Det er på mange måter vanskelig å bedømme Barcelona i dette kalenderåret. For de aller fleste med hjerte i klubben har det skjedd mange oppturer, men nedturene har vært såpass brutale at det blir vanskelig å tenke tilbake med et smil om munnen. Dette til tross for at ting så veldig, veldig lyst ut – helt til det man kanskje husker best, den tunge kvelden i Roma.

Signeringer

På spillerfronten så ting ut til å være på stell. I årets første kamp ble Valverdes gutter holdt til 1-1 mot Celta Vigo, men samtidig fikk vi endelig se Dembélé tilbake på laget etter hans lange skadeavbrekk. Bare få dager senere kunne også klubben bekrefte kjøpet av Philippe Coutinho, som hadde vært ryktet til klubben i en god stund. Den siste delen av januarvinduet ble også brukt fornuftig. I tillegg til å ha lånt ut Rafinha og Arda Turan, signerte både Sergi Roberto og Gerard Pique under på nye langtidskontrakter.
Den 11. mars bekreftet klubben at de hadde nådd en enighet med Gremio om en overgang for brasilianske Arthur Melo. På samme måte som Coutinho var dette en overgang Barcelona hadde ønsket seg i en lengre periode. I utgangspunktet var planen at brasilianeren skulle ankomme i januar 2019, men i kjøpsopsjonen sikret Barcelona seg en mulighet til å hente midtbanespilleren til sommeren 2018 for en litt høyere sum, noe de også valgte å benytte seg av.
I tillegg til å ha hentet Arthur Melo, var det flere andre spillere som også signerte kontrakt med Barcelona i sommer. Den kanskje viktigste signeringen ble gjort av Samuel Umtiti i juni, som til slutt valgte å binde seg til klubben frem til 2022/23-sesongen. Samtidig ble den skremmende lave utkjøpsklausulen på €60M økt til svimlende €500M.
I juli signerte Barcelona som tidligere nevnt, Arthur Melo som da kunne starte sitt Barça-eventyr i sesongen 2018/19. Bare få dager senere valgte Bartomeu å aktivere utkjøpsklausulen for Sevilla-stopperen Clément Lenglet på drøye €36M. Franskmannen, som hadde hatt en meget god sesong for Sevilla, signerte en kontrakt for de neste fem sesongene med en utkjøpsklausul på €300M.
I slutten av juli ble den mest interessante overgangen bekreftet. Brasilianske Malcom, som på lang vei var klar for Roma ble i siste liten signert av Barcelona. Vingen var ønsket av mange, og like før han reiste til den italienske hovedstaden for å ordne formalitetene sendte Barça inn et bud på i overkant av €40M som Bordeaux valgte å godta. Dermed kunne Malcom forandre destinasjonen til Catalonia og signere en kontrakt for de neste fem sesongene.
Den siste sommersigneringen ble gjort tidlig i august, da midtbanekrigeren Arturo Vidal signerte for klubben. Chileneren kostet Barça rundt €18M og signerte en kontrakt for de neste tre sesongene.
Like før vinterpausen ble det signert enda en stopper, denne gang på lån. Jeison Murillo kom fra Valencia og signerte en kontrakt ut denne sesongen. Barça sikret seg også en opsjon hvor de har mulighet til å hente colombianeren for €25M skulle dette være av interesse.
Mellom alle disse signeringene har også spillere forlatt Camp Nou. Som nevnt ble både Arda Turan og Rafinha lånt ut til henholdsvis İstanbul Başakşehir og Inter. Det samme gjaldt også spillere som Douglas (Sivasspor), André Gomes (Everton) og Adrián Ortolá (Deportivo).

Utgående spillere

Spillersalgene satt også løst dette året. Paulinho valgte å ta turen tilbake til Guangzhou Evergrande på et lån, hvor den kinesiske klubben kjøper brasilianeren for €50M til sommeren. Også Gerard Deulofeu (€17M – Watford), Lucas Digne (€22M – Everton), Yerry Mina (€31M – Everton), Aleix Vidal (€10M – Sevilla) og Marlon (€6M – Sassuolo) valgte å forlate Barcelona.
Sist, men ikke minst valgte Andres Iniesta å takke for seg etter 16 sesonger for Barcelonas førstelag. Den spanske magikeren samlet totalt 32 trofeer, som vil si imponerende to trofeer i snitt per sesong. Av disse vant han fire i Champions League og ni i La Liga. I tillegg vant han også EM to ganger og VM én gang. Majestetisk!

Hvordan ser de ut?

