Verdens største klubboppgjør er tilbake. Søndag ettermiddag skal Barcelona og Real Madrid gjøre opp om tre poeng, og med seier vil Barça øke ledelsen til syv poeng ned til sine rivaler. Det skal sies at Barcelona ikke har vunnet mot Real Madrid på Camp Nou på de fire siste forsøkene, men de hvite fra hovedstaden sliter virkelig for tiden. Derfor kan dette være muligheten til å gjøre noe med den statistikken, selv uten Lionel Messi tilgjengelig.

Keeper: Marc Andre ter Stegen – Thibaut Courtois

Vår tyske sisteskanse blir bare bedre og bedre, og i oppgjøret mot Sevilla viste han igjen hvorfor han kanskje er den beste keeperen i verden for øyeblikket. Han er mer eller mindre en komplett keeper, først og fremst på streken, men hans ballbehandling er essensiell for det oppbyggende spillet Barcelona ønsker å spille.
Thibaut Courtois ble hentet til Real Madrid for drøye 300 millioner kroner like før årets sesong. Belgieren startet de første kampene på benken, men har ikke overraskende spilt seg inn som fast ligakeeper for hovedstadslaget. Siden Real nå ser ut til å bruke samme ordning som Barcelona gjorde for noen år tilbake, da ter Stegen spilte CL og Copa del Rey mens Claudio Bravo spilte ligakampene, ser vi ingen grunn til at Courtois skal bli vraket til denne kampen.

Forsvar: Roberto, Pique, Lenglet, Alba – Odriozola, Ramos, Varane, Marcelo

Selv med verdensklassespillere i alle de fire posisjonene bak på banen, har verken Barcelona eller Real Madrid vartet opp med stødig forsvarsspill denne sesongen. For Barcelona sin del var kampen mot Sevilla den syvende ligakampen på rad med baklengsmål i sekken. Totalt har det blitt 11 mål i mot på de første ni kampene, og til sammenligning hadde vi på samme tidspunkt i fjor kun tre innslupne mål. Fraværet av Umtiti er ikke optimalt, spesielt når Pique og Lenglet sliter såpass mye som de gjør om dagen. Oppturen kom likevel i midtukerunden mot Inter, da stopperparet viste hvilken klasse som egentlig bor i dem. Derfor antar vi at Valverde kommer til å spille med de samme fire til helgen.
Selv om Real Madrid har sluppet inn to mål mindre enn Barcelona denne sesongen, har heller ikke de sett solide ut. De slipper til unormalt mange sjanser, og har blitt straffet for det ved flere anledninger. Det er heller ikke optimalt for hovedstadslaget at Dani Carvajal med stor sannsynlighet mister kampen. Det samme gjorde spanjolen i forrige El Clásico, men da var det landsmann Nacho som vikarierte på høyrebacken. Selv om Madrid har muligheten til å kjøre samme løsning denne gang, antar vi at nyinnkjøpte Alvaro Odriozola blir å se ute på banen når kampen blåses i gang.

Rakitic, Busquets, Arthur – Kroos, Casemiro, Modric

Denne midtbanekampen lukter det svidd av. Den store forskjellen fra denne duellen kontra den vi hadde i forrige sesong er at Arthur har tatt over rollen som Iniesta hadde. Så er spørsmålet; er forskjellen så stor? Brasilianeren har for alvor vist seg frem i det siste, og blir av mange sammenlignet med nevnte Iniesta samt Xavi Hernandez. Han har et fantastisk register å vise til, og virker å passe ekstremt godt i Barcelonas spillestil. Busquets og Rakitic kjenner vi godt til fra før, og viktigere – de kjenner hverandre. De har også funnet noe tilbake til den formen vi har sett de i så mange ganger, og kommer til å være meget viktig i denne kampen.
Midtbanen til Real Madrid er kanskje den sterkeste midtbanen vi har sett siden Xaxi, Iniesta og Busquets regjerte i en årrekke. Casemiro har tatt store steg etter at han ble hentet tilbake fra lån foran 2015/16-sesongen, Toni Kroos har vært en av verdens beste midtbanespillere i flere år, og Luka Modric har nylig blitt kåret til sesongens beste fotballspiller etter hans prestasjoner i VM. Det har likevel gått litt trådt for trioen i år, og flere mener at Ceballos burde få sjansen etter hans gode prestasjoner så langt, men vi tror likevel at trioen Casemiro, Kroos, Modric starter El Clásico for de hvite.

Coutinho, Suarez, Rafinha – Isco, Benzema, Bale

For første gang siden 2007 må vi belage oss på et El Clásico uten Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Sistnevnte har som kjent tatt turen til Italia og Juventus, mens Messi brakk armen i ligaoppgjøret mot Sevilla sist lørdag. Messi har så langt vært sist eller nest sist på ballen i 13 av Barcelonas 23 ligamål denne sesongen, og det er ikke overraskende et stort handikap å måtte møte Real Madrid uten verdens beste fotballspiller. Man skulle tro at Dembélé og Malcom var de to største utfordrerne til å vikariere på høyresiden i Messis fravær, men etter seieren mot Inter tror vi det blir Rafinha som igjen får sjansen. Brasilianeren hadde en strålende kamp, og med Dembélé og Malcom på kant med Valverde tror vi Rafinha nå har spilt seg rett inn på laget til helgen. At Coutinho og Suarez blir valgt på henholdsvis venstresiden og spiss er en selvfølge man ikke trenger å begrunne noe særlig. Den tidligere Liverpool-duoen er de i den antatte lagoppstillingen som innehar det største sluttproduktet, og det vil ikke være overraskende om det er en av de som vipper kampen i Barças favør.
Også i bortelagets lagoppstilling er det ett usikkerhetsmoment i treeren på topp. Om Lopetegui velger å spille med Modric og Kroos på midten, er det ikke plass til både Asensio og Isco. Derfor antar vi at det er Isco som blir valgt til på venstresiden i helgens storoppgjør. Spanjolen besitter store tekniske kvaliteter som kan komme godt med for gjestene fra hovedstaden. Ellers tror vi Benzema og Bale er selvskreven på de to siste plassene. Spesielt Bale har hatt en fin start på sesongen og kan ikke klandres for lagets måltørke da han har vært ute med skade i store deler av tørkeperioden.
Vi tror dermed på disse lagoppstillingene:
Barcelona: ter Stegen, Roberto, Pique, Lenglet, Alba, Busquets, Raktic, Arthur, Rafinha, Coutinho, Suarez
Real Madrid: Courtois, Odriozola, Ramos, Varane, Marcelo, Casemiro, Kroos, Modric, Isco, Bale, Benzema