet på Camp Nou. Nøkkelen blir å variere, slik at man ikke kun tar imot. Andreomgangen på Camp Nou forrige sesong syns jeg eksempelvis var meget bra.
Kan vi fastslå her og nå at Barcelona blir seriemestere dersom Atlético Madrid ikke makter å vinne?
Garantert.
Hvordan vurderer du Atléticos sjanser til å ta seriegull om de tar med seg tre poeng hjem fra Camp Nou da?
Ikke veldig store, men større sensasjoner har skjedd før.
Atlético Madrid har per i dag en del spillere på skadelista. Lucas Hernández, Thomas Lemar, Diego Costa og Álvaro Morata, for å nevne de viktigste. Hvilket lag tror du Atleti stiller med?
Per nå (onsdag 3. april), så er disse på skadelisten, og enn så lenge er de utilgjengelige til neste kamp. Kanskje kan noen bli klare, men foreløpig vet man ikke status på alle spillerne. Lucas Hernández er ferdig i klubben, så han er uaktuell, skadet eller ei. Oblak starter selvfølgelig bakerst. Arias spilte mot Girona på tirsdag, men har nylig vært skadet. Jeg tror at Juanfran starter som høyreback, også på grunn av erfaringen han har. Giménez, Godín og Filipe Luís er selvskrevne i forsvarsrekka for øvrig. På midtbanen tror jeg vi får se en klassisk oppsetning med fire «sentrale»; Koke – Thomas – Rodri – Saúl. Angrepet er veldig vanskelig å spå. Skal man gå for Correa eller Kalinić? Jeg syns ikke at Correa og Griezmann fungerer veldig godt sammen på topp. Griezmann behøver en som skaper litt plass. Men ja. Skal vi si Correa? Under sterk tvil. Forhåpentligvis blir Morata klar!
Hvilke forventninger hadde du til Atlético Madrid foran denne sesongen, med Champions League-finale på Wanda Metropolitano, nye signeringer, og så videre?
Store. Veldig store. Drømmen om en finale på hjemmebane var selvsagt det store målet, og på papiret så laget meget bra ut. Rodri hadde kommet inn som en perfekt erstatter for Gabi, de viktigste spillerne var i behold, og i tillegg man punget ut for Thomas Lemar.
Har Atlético Madrid noen gang hatt en stall som har sett mer lovende ut enn den de mønstret i forkant av denne sesongen?
Nei, dette er nok den beste stallen man noensinne har hatt i kvalitet. Hvert fall i nyere tid.
Hva tror du er årsaken(e) til at det ikke har fungert, slik du – og mange med deg – trodde?
For det første hadde spillerne en veldig kort sesongoppkjøring. Det gjorde at man ikke fikk den nødvendige treningen i forkant av sesongen. Dette har blant annet ført til at laget har slitt ekstremt mye med skader. Denne sesongen er man oppe i 45 (!) skader, hvor veldig mange av dem er muskelskader. Laget har sjeldent hatt treningsuker med fulltallig tropp. Ytterst få ganger har man vært i stand til å stille med samme ellever to kamper etter hverandre, fordi nye skader har ført til nye utskiftninger. Dessuten har Diego Costa vært en skygge av seg selv etter kampen i Tallin (den europeiske Supercup-finalen). Helt frem til januarvinduet, da Álvaro Morata ble hentet, har man vært alt for avhengige av at Antoine Griezmann skal levere. Når heller ikke Thomas Lemar har klart å leve opp til forventningene blir det veldig vanskelig når Griezmann er den eneste spilleren som har scoret et tosifret antall mål. De neste på lista har ligget på to eller tre scoringer …
Tror du fraværet av Gabi og Torres har hatt noe å si?
Jeg tror det har hatt større påvirkning enn det man kanskje tenker. Prestasjonene til spesielt Torres var kanskje ikke gode nok lenger, men begge elsket Atleti, og det smittet over på resten av laget. Begge var eksempler til etterfølgelse, og to helt sentrale skikkelser i garderoben som er umulig å oppnå over natta.