Så, hvordan har disse nyervervelsene klart seg så langt? Philippe Coutinho ble Barcelonas dyreste kjøp noensinne da han signerte for totalt €160M. Den 25. januar fikk han sin debut mot hans tidligere lag, Espanyol og det tok ikke lang tid før brasilianeren fant seg til rette. Mot slutten av sesongen viste han fryktinngytende form, og scoret blant annet syv mål på Barcelonas seks siste kamper. Denne sesongen har dog ikke ting fungert like optimalt, og spilletiden har ikke blitt like mye som verken vi supportere eller spilleren selv kunne forvente. Det blir spennende å se om Coutinho kan finne tilbake til den formen han var i på slutten av forrige sesong.
Arthur Melo er en annen brasilianer som har ankommet Camp Nou. Det tok heller ikke lang tid før midtbanespilleren fikk vist frem sine kvaliteter. Etter Xavi og Iniestas glansdager har ikke Barcelona klart å finne noen som kan være i nærheten av å erstatte disse, men Arthur har så langt vært den nærmeste. Han har allerede vist at han besitter kvaliteter som er ønsket på midtbanen i Barcelona, og hans fremtid ser derfor meget lys ut.
Clément Lenglet har blitt en viktig stopper for Barcelona. Selv om han til tider kan virke uforutsigbar, har han vist at han innehar et nivå som passer godt inn i klubben. Han har en god pasningsfot, og han er fortsatt bare 23 år. Når skadene attpåtil har vært hyppige hos våre stoppere, har franskmannen erstattet disse på en god måte sammen med Pique.
Malcom var som tidligere nevnt en interessant signering hva gjelder omstendighetene rundt overgangen. Da signeringen endelig ble bekreftet av klubben, var det mange som hadde høye forhåpninger til brasilianeren. Disse forhåpningene har så langt ikke blitt innfridd. Han har foreløpig kun spilt 127 minutter, og notert seg for én scoring. Denne kom dog på et viktig tidspunkt, da han i bortekampen mot Inter kom inn, for så å sende Barcelona i føringen. I likhet med Coutinho blir det spennende å se om kvalitetene de innehar kan komme mer til syne i del to av sesongen.
Den siste sommersigneringen var Arturo Vidal fra Bayern München. Barcelona-karrieren startet noe urovekkende da kraftpluggen fra Chile ikke fikk like mye spilletid han selv mente han fortjente. Etterhvert fikk han flere minutter, og så langt har han spilt 749 minutter, og notert seg for to mål og tre målgivende. 31-åringen har masse erfaring fra store oppgjør, og kan bli en viktig spiller i de store oppgjørene som venter.

Resultatene

Som nevnt i innledningen har sesongen vært preget av mange oppturer og noen få, men brutale nedturer. Barcelona vant som kjent dobbelen i Spania, og det på en overbevisende måte.
I Copa del Rey gjorde Barcelona kort prosess. På veien mot finalen ble Murcia slått 8-0, Celta Vigo 6-1, Espanyol 2-1 og Valencia 3-0. I finalen sto Sevilla på motsatt banehalvdel, som blant annet slo ut Atlético Madrid på veien. Finalen ble dog aldri noen spennende kamp. Barcelona gjorde som de ville, og med glimrende prestasjoner av blant annet Messi og Cillesen endte kampen til slutt med 5-0. Dette var dermed Barcelonas fjerde strake cuptittel, og nummer 30 totalt.
I ligaen endte poengsummen på 93, noe som må sies å være meget solid. Samtidig var luken ned til Atlético Madrid på hele 14 poeng, og ned til Real Madrid var det 17 poeng.
Etterhvert som serien på mange måter var avgjort, spilte Barcelona etterhvert kun for å gå strake veien uten tap. Dette så lenge ut til å bli en realitet, helt til Barça gjestet Levante på Estadi Ciutat de València. Etter å ha gått til pause med 2-1 til hjemmelaget, raknet det fullstendig i den andre omgangen. På bare ti minutter økte Levante ledelsen til bååde 3-1, 4-1 og 5-1, og spenningen så ut til å være over. Da Barcelona på mesterlig vis klarte å gjøre det samme som Levante – å score tre mål på drøye ti minutter, var det plutselig spenning igjen. Den siste scoringen kom dog aldri, og dermed ble rekken brutt på 44 kamper uten tap. I utgangspunktet en fantastisk rekord, men en utrolig kjedelig avslutning på sesongen.

Den brutale nedturen

Den ultimate skuffelsen i sesongen er det ingen som helst tvil om. I Champions League var Barcelona som vanlig en av favorittene til å gå hele veien. Etter å ha vunnet gruppa på overbevisende vis, var det den forrige engelske vinneren av Champions League, Chelsea som ble motstander i 8-delsfinalen. Også her var det etterhvert aldri noen tvil om hvem som skulle avansere. Etter en vrien bortekamp på Stamford Bridge fikset Iniesta og Messi 1-1, som ble avsluttet med 3-0 på Camp Nou. Trekningen i kvartfinalen ga Barcelona Roma som motstander, som fikk mange til å juble.
Det første oppgjøret endte med en oppskriftsmessig 4-1 seier, og selv om Edin Džeko skaffet Roma det som senere skulle vise seg å bli et viktig bortemål, tenkte mange at bortekampen på Stadio Olimpico kun ville bli en transportetappe. Slik ble det altså ikke. Selv om Džeko igjen fant nettmaskene, denne gang tidlig i kampen var det ikke på det tidspunktet mye som skulle til for at Barcelona kunne ro dette i land med en scoring. Da Daniele De Rossi økte til 2-0 på straffespark etter drøye timen spilt begynte tankene å svirre. Et fantastisk hjemmepublikum manet Roma fremover på banen, og i det 82. minutt fikk de scoringen de trengte for å avansere. Barcelona klarte aldri å opprette noe voldsomt press, og røk med det ut fullt fortjent.
Når vi nå skriver siste dag av 2018 ligger foreløpig Barcelona godt an til å vinne alle tre turneringer. I serien er Atlético Madrid nærmest, tre poeng bak. I Champions League er gruppeseieren sikret, og i 8-delsfinalen venter franske Lyon. I Copa del Rey har Barcelona passert Cultural Leonesa, og her venter Levante i 8-delsfinalen. I tillegg har Barcelona allerede vunnet den spanske supercupen mot Sevilla. Spørsmålet blir da om Barcelona igjen skal skli på et bananskall, eller om dette er året hvor Lionel Messi & Co kan vinne tilbake tronen som verdens beste fotballag.

Mål i 2018:

Lionel Messi (47)
Luis Suarez (32)
Coutinho (15)

Assist i 2018:

Lionel Messi (23)
Luis Suarez (21)
Jordi Alba (13)
Vi i Blaugrana.no ønsker alle et fantastisk nytt år, og måtte vi til sommeren feire tre trofeer sammen!