Før Abidal ble et idol i Barcelona, var han et idol i Olympique Lyonnais — morgendagens motstander i Champions League.
Det var i Øst-Frankrike Eric Abidal virkelig skapte et navn for seg selv. Sånn sett blir morgendagens duell veldig spesiell for Barcelonas sportsdirektør. I helgen som var stilte Abidal til et intervju med Lyons hjemmeside, hvor han snakket om karrièren sin, og rollen som sportsdirektør i verdens beste klubb.

— Jeg kom til Lyon med erfaring men samtidig med den samme mentaliteten jeg alltid har hatt; glede, humor, og fremfor alt arbeidsvilje. Jeg var glad for å signere for klubben, for de hadde dominert ligaen og spilte i Champions League. I Lyon tok jeg fort steget opp til landslaget. Jeg ble en del av klubben i juni (2004, journ. anm.) og ble kalt opp til landslaget i august. Slik sett tror jeg at jeg gjorde et riktig valg.

Før Abidal kom til Lyon hadde han vært innom Lille og Monaco. Men franskmannen startet karrieren i Lyon Duchére, om per dags dato ligger på tredje høysets nivå i det franske ligasystemet. Slik ble det en hjemkomst for Abidal da han signerte for O.L.

— Jeg jobbet hardt og jeg er veldig stolt over det jeg tilførte Lyon, men klubben gav meg mer enn jeg gav den. Da jeg ankom hadde Lyon vunnet serien tre ganger. Jeg ønsket å opprettholde denne trenden og vinne titler.

Abidal klarte målsetningen sin, og Lyon vant Ligue 1 alle de tre sesongene Abidal var i klubben. Storspillet sikret en overgang til Barcelona — en overgang som gav blandede følelser for Abidal.

— Jeg var lei meg fordi jeg forlot venner og en super klubb. Jeg opplevde mange store øyeblikk, og vokste både som fotballspiller og som mann. Dette var noe jeg ønsket å ta med meg til Barca.

I Barcelona ble Abidal et ikon, og var med på å vinne La Liga fire ganger, to Champions League-titler, og to Copa del Rey-finaler. Skjønt den største bragden var da Abidal overvant kreft, og kom tilbake til Camp Nou til stående applaus.

«Det beste er å finne en sjelden perle»

I dag er Abidal blant de øverste personene i det sportslige utvalget til verdens største klubb. Som tidligere klubbspiller sier Abidal at han føler på store forventninger til han, og sier han har mange enemigos, et ord sammensatt av de spanske ordene for ‘venn’ og ‘fiende’, som beskriver dynamikken i en utsatt posisjon med stor intern og ekstern oppmerksomhet.

— Barcelona ringte meg og hadde tiltro til meg. Jeg må yte mitt ypperste, minst like mye som da jeg var spiller. Det er ikke enkelt, for som tidligere spiller føler jeg det er personer som har ekstra høye forventninger til meg.

Abidal går ikke inn på flere detaljer, men skifter tema til hva som gir han motivasjon i jobben. Skal vi tolke Abidal kan det fort hende at sportsdirektøren, med tid, vil være mer stolt av signeringen av Tobido, fremfor Frenkie de Jong.

— Når du signerer en spiller som hele verden prøver å få tak i føler du deg stolt, men det beste er å finne en sjelden perle. Han ingen vet hvem er, men som utvikler seg til å bli en fremtidig stjerne i klubben.