Vi i Blaugrana har vært så heldige og fått intervjuet Petter Veland om hans tanker rundt Barcelonas overgangsvindu og sesongen vi har i vente. Petter jobber som kommentator og La Liga-ekspert for Viasat, og er kanskje den i Norge som kan mest om spansk fotball. Les nedenfor del 2 av intervjuet hvor Petter svarer på hva han tenker om sesongen vi nå har gått inn i.

Barça-fansen ønsker å vinne tilbake Champions League trofeet i år etter flere år med Madrid-dominans, tror du dette kan være året?

— Barcelona er jo åpenbart en del av favorittsjiktet, men favorittsjiktet har blitt bredere de siste sesongene. Før var det gjerne Barcelona, Bayern München og Real Madrid som ble nevnt, men nå bør man gjerne spe på med både Manchester City, Juventus, Atlético Madrid, PSG og Liverpool for å fremstå som «dekket». Det som er urovekkende er den lange trenden hvor Barcelona har spilt dårlig på bortebane i Europa. Det kan ikke fortsette, for det er grenser for hvor gode hjemmeresultater man skal måtte belage seg på å vaske frem for å kunne avansere når sluttspillskampene kommer.

Hvem har den sterkeste troppen i år, Barcelona eller Real Madrid?

— Av de to, om jeg må velge; Barcelona.

Etter Mascherano og Iniesta, hvilke klare kapteinstyper ser du i dagens stall, og er Messi rett valg i dine øyne?

— Ja, faktisk. Lionel Messi er i og for seg en leder, men han leder ved å spille og være seg selv, ikke ved å snakke, gestikulere eller kjefte. Det hadde Messi gjort/vært uansett, og med kapteinsbindet nå føler han gjerne en «falsk obligasjon» om å være en annen type enn han egentlig er. Gerard Piqué liker å fremstille seg selv som en kapteinstype, men sportslig er han inne i sin dårligste periode på lang tid. Sergio Busquets og Luis Suárez tar også i et tak, men jeg føler ikke at Barcelona har det Real Madrid har i Sergio Ramos og det Atlético Madrid har i Diego Simeone/Godín – på godt og vondt.

Suárez har hatt en nedadgående formkurve siste to årene, mener du at Barça må begynne å lete etter en erstatter for han?

— Ja, og det regner jeg med at de har gjort en stund allerede – bare ved å se på fødselsattesten. Legger man også prestasjonene til grunn, har Luis Suárez egentlig vært på en dels nedadgående trend de siste to årene. Likevel er han fortsatt en veldig verdifull spiller for Barcelona som leverer jevnt og trutt med både målpoeng og andre viktige bidrag til at katalanerne er gode offensivt og defensivt, men en klubb som Barcelona må være føre var og klare for å bytte ham ut i det sekundet man føler at det er til det beste for klubben.

Hvorfor mener du at Messi er riktig/ikke riktig valg som kaptein for Barça?

— Vi er litt inne på det i svar nummer 3. For meg er Lionel Messis Barcelonas leder uansett, men i form av måten han er på i en naturlig figur. Ikke i en litt påtatt og litt pålagt rolle hvor han skal leve opp til hva andre har gjort før ham. Barcelona-fansen ble bortskjemt av kapteinsoppførselen til Carles Puyol, som gjennom hele karrieren var upåklagelig og et eksempel til etterfølgelse. Han har kanskje litt for mye ansvar og press på sine skuldre allerede i form av antall mål, assist og målsjanser han skaper, og kapteinsrollen kan kanskje være noe som ikke passer ham så bra.

Hvem vinner La Liga i år?

— Jeg tippet Barcelona før sesongstart, og kan ikke vike fra det nå.

Vi takker Petter for innsatsen og ønsker han lykke til videre i sin jobb som La Liga-ekspert og Champions League-kommentator!