Endelig er den her. Kampen for tilværelsen er i gang. Vi tar en titt på tidligere møter mellom Barcelona og Chelsea.
*Denne artikkelen består av historier fra hver kamp Barcelona og Chelsea har spilt mot hverandre. Hvis du ikke liker å lese, skroll ned til kommentarfeltet.
Myntkast og omkamp
Det første obligatoriske oppgjøret mellom Barcelona og Chelsea fant sted på Camp Nou den 27. april 1966. Kampen var den første semifinalen i den såkalte Messebycupen, forløperen til UEFA Cupen og det som i dag heter Europa League.
Barcelona vant kampen 2-0 etter scoringer av Josep Maria Fusté og José Antonio Zaldúa, men tapte med samme sifre på Stamford Bridge etter to selvmål. På denne tiden var bortemålsregelen akkurat i ferd med å prøves ut i enkelte kontinentale turneringer, mens straffesparkkonkurranser først fikk sitt inntog noen år senere. I Messebycupen ble omkamper praktisert, og lag som stod likt etter tre kamper måtte legge skjebnen i en mynt.
Etter kampen i London ble myntkast også avgjørende for hvor den siste kampen mellom de to skulle finne sted, et myntkast Barcelona «vant». To uker senere ble omkampen spilt på Camp Nou, hvor Barça vant komfortabelt 5-0. Josep Maria Fusté og Joaquin Rifé ble tomålsscorere, mens Pedro Zaballa scoret ett.
Barcelona endte med å vinne turneringen etter å ha slått Real Zaragoza 4-3 over to kamper i finalen. Troféet var katalanernes tredje i kontinental sammenheng.
Nordmann i hovedrollen
Den neste kampen mellom Barcelona og Chelsea kom 34 år senere, i april 2000. Anledningen var kvartfinalen i Champions League, og katalanerne var regnet for å være store favoritter i forkant. Barcelona kunne blant annet skilte med store stjerner som Rivaldo, Luis Figo, Pep Guardiola og Luis Enrique.
Men allerede etter halvtimen skrudde den italienske Chelsea-legenden Gianfranco Zola et frispark i nærmeste. Det ble starten på åtte marerittminutter for Barcelona. Fire minutter senere doblet stryningen Tore André Flo ledelsen for Chelsea, før samme mann økte til 3-0 med en utsøkt lobb fire minutter etter det igjen. 3-0 stod seg til pause. I andre omgang reduserte Luis Figo for Barcelona, en scoring som skulle vise seg å bli avgjørende.
I returoppgjøret på Camp Nou våknet Rivaldo, datidens beste fotballspiller i verden. Brasilianeren sendte Barcelona i føringen etter et frispark som gikk via Chelseas nigerianske venstreback Celestine Babayaro og i mål. 1-0. Like før pause banket Patrick Kluivert ballen i stolpen, hvor Figo snappet opp returen og satte ballen i lengste. 2-0. Med dette resultatet ville Barcelona avansere til semifinalen i Champions League, men en høyreist 26-åring fra Stryn ville det annerledes. Et elendig utspill fra Barcelonas nederlandske keeper, Ruud Hesp, havnet i føttene til Flo, og nordmannen reduserte til 1-2 for Chelsea. Barcelona presset på, og etter 83 minutter fikk Blaugrana lønn for strevet. Dani stanget ballen i nettet etter et frispark fra Figo, og dermed var lagene like langt. Få minutter senere slo Figo en millimeterpresis pasning i bakrommet til Patrick Kluivert. Nederlenderen ble felt av Chelsea franske stopperkjempe, Frank Leboeuf, men greide å få slengt ut et ben slik at ballen havnet i mål. Scoringen ble imidlertid underkjent ettersom den svenske kamplederen Anders Frisk allerede hadde blåst i fløyta og dømt straffespark til Barcelona. Rivaldo stilte seg opp for å ta straffesparket, men skuddet strøk utsiden av stolpen.
Lagene måtte ut i ekstraomganger, og åtte minutter ut i første ekstraomgang dro Figo seg gjennom Chelsea-forsvaret, før han ble revet ned av nevnte Babayaro. Nigerianeren fikk marsjordre av Frisk, og Barcelona ble igjen idømt straffespark. Nok en gang stilte Rivaldo seg opp på ellevemetersmerket, og denne gangen satt ballen kontant i nota. 4-1. Med et skrikende behov for scoring satset Chelsea alt, men med kun ti mann på banen åpnet det opp for Barcelona. Etter 104 minutter slo Dani et innlegg inn i boksen som Kluivert pannebrasket via Ed Goeys handske og i mål. 5-1 ble sluttresultatet på Camp Nou, og Barcelona avanserte med det til semifinalen i Champions League.
