Helgens El Clásico markerer en viktig milepæl for både Sergio Busquets og Gerard Piqué. Det er nemlig 10 sesonger siden de spilte sine første Clásicos. Her er noen høydepunkter fra de 10 begivenhetsrike sesongene med det historiske oppgjøret for de to katalanerene.

Unge debutanter

«Blekkspruten fra Sabadell» fikk sin El Clásico-debut i 2008/09-sesongens første Clásico, noe som også var Pep Guardiola sin første kamp som manager i El Clásico. Den foregående sesongen hadde Busquets vært en viktig brikke i Guardiola sitt b-lag som rykket opp fra Tercera División, altså det fjerde nivået i spansk fotball. Det var nærmest uhørt at en spiller skulle gå direkte fra en divisjon hvor spillerene er amatører, til klubbfotballens aller største oppgjør – med kun én sommers mellomrom.
Fra det fjerde nivået i den spanske fotballpyramiden var Busquets blitt vant med trange og utslitte kunst- og naturgressbaner rundt om i Barcelonas mange drabantbyer samt i mange av Catalonias mange små landsbyer – kontrastene kunne strengt tatt ikke vært større enn fra El Clásico med 98 000 ekstatiske culés på Camp Nou. Busquets entret gressmatten til fordel for Eidur Gudjohnsen i det 63. spilleminutt. Den høyreiste midtbanespilleren skaffet også et straffespark et par minutter etter innhoppet, etter at han ble revet ned i feltet. Straffesparket ble ikke omsatt av Eto’o, men derfra var Busquets med på å sikre det som til slutt skulle bli en høydramatisk 2-0-seier – ingen dårlig Clásico-debut med andre ord.
Gerard Piqué måtte nøye seg med å vente på sin første El Clásico til vårparten av samme sesong. Piqué, som var hentet tilbake til Barça fra Manchester United, dannet stopperparret sammen med Carles Puyol. Til tross for at Piqué og co. slapp inn det første målet på Santiago Bernabéu, var det Barcelona som sørget for en av de mest berømte Clásico-oppgjørene i moderne tid ved å vinne 2-6. Sammen med Puyol i midten samt Abidal og Dani Alves på backene var forsvaret essensielt i at Barça dro fra på stillingen 2-3. Piqué noterte seg også for et mål, som ble etterfulgt av en herlig feiring foran de slukørede madridistaene på Bernabéu.

Beste kamper

De har begge spilt så mange gode oppgjør at det er vanskelig å velge ut noen spesifikke kamper, men noen få kamper peker seg utvilsomt ut.
Sergio Busquets sin prestasjon i 3-4-seieren på Santiago Bernabéu i 2013/14 gikk utvilsomt litt under raderen. I en heseblesende kamp med hele 7 mål, forholdt Busquets seg rolig og traff på hele 79 av 80 pasninger. Til tross for at mange vil si at det er hovedsakelig støttepasninger eller pasninger som han er forventet å treffe på, er El Clásico alltid en kamp hvor det er ekstremt press på spillerne, spesielt på grunn av kampens historie og omfang.
I likhet med sin landsmann har Piqué også hatt uttallige fantastiske Clásicos, blant annet debuten som er nevnt ovenfor. En annen som selvfølgelig peker seg ut er den historiske 5-0-ydmykelsen av Los Blancos på Camp Nou i det første derbyet i 2010/11-sesongen. Sammen med resten av backlinjen var han bunnsolid, mens Messi og co. kunne herje fremover på banen i det som skulle bli et av de mest kjente oppgjørene i den spanske fotballhistorien. Mange husker nok også Piqué sin gest der han holdt opp fem fingre i luften under feiringen av det femte målet for å understreke det enestående resultatet over de hvite fra Madrid.
Til tross for at Busquets han rundet 30 år, trenger vi ikke å gå lengre tilbake enn til forrige sesong for å finne en av hans aller beste Clásicos. I det som skulle vise seg å være en helt avgjørende kamp for sesongens La Liga-triumf, til tross for at det var på lille julaften, var Busquets som vanlig dominerende fra den dype midtbanerollen. I en kamp der ingen hadde klart å ta ledelsen etter en knapp time, var det mannen fra Sabadell som skulle sette i gang angrepet på den viktige 1-0-scoringen: Busquets mottar ballen ikke langt fra egen 16-meter og blir satt under press av flere Madrid-spillere, før han varter opp med en lekker Cruyff-dragning som sender Toni Kroos andre veien. Deretter sender han en elegant stikker til Rakitic rett gjennom midtbanen, noe som fører til det som til slutt leder til mål – så enkelt, men fortsatt så elegant.
Det er også verdt å nevne Piqué sine prestasjoner i 0-4-seieren mot Rafa Benítez sine menn i 2015/16-sesongen. Sammen med resten av backlinjen holdt Piqué Real Madrid sin angrep i sjakk gjennom hele kampen i det som skulle blir et hisotorisk resultat på Estadio Santiago Bernabéu.
Vi håper på flere fine El Clásico-øyeblikk med disse to på søndag!