På søndag kveld braker det løs med sesongens siste El Clasico. Lagene går nok inn i kampen med litt forskjellig tilnærming. Barca har på sin side vunnet La Liga, men ønsker å gå gjennom sesongen ubeseiret. De kan også sette rekord i antall poeng ned til Real Madrid. (17 poeng i 1984/85).
Skrevet av: Jørgen Rørstad
Real Madrid har god kontroll på 3. plassen på tabellen, og vil med seier være ett poeng bak Atletico Madrid. Hvor mye de bryr seg om 2. plassen er uvisst, men å ødelegge den ubeseirede rekka til Barcelona vil nok være motivasjonen før søndagens storkamp. Hvor påvirket de er av tirsdagens semifinale mot Bayern Munchen kan spille en rolle, men El Clasico er viktig for både supportere og spillere, og derfor antar vi at de møter opp på Camp Nou med toppet lag.

Keeper: Marc-Andre ter Stegen-Keylor Navas

Duellen starter med de to målvaktene. Oppgjørene mellom Barcelona og Real Madrid er kjent for kvalitet i alle ledd, og det er ikke noe annerledes med de to sisteskansene. Ter Stegen har i år tatt steget opp som en av de aller beste målvaktene i verden. Med sine fantastiske ferdigheter på streken, blandet med utrolige pasningsferdigheter og feltarbeid er det mange som allerede utpeker tyskeren som verdens beste keeper.
Keylor Navas er en keeper det kan være vanskelig å forstå seg på. Toppnivået costarikaneren innehar er enormt. Likevel har han til tider vist seg å være for ustabil denne sesongen. Dette kan være en sammenheng med at Real Madrid har vist store svakheter i ligasammenheng, og da vil ofte dette påvirke enkeltspillere negativt.
Ser man på antall innslupne mål mellom de to, har Navas sluppet inn 29 mål på 25 kamper, og står kun med seks rene bur så langt. Ter Stegen har derimot mye hyggeligere tall. 26-åringen har spilt alle 34 ligakampene, og står med kun 21 innslupne mål, og hele 18 rene bur.

Forsvar: Roberto, Umtiti, Pique, Alba – Vazquez, Ramos, Varane, Marcelo

Det er ingen tvil om at begge lagene har forsvarsspillere i verdensklasse. Mange vil nok mene at toppnivået til Carvajal, Ramos, Varane og Marcelo er høyere enn Roberto, Umtiti, Pique og Alba. Likevel er forsvarsspillernes hovedoppgave å demme opp bakover, og her har forskjellene vært enorme denne sesongen. Barcelona står med kun 21 baklengsmål denne sesongen, mens Real Madrid har sluppet inn hele 37 mål. Når man i tillegg tar med i betraktningen at Carvajal er ute med skadet hamstring, er det liten tvil om at Barca står mye sterkere enn sine argeste rivaler på dette området.
Roberto er et arbeidsjern som innehar kvaliteter både offensivt og defensivt, Umtiti og Pique har denne sesongen vært verdens beste stopperpar, og Alba har offensive kvaliteter som få matcher. Lucas Vazquez steppet inn som back-vikar i semifinalen mot Bayern Munchen i midtuken, og klarte seg overraskende godt. Begge målene kom på Marcelos side, og dermed blir det vanskelig å klandre spanjolen for det defensive spillet Real Madrid viste denne kvelden.

Midtbane: Iniesta, Rakitic, Busquets, Coutinho – Casemiro, Kroos, Modric

Den eneste lagdelen hvor Real Madrid har matchet Barcelona denne sesongen. Man kan si mye om Casemiro, men han er en meget god fotballspiller. Likevel må vi ta med i betrakning hvor mye brasilianeren har slitt med Messi de siste oppgjørene mellom lagene. Han tar ut de fleste, men her er det mye som tyder på at han kan få problemer atter en gang. Kroos og Modric har kanskje ikke vært like ekstrem som de var i 2016/17-sesongen, men likevel har de vist enormt gode kvaliteter. Pasningskvalitet og ro, som gjør det enklere for både forsvaret og angrepet.
Iniesta, Rakitic, Busquets er en trio som har spilt sammen lenge, og selv om Valverde har endret formasjonen Barca alltid har vært kjent for, har de kjemi og kvaliteter som gjør at dette ikke er nevneverdig betydningsfullt. Med Coutinhos tiltredelse har det heller ikke blitt noe dårligere. Brasilianeren har virkelig fått det til å svinge i den blå-rød trøya, og ser ut til å trives godt med Valverdes taktiske planer. Busquets er for mange verdens beste anker, og spiller sjeldent dårlige kamper. Når man i tillegg har Rakitic som boks til boks spiller, vil forskjellen på kvalitetene disse fire besitter fort være til Barcelonas fordel når kampen ruller i gang søndag kveld.

Angrep: Suarez, Messi – Isco, Benzema, Ronaldo

Lagdelen som det prates mest om når disse lagene møtes. Stjerneduellen mellom Messi og Ronaldo, en duell som nå har pågått i nesten 10 år. Etter hattricket mot Deportivo står verdens beste fotballspiller med 32 scoringer denne sesongen, og kommer til å bli toppscorer også denne gangen. Det er åtte scoringer ned til portugiseren, og ni ned til Suarez. Dermed vil konkurransen nå handle om hvem som havner bak Messi på denne listen. Ronaldo startet sesongen trådt, men har over nyttår vist seg som den målmaskinen han er, og derfor vil denne duellen bli like interessant som den alltid har vært.
Suarez er for mange verdens beste spiss, og som Ronaldo, startet uruguayaneren bak skjema. Likevel har han notert seg for 22 scoringer, og ønsker nok å avslutte sesongen på en best mulig måte. Isco har vist seg å være en av Madrids viktigste angrepsspillere de to siste sesongene. Spanjolen har som flere av de hvitkledde vært preget av dårlig form i ligasammenheng, men på sitt beste kan 26-åringen være et mareritt for hvilken som helst forsvarer.
Benzema har slitt voldsomt denne sesongen. Selv om han er mye med i det oppbyggende spillet for de hvitkledde, har han slitt med å score mål. Likevel sendte han hovedstadslaget til finale i Champions League, etter to scoringer mot Bayern Munchen. Derfor kommer han til El Clasico proppet med selvtillit.
Hvem vinner kampene i kampen?