Sirkus Mourinho
Det skulle gå fem år før Barcelona og Chelsea møtte hverandre igjen, sent i februar 2005. Chelsea hadde sommeren før ansatt den tidligere Barcelona-assistenten José Mourinho som trener, og dette var hans første møte med sin tidligere arbeidsgiver.
Den første kampen ble spilt på Camp Nou, og Anders Frisk var igjen satt opp som kampleder. Etter en drøy halvtime tok Chelsea føringen, etter at den brasilianske høyrebacken, Juliano Belletti (som senere skulle bli Chelsea-spiller, journ. anm.), skled inn et lavt innlegg fra Damien Duff i eget mål. 0-1. Chelsea hadde god kontroll på Barcelona etter scoringen, men om lag ti minutter etter sidebytte åpnet kampen seg opp. Didier Drogba kom litt for sent inn i en duell mot Barcelonas sisteskanse Víctor Valdés, som allerede hadde fanget ballen. Den svenske kamplederen belønnet Drogba med sitt andre gule kort, og nok en gang havnet Frisk i fokus. Barcelona tok over kampen etter at Chelsea ble redusert til ti mann, og etter 67 minutter spilte Samuel Eto’o til Maxi Lopez som brukte to berøringer på å tilrettelegge ballen, før han limte ballen til høyre for Petr Čech i Chelsea-buret. Seks minutter senere var rollene byttet om, og denne gangen var det kameruneren som fikk æren av å score.
 Svake Barcelona-avslutninger og godt Chelsea-forsvarsspill ble kampens særpreg, og katalanerne hadde en vanskelig oppgave foran seg.
Etter kampen i Catalonia kokte det i mediene. Mourinho benyttet nærmest enhver anledning til å slakte både Frisks kontroversielle utvisning av Drogba, samt skuespillertendensene i Barcelona, mens den ikke helt ukjente Johan Cruyff skrev at Chelseas spillestil fikk han til å hate fotball. Det hører med til historien at Anders Frisk ble utsatt drapstrusler i etterkant av Drogba-utvisningen, og valgte derfor å trekke seg med umiddelbar virkning. Oppgjøret på Camp Nou ble hans siste som profesjonell dommer.
På Stamford Brigde var det et meget sultent Chelsea-lag som entret banen, og allerede etter åtte minutter sendte Drogbas stedfortreder, Eiður Guðjohnsen, engelskmennene i føringen etter et innlegg fra Mateja Kežman. Trykket mot Barcelonas mål fortsatte etter scoringen, og etter 17 minutter økte Chelsea til 2-0 ved Frank Lampard. Kun to minutter senere var Chelsea på farten igjen. Damien Duff kom alene igjennom på en kontring og satte ballen iskaldt forbi Víctor Valdés. Marerittstarten var et faktum, og for andre gang på rad lå Barcelona under med tre mål før på Stamford Brigde før pausen i det hele tatt var påtenkt.
Først etter 0-3-scoringen klarte Barcelona å mobilisere, og etter 26 minutter stoppet Paulo Ferreira et innlegg fra Juliano Belletti med hånda innenfor egen sekstenmeter. Gult kort og straffe til Barcelona. Ronaldinho satte straffesparket til høyre for Čech og reduserte med det til 1-3. Drøye ti minutter senere mottok Ronaldinho ballen fra Iniesta noen få meter utenfor boksen, la ballen død, og stoppet nesten også tiden idet han prikket ballen i mål med et fantastisk tilslag. 3-2 stod seg til pause, og med dette resultatet ville Barcelona avansere til kvartfinalen i Champions League.
Andre omgang var preget av store sjanser til begge lag, før Chelsea-kaptein, John Terry, headet inn 4-2 etter et hjørnespark i det 76. minutt. Chelsea vant oppgjøret 5-4 sammenlagt, og Barcelona røk dermed ut av turneringen.
