Jordi har vunnet det meste oppgjennom, men mangler en VM-medalje i sitt troféskap. Sommerens mesterskap i Russland blir hans andre forsøk på å vinne det gjeveste en fotballspiller kan vinne.
Jordi Alba slo for fullt gjennom i EM 2012, hvor Spania gikk hele veien, og Alba selv scoret i finalen mot Italia (4–0). Vingbacken var allerede snappet opp av Barcelona, og har siden det vunnet alt som kan vinnes på klubbnivå, og står med 62 landskamper for Spania. Det eneste som mangler er VM.
I et intervju med Sport snakker lynving(back)en opp om utfordringene som står foran Spania.
Etter den store skuffelsen i VM i Brasil, hvordan driver dere opp stemningen inn mot denne store utfordringen?

— VM er den eneste tittelen jeg mangler i troféskapet mitt. Jeg får muligheten til å delta for andre gang, noe jeg aldri kunne forestilt meg. Jeg har store forventninger, og forhåpentligvis klarer vi å vinne, noe som blir vanskelig.

Har stemingen i troppen endret seg etter de to ikke så fullt gode treningskampene dere nettopp har spilt?

— Forventningene er de samme som før Argentina-kampen (6–1). Det er ikke enkelt å vinne. Et hvert lag, på lik linje med de to vi nettopp har møtt, kan slå oss når som helst. Om vi ikke spiller bra og ikke er på vårt høyeste nivå kan det skje. Forhåpentligvis kan vi overkomme Portugal, som er et veldig sterkt lag.

— Når resultatene ikke er like bra, slik som i det siste, er det mulig at laget må ha mer tillit til spillestilen?

— Absolutt. Det er noe vi har i tankene. Om vi gjør sakene våre bra og spiller som et lag vil tingene gå bedre. I en turnering av denne typen vil det oppstå øyeblikk som ikke er like positive og kommer vi oss igjennom de bør det gjøre oss sterkere i turneringen.

Når oppsettet kan sende dere til en kvartfinale mot Messi, er det noe du tenker spesielt over?

— Det kommer an på hvordan man ser på det. Leo er en god venn. Det hadde vært utrolig å møte han, det samme gjelder Mascherano, men de er et godt lag. Jeg er en av de som tenker at dersom vi forhåpentligvis klarer å vinne, vet jeg at at vi også vil møte store lag, som vil gi oss vanskeligheter. Jeg har ingen favoritter for hvem jeg vil møte i åttendelsfinalen eller i kvartfinalen.

Da vi snakket med Messi meddelte han Sport at han syns Barca-akademiet får en stadig mindre rolle. Du er også et produkt av La Masia, hva er dine tanker om saken?

— Sånn er det i fotballen og med spillere. Da jeg ankom i 2012 var vi 14 fra akademiet, som var kjempe mange. De siste årene har Xavi, Puyol, Víctor og Andrés dratt — unike spillere som har utgjort en stor forskjell. Det krever mye å erstatte spillere av det nivået.

Så, du mener at dette kun er en tilfeldighet?

— Det er realiteten. Vi har færre spillere fra akademiet, og det er klart jeg skulle ønske det var flere. Barca er det eneste laget som jobber med de samme metodene på alle nivå, og når spillere kommer opp på førstelaget merker de ingen forskjell. Jeg har opplevd det samme. Det er en jobb hvor akademiet sørger for at morgendagens spillere er klare for neste nivå når de går gradene.

Når det gjelder din kontraktsituasjon, kan du komme med noen nyheter? Manageren din fortalte Sport at det har gått ett og et halvt år uten noen nyheter fra klubben.

— Akkurat nå fokuserer jeg på VM, men jeg har hele tiden sagt at målet mitt er å fornye, og være med klubben så lenge som mulig. Det er intensjonen min for dette er hjemmet mitt. Forhåpentligvis går det slik.

Tror du Eric Abidals inntreden som sportsdirektør har som mål å setter mer pris på jobben som blir gjort av dere i garderoben, slik som deg og Sergio Busquets?

— Jeg tror ikke det forandrer mye i den sammenhengen. Abidal er en person som er høyt verdsatt i garderoben. Det er en stor dag for klubben, vi ønsker han velkommen og jeg er sikker på at han vil gjøre en fenomenal jobb.

Føler du deg verdsatt?

— Jeg har alltid følt meg det. Min tid her har strort sett vært bra, og nå har vi en stor sesong fremfor oss. Vi føler støtten fra fansen og det er det viktigste.

Samspillet ditt med Leo Messi viser at du klarer å bygge en spillforståelse med de beste i verden. Tror du at du kan snakke det samme fotballspråket med Griezmann?

— Enhver spiller som ankommer vil tilpasse seg fort. Det er de beste spillerne og det er enkelt å forstå hverandre

Backer virker å være i vinden, syns du statusen deres har økt i det siste?

— Før var backer kun forsvarsspillere, mens nå hjelper vi til når vi kan i angrep, uten å glemme at vi alltid må forsvare også.