Atlético Madrid har mange spillere som holder et svært høyt nivå. Hvilken spiller mener du er den viktigste i dagens mannskap?
Som du nevner har Atlético Madrid veldig mange gode spillere, ja, men det er også to som skiller seg litt ut. Jeg snakker selvfølgelig om Jan Oblak og Antoine Griezmann, i hver sin ende av banen. Jeg pleier å si at Jan Oblak er den ene halvdelen av Atlético, mens Griezmann er den andre. Hvis jeg hadde vært nødt til å velge kun én av dem, så ville nok det blitt Griezmann. En sånn spiller, som jobber og sliter i tillegg til å levere ekstreme tall, i et sånt lag med en sånn spillestil, vokser ikke på trær. Jan Oblak er i mine øyne verdens beste keeper, med ter Stegen som en god nummer to. Likevel er det i større grad «lettere» å erstatte en keeper i mine øyne. Jeg ser ikke helt hvem som skulle gjort Griezmann sin jobb på den måten han gjør, og han er stort sett alltid grunnen til at Atlético vinner de jevne kampene, og at de er i stand til å kjempe på det nivået de gjør.
Hvor god syns du Griezmann er på verdensbasis da? I sin rolle, og med sin funksjon?
Jeg mener at det han har levert over tid nå tilsvarer et sted mellom topp tre-fem i verden. Han er ikke den som briljerer med finter, brassespark og ligennde, men den jobben han gjør for laget er enorm, og helt avgjørende. Jeg mener at ingen spillere i verden kunne gjort hans rolle i Atlético Madrid bedre enn ham.
Spillere på Griezmanns nivå blir jo aldri fritatt fra rykter, og atter en gang blir han linket til oss. Hva tror du om de ryktene? Føler du deg sikker på at han spiller i Atlético Madrid også neste sesong?
Jeg føler meg ganske trygg på at han blir i Atlético Madrid kommende sesong, og i langt større grad enn forrige. Madrid-baserte AS melder at han blir værende, og Antonio Ruíz, som er best på Atleti, har heller ikke meldt noe annet.
En spiller som helt garantert forsvinner er Lucas Hernández. I tillegg er det en del som tyder på at andre også forsvinner, blant andre Diego Godín. Hvordan ser fremtidsutsiktene ut? Klarer Simeone å fornye laget, tror du?
Ja, det tror jeg. For det første er det ikke helt umulig at Godín blir værende. Jeg holder en knapp på at han drar, men døren er tydeligvis ikke helt lukket. Det ser ut som at Rúben Dias (Benfica), Alex Telles og Héctor Herrera (begge FC Porto) er veldig aktuelle til å bli Atlético Madrid-spillere. Eventuelt kommer Herrera også gratis. Det vil trolig åpne opp muligheter til å punge ut for en ekstra spiller, om nødvendig. Sannsynligvis må en forsvarsspiller inn ettersom Filipe Luís er på utgående kontrakt. Det er også mulig at Diego Costa drar til Kina.
Hvem er den ideelle erstatteren til Costa da?
Min drøm er Maxi Gómez. Nummer to på min liste er nok Edinson Cavani, selv om det trolig er usannsynlig. Men jeg må understreke at Maxi Gómez er mitt soleklare førstevalg.
Kan du gi meg en kort oppsummering av årets sesong til nå, med det mest positive og det mest negative som har skjedd i klubben?
Greit. Det mest positive først. Atlético Noruegas utvikling, at Rodri har tatt nivået såpass bra og at man faktisk har en stamme som man kan og bør bygge laget rundt. Oblak forlenger, det er åpenbart en positiv ting! Det mest negative: Kvelden i Torino, og det absurde antallet skader, som har «ødelagt» sesongen.
Helt til slutt Alexander, hva blir resultatet på lørdag?
– Jeg er redd det blir hjemmeseier. 2-1.
Vi ønsker å takke Alexander og resten av gjengen i Atlético Noruega for at de kunne stille til intervju, og ønsker dem lykke til på lørdag.