Han har vært i søkelyset helt siden han var elleve år. Han er signert av Nike, er på klientlista til Mino Raiola, har spilt inn reklamefilm med Neymar og har over 1,4 millioner følgere på Instagram. Det er noe helt spesielt med Xavi Simons.
Du har helt sikkert hørt om denne juvelen allerede. Noen mener at det er denne gutten vi skal livnære oss på i store deler av de to neste tiårene. Han bærer navnet til Xavi, har håret til Puyol og ferdighetene til en ung Iniesta. Ingen fotballspillere på samme alder lever med det samme forventningspresset som Xavi Simons.
Guttungen regnes for å være en av de beste spillerne i sitt årskull på verdensbasis. Kanskje den aller beste. Til stadighet dukker navnet hans opp på mer eller mindre kredible lister over verdens største fotballtalenter. Og slik har det vært i en årrekke.
Men hva er egentlig greia med Xavi Simons?
Den 21. april 2003 ble Xavi Quentin Shay Simons født i Amsterdam. Som du sikkert har skjønt allerede er ikke fornavnet hans helt vilkårlig gitt. Xavis far, Regillio, er nemlig Barcelona-supporter, og favorittspilleren er ingen ringere enn Barcelona-legenden Xavi Hernández. Ifølge faren var det Xavis mor, Peggy, som valgte navnet til deres sønn, og ikke ham. Den påstanden får stå uimotsagt enn så lenge. Tilfeldighetene vil ha det til at Xavis syv år eldre bror, Faustino, også er oppkalt etter en fotballspiller. Klarer du å gjette hvem?
Som sin yngste sønn var også faren en begavet fotballspillet i sin tid. Han ble flasket opp i det berømte Ajax-akademiet, der han blant annet spilte sammen med Jordi Cruyff. I løpet av seniorkarrieren spilte han for klubber som Fortuna Sittard, NAC, Willem II og ADO Den Haag, i tillegg til at han tilbragte et kortere opphold i Japan. Etter endt spillerkarriere flyttet familien Simons til den vesle landsbyen Rojales i Alicante-provinsen. Da var Xavi tre år gammel.
Vakre pasninger, mål og flust med tilbud
Allerede fra svært tidlig alder oppdaget faren at det var noe spesielt med yngstesønnen. En episode fra da Xavi var tre eller fire år gammel husker han spesielt godt. Pjokken satt henslengt i sofaen og så en kamp på TV. På sedvanlig vis med fotballen under armen. «Følg med nå, Pappa», sa Xavi under en reprise. «Følg med på den pasningen som kommer nå. Den er vakker». Øyeblikket kom, og faren istemte; «Ja, faktisk! Det var veldig en vakker pasning.». Xavi reiste seg opp og løp ut for å spille fotball utenfor, mens faren stod igjen undrende foran TV-skjermen. Det var første gang faren bemerket seg at noe var annerledes med Xavi.
Xavi begynte å spille for den lokale fotballklubben CD Thader så tidlig som han kunne. Da han var seks år gammel spilte han for under-9-laget mot det tilsvarende årskullet til Villarreal. Xavi scoret det ene målet etter det andre, og til slutt vant CD Thader 7-0. Både Elche og Cádiz forhørte seg om med faren om den talentfulle sønnen, men fikk nei til svar. Villarreal ønsket at han skulle spille for under-9-laget deres, men Xavis far mente sønnen var for ung, og at det ville være usunt for ham å omgås tre år eldre gutter på daglig basis.
Syv år gammel ble Xavi oppdaget av den tidligere Barcelona-spilleren, Guillermo Amor. Det var eldstesønnen Faustino som insisterte på at de måtte takke ja til tilbudet. På grunn av farens fotballkarriere var Faustino allerede vant til å flytte på seg. Dessuten var han en bygutt. Å flytte fra Rojales til Barcelona var en no-brainer for storebrors vedkomne. «Pappa, kom igjen! Vi skal!», sa han. Storebror fikk viljen sin, og Xavi sluttet seg til Prebenjamín-laget til Barcelona foran 2010/11-sesongen.
Fenomenet Xavi Simons
Med årene vant Xavi ligaen med Barcelona på nesten hvert eneste aldersnivå. Blant annet var han med på å vinne 25 av 25 kamper med Alevín A-laget i 2014/15-sesongen, da han var elleve år gammel. Det var denne sesongen Xavi nærmest ble et fenomen. I MIC International Cup, en slags middelhavsvariant av Norway Cup, ble han kåret til turneringens beste spiller. Barcelona tapte finalen mot Real Madrid, men det var kun én spiller som var på som var på alles lepper i etterkant. Xavi Simons hadde for alvor presentert seg.
Den neste sesongen ble han kåret til turneringens beste spiller under «LaLiga Promises». Xavis prestasjoner var spesielt oppsiktsvekkende ettersom han på daværende tidspunkt ikke hadde spilt kamper på flere måneder. Grunnen til dette var at Barcelona var under etterforskning av FIFA i forbindelse med ulovlige overganger, med unge, utenlandske talenter involvert. Xavi ble riktignok ikke offer for etterforskningen i like stor grad som andre i akademiet.
