Under hans samtaler med klubben over sin nye avtale, var de to sidene enige om at det skulle bli lagt til rette for at ungguttene skulle få mulighet til å vise seg frem mer på det øverste nivået.
Da FC Barcelona og Ernesto Valverde møttes for å diskutere vilkårene for hans nye kontrakt – utvidet med ett år med mulighet for ytterlig én sesong utover det – var en viktig del av samtalene akademiets rolle. Klubben ønsket forsikringer om at de som kommer gjennom La Masia ville bli gitt en sjanse på førstelaget hvis de skulle nå det nødvendige nivået for å gjøre det. Valverde trodde det samme, og med sin egen fremtid bundet, er det kanskje på tide at han planlegger stegene for den neste generasjonen av unge talent fremover.
Treneren holdes kontinuerlig oppdatert med Barça B via Joan Barbara. Videre så er det Valverde som bestemmer hvem som skal få sjansen på førstelaget.

De fem utvalgte

For øyeblikket, har treneren fem navn som han føler har mulighet til å spille for førstelaget i nærmeste fremtid: Wague, Miranda, Oriol Busquets, Riqui Puig og Abel Ruiz.
Wague
Da Moussa Wague ble signert, var planen at høyrebacken raskt skulle komme inn i førstelaget. 20-åringen har for øyeblikket en karantene på fire kamper etter en hendelse som skjedde med en supporter i en Barca B kamp, men han har allerede vist hvorfor vi skal kan forvente han i førstelaget. Han er rask og har mye å tilby i angrep, men det er fortsatt spørsmål om hans temperament. Det er noe han trenger å få kontroll på, men ting ser positivt ut allerede.
Miranda
Juan Miranda har allerede debutert for førstelaget, men har ikke helt satt sitt preg. Han signerte nylig ny kontrakt som viser hans tro på egne ferdigheter til å ta steget opp. Hvor lang tid det vil ta før han gjør det er opp til han selv. Hvis han avslutter sesongen sterkt med Barca B kan det være godt mulig at han blir back-upen for Jordi Alba neste sesong.
Oriol Busquets
Oriol Busquets har også akkurat nylig signerte en langtidskontrakt med klubben. Siden han kom tilbake fra kneskaden sin, har Oriol vært en av Barca B sine beste spillere. Valverde er klar over fremgangen hans, men ønsker ikke å haste han inn i førstelaget ettersom han har hatt et åtte måneders langt skadeavbrekk. Oriol kan være den langsiktige erstatningen til mannen han deler samme etternavn med: Sergio Busquets.
Riqui Puig
En annen spiller som ser ut til å få fler sjanser for førstelaget før eller senere, er Riqui Puig. Unggutten er elsket av Camp Nou, og Valverde vil gi han en til pre-season for å se om han er klar til å ta steget opp. Riqui Puig signerte også en ny kontrakt med Barcelona nylig noe som viser klubbens tro på hans fremtid.
Abel Ruiz
Det langsiktige alternativet som spiss er Abel Ruiz. Som noen av de andre har også Abel Ruiz slitt med skader, men er nå i gang med å sette formen igjen. Forrige Barca B kamp hadde han én assist og spilte greit. Nå håper trenerteamet at han fortsetter oppbygningen og muligens vil sjansen by seg på førstelaget før sesongslutt.