Denne rekorden har kanskje ingen satt tidligere – og den blir kanskje aldri slått heller.
At Messi smadrer scoringsrekorder med jevne mellomrom har vi Barcelona-supportere blitt godt vant med. Det er nesten som om det bare skjer av seg selv. Tidligere var det andres scoringsrekorder Messi pleide å slå. I disse dager slår han for det meste sine egne.
Da argentineren sendte Barça i føringen mot Espanyol på lørdag scoret han nemlig sitt 40. mål for sesongen, alle konkurranser medregnet. Dette er den tiende (!) sesongen på rad Messi når milepælen. Spørsmålet er om noen har klart det samme tidligere.
De største målscorerne
Lionel Messi er allerede en av historiens største målscorere. Ifølge fotballstatistikk-sentralen, Rec.Sport.Soccer Statistics (RSSSF) er Barcelona-kapteinen den syvende mestscorende spilleren i historien, med sine 658 mål. Vi skal ta en titt på de spillerne man vet, og antar, har scoret mer.
Den tsjekkisk-østerrikske spissen Josef Bican regnes som historiens mestscorende spiller, offisielle kamper for klubb- og landslag lagt til grunn. RSSSF anslår at Bican scoret rundt 805 mål i karrieren. Fra 1937-1948 scoret han 534 mål på 274 kamper for Slavia Praha, men på grunn av mangelfull dokumentasjon er det ingen som vet hvor mange mål han scoret på sesongbasis. Det eksakte totalantallet kan heller ikke fastlås med hundre prosent sikkerhet.
Den tidligere Barcelona-spilleren Romário ligger på andreplass på lista, med sine 772 mål. Likevel scoret han «bare» 40 mål eller mer på én sesong, tre ganger i løpet av karrieren. Det gjorde han i Flamengo i 1999, og i Vasco da Gama i 2000 og 2001. Romário var riktignok godt over 30 år på det tidspunktet, og hadde lagt bak seg sine beste år som fotballspiller.
På tredjeplass finner vi Pelé. Han scoret 767 offisielle mål, de aller fleste i moderklubben Santos. Åtte ganger scoret han 40 mål eller mer på én og samme sesong, men kun fem av dem var sammenhengende.
Ferenc Puskás står oppført som nummer fire, men heller ikke Puskás’ tall kant stadfestes. Ungareren, som spilte åtte sesonger i Real Madrid, antas å ha scoret rundt 746 offisielle mål for klubb- og landslag i løpet av karrieren. Fem sesonger antar man at han scoret 40 mål eller mer på én sesong.
Den tyske Bayern München-legenden Gerd Müller står med 735 scoringer, noe som gir ham en høyst respektabel femteplass. «Der Bomber» scoret 40 mål eller mer i tre sesonger på rad, og i seks sesonger totalt.
Den eneste aktive spilleren som er foran Messi på lista er naturligvis Cristiano Ronaldo. Målmaskinen fra Madeira står per dags dato med 682 mål for klubb- og landslag, men heller ikke han har scoret 40 mål eller mer i ti sammenhengende sesonger. Per nå har Juventus-stjerna klart bragden ni ganger, inkludert de åtte siste sesongene. Denne sesongen står portugiseren med 24 mål, og må derfor score ytterligere 16 mål for å ikke bryte rekken. Det kan bli vanskelig, selv for Cristiano Ronaldo.
Tull med tall
Blant andre store målscorere i fotballhistorien kan også tyske Erwin Helmchen og nederlandske Abe Lenstra nevnes. Helmchen scoret trolig over 800 mål i karrieren, men spilte aldri på landslaget, og han spilte kun i den tyske regional-ligaen. Lenstra antas å ha scoret om lag 636 seriemål i Nederland, samt 33 mål for landslaget, men tallene er ikke verifisert, og også han spilte klubbfotball på regionalt nivå.
Arthur Friedenreich er en annen spiller som kan ha klart å score minst 40 mål i flere sesonger på rad. «Tigeren», som han ble kalt, spilte for det brasilianske landslaget på 10- og 20-tallet, og tallene man opererer med spriker veldig. Til å begynne med antok man at Friedenreich hadde scoret 1329 mål på 1229 kamper, men dette tallet ble etter hvert dementert. Basert på brasilianske tradisjoner for innsamling av data – spesielt på denne tiden – er det rimelig å anta at de mest flatterende statistikkene til Friedenreich er nokså overdrevet. Det må også tas med i betraktningen at vi her snakker om amatørfotball, og at det ofte på denne tiden ble spilt kamper på daglig basis. Dessuten var det var vanlig å veksle mellom hvilke lag man spilte for, noe som også gjør innhenting av data mer komplisert. De siste rapportene tyder på at Friedenreich scoret mellom 550 og 560 mål.
Messi og Bican
Vi kan ikke konstatere med hundre prosent sikkerhet at Messi er den første spilleren noensinne som scorer 40 mål eller mer, i ti sesonger på rad. Det har vi ikke nok data til å kunne fastslå. Men det er en relativt stor mulighet for at Lionel Messi er den første profesjonelle fotballspilleren i verden til å ta rekorden. Josef Bican er den eneste som kan ha klart det samme.
I juni fyller trollmannen fra Rosario 32 år, og trolig begir han seg i disse dager ut på karrierens siste dans. For at Messi skal kunne klare å slå Bicans verdensrekord, må han score 36,75 mål i snitt de fire neste årene, landslagsmål inkludert.
Hvor mange mål tror du Messi greier å score før han bestemmer seg for å legge opp? Er dette siste gang argentineren scorer minst 40 mål for Barcelona i én enkeltsesong?
Diskutér i kommentarfeltet.