I 2017 skrev Xavi Simons under en avtale med stjerneagenten Mino Raiola. Xavi sluttet seg med det til en eksklusiv klientliste bestående av navn som Paul Pogba, Zlatan Ibrahimović, Marco Verratti og Matthijs de Ligt, for å nevne noen.
De første ukene av inneværende sesong var Xavi ute med et brudd i håndleddet. Carles Martínez er nåværende trener for Cadet A-laget, hvor Xavi er kaptein. I desember i fjor debuterte Xavi Simons for Juvenil B-laget, og planen er at han skal flyttes opp permanent fra og med neste sesong.
Forrige sesong fikk også Xavi sine første ungdomslandskamper. Han spilte fem kamper for det nederlandske U15-landslaget i fjor, og har fått to kamper for U16-landslaget etter nyttår. For øyeblikket har ikke Xavi spansk pass, men det spanske fotballforbundet har naturlig nok vært i kontakt med supertalentet allerede. Xavi sine hovedspråk er spansk og katalansk, og han har kun lært seg nederlandsk i hjemmet. Kun tiden vil vise hvilken nasjon han eventuelt kommer til å representere på A-lagsnivå.
Press
Xavi Simons beskrives akkurat slik vi ønsker at en potensiell Barça-stjerne skal; utsøkt teknikk, geniale pasninger, intelligent, kreativ, og så videre. Men noe som kanskje er vel så oppmuntrende og interessant med måten Xavi Simons beskrives på, handler om personligheten hans. Han har vært kaptein for lagene sine omtrent fra den dagen han satte sine ben på La Masia. Hans evne til å styre tempoet i kamper beskrives som fenomenal. I tillegg trekkes det frem at han har en aggressivitet, en entusiasme og en mentalitet som er svært sjelden for en så ung spiller.
Stilmessig har han nærmest blitt beskrevet som en syntese av Xavi og Iniesta, men også Lionel Messi har han blitt sammenlignet med, kanskje først og fremst av symbolske grunner. Noen mener at Xavi Simons minner mest om sin landsmann Edgar Davids. Den siste spilleren som har blitt nevnt i samme åndedrag som vidunderbarnet er Barcelonas brasilianske midtbanestrateg, Arthur.
Som følge av sitt uomtvistelige talent har Xavi Simons vært gjenstand for enorm oppmerksomhet. På Instagram og Twitter kan en lese kommentarer som «Du er den neste legenden, merk mine ord». «Du er Gud!». «Spill for Spania, vær så snill!». «Vi venter på deg!». «Når kommer du opp på førstelaget?». «Barcelonas fremtid!».
Smigrende, men beintøft.
En gang spurte faren ham om han syns det var irriterende når alle ville be om autografen hans eller ta bilde sammen med ham. Xavi svarte veslevoksent; «Men Pappa, det er jo en del av fotballen».
Da Xavi var liten forsøkte faren å forklare oppmerksomheten han fikk med at han spilte for Barcelona, og at det var derfor han var så populær.
Den løgnen har det blitt vanskeligere og vanskeligere å selge.
Faren beskriver Xavi som selvlært, målbevisst og jordnær, og han mener at sønnen ikke tar av på grunn av all oppmerksomheten. Hjemme har faren et skap fullt av troféer. Ingen av dem har han vunnet selv. Han forteller at Xavi har et avmålt forhold til alle prisene han vinner. Han hevder at sønnen er lite opptatt av berømmelse og luksus, og at han først og fremst er lidenskapelig dedikert til å spille fotball.
Xavi tilhører en generasjon unge spillere som er under et press man aldri har sett maken til tidligere. For eksempel, da Lionel Messi var en del av La Masia var det mange som hadde hørt om ham, og mange som snakket om ham. Etter hvert ble det til og med mulig å følge med på ham på YouTube. Men det var svært få utenforstående som snakket til ham. Messi hadde ikke et sekssifret antall følgere på sosiale medier. I så måte er ikke Xavi bare verdens største fotballtalent på sin alder, men også det mest eksponerte – uansett historisk epoke. Parallellene til barnestjerner som Freddy Adu og Martin Ødegaard finnes, men er likevel ikke tilstrekkelige som sammenligningsgrunnlag.
Sky is the limit
På grunn av sine prestasjoner har Xavi Simons tiltrukket seg stor interesse fra andre klubber. I 2015 ble Xavis foreldre tilbudt en lukrativ avtale av Chelsea for å flytte til London, men tilbudet ble avslått. I tillegg skal Real Madrid, Bayern München og Arsenal angivelig ha forhørt seg om spilleren.
Ifølge kilder tett på klubben er en kontraktsforlengelse med Xavi Simons nært forestående. Han har allsidighet til å bekle både offensive og mer dype roller på den sentrale midtbanen. Han har tekniske ferdigheter og et blikk for spillet som er ubestridt, men som enhver ung spiller må fysikken, evnen til å ta de rette valgene, effektiviteten og mentaliteten falle på plass, før en kan trekke slutninger om hvor god han kommer til å bli.
Likevel er det lov til å være forsiktig optimistisk. Fremtiden til Xavi Simons ser tross alt meget lys ut.
Og at talentet nærmest er grenseløst, er opplest og vedtatt for lengst.
Kilder: Barcablog, Vice Sports