Nordmann i hovedrollen – del 2
Kun ett år senere var det duket for reprise av fjorårets åttedelsfinale, og i det første oppgjøret på Stamford Bridge stilte katalanerne med 18 år gammel argentiner fra start: Lionel Messi. Unggutten presenterte seg raskt med kampens første avslutning på mål, og etter 37 minutter ble han sparket ned av Chelseas spanske venstreback, Asier del Horno. Den norske kamplederen Terje Hauge dro fram et omdiskutert rødt kort, og igjen var Chelsea redusert til ti mann mot Barcelona. Katalanerne malte på i høyt tempo og utspilte til tider Chelsea, men det var londonerne som fikk den første scoringen etter en snau time da Thiago Motta var uheldig og satt ballen i eget mål. Etter 72 minutter fikk Barcelona endelig uttelling. Ronaldinho slo et nydelig frispark inn i Chelseas sekstenmeter som John Terry styrte inn i mål. Barcelona fortsatte å presse på. Først et skudd i aluminiumet fra Lionel Messi, deretter en redning på strek etter et skudd fra Ronaldinho. I det 80. minutt stanget Samuel Eto’o inn et nydelig innlegg fra Rafael Marquez, og fastsatte sluttresultatet til 2-1.
Utvisningen av Asier del Horno falt ikke i særlig god jord i Chelsea-leiren. Mourinho mente at Hauge ødela kampen, og den norske kamplederen mottok trusler fra enkelte Chelsea-supportere. Han fikk imidlertid støtte fra Lionel Messi og Carles Puyol. Barcelona-kapteinen henviste til merkene Messi hadde fått på sitt venstre lår dersom Mourinho var i tvil.
Kampen i Catalonia var jevnspilt med sjanser til begge lag. 22 minutter ut i oppgjøret måtte en sønderknust Lionel Messi gå av banen etter en hamstringsskade som holdt han ute av spill i ti uker. Etter 78 minutter førte Ronaldinho ballen mot Chelseas boks og banket ballen kontant i mål til venstre for Petr Čech. 1-0. Syv minutter senere kom Samuel Eto’o alene igjennom, men stolperota stod i veien for kameruneren. To minutter på overtid ble Eiður Guðjohnsen felt innenfor Barcelonas sekstenmeter, og Chelsea ble idømt straffespark. Frank Lampard satt ballen iskaldt bak Víctor Valdés og utlignet til 1-1. Flere mål ble det ikke, og Barcelona gikk videre til kvartfinalen med 3-2 sammenlagt.
Etter at Chelseas Champions League-exit var et faktum hevdet Mourinho at det beste laget tapte, og ga Terje Hauge deler av skylden.
Barcelona gikk senere helt til topps i turneringen og vant Champions League for andre gang i klubbens historie.
Eiður scorer igjen
Kun et halvt år etter forrige møte stod igjen Chelsea på motsatt banehalvdel, denne gangen i gruppespillet i Champions League. Nytt fra forrige gang var at Eiður Guðjohnsen hadde byttet trøye, og islendingen var nå i Barcelonas tropp. Øvrige klubber i gruppa var Werder Bremen og Levski Sofia.
Kampen på Stamford Bridge var jevnspilt. Like etter pause mottok Didier Drogba en pasning mens han stod feilvendt like utenfor sekstenmeteren. Den råsterke ivorianeren tilrettela ballen med hælen på vakkert vis før han vendte seg 180 grader og banket den knallhardt til venstre for Víctor Valdés. Chelsea tok over kampen etter scoringen, men det ble ikke flere mål i London.
Den neste kampen ble spilt to uker senere på Camp Nou, og allerede etter 3 minutter gikk Barcelona opp i ledelsen etter at Deco sendte et nydelig langskudd fra spiss vinkel i mål. 1-0 stod seg til pause, men etter hvilen økte Chelsea presset. Etter 52 minutter utlignet engelskmennene til 1-1 etter en utsøkt lobb fra Frank Lampard helt nede ved dødlinja innenfor Barcelonas 16-meter. Men bare seks minutter senere dro Ronaldinho seg forbi Khalid Boulahrouz og spilte Eiður Guðjohnsen med yttersiden av foten. Islendingen scoret mot gamle lagkamerater, hans første mål i Champions League for Barcelona. 2-1. Etter scoringen tok spillet til Barcelona seg opp, men tre minutter på overtid dukket Didier Drogba opp og utlignet til 2-2.
Både Barcelona og Chelsea tok seg videre fra gruppespillet, men målet til Drogba gjorde at Chelsea vant gruppa.
Nordmann i hovedrollen – del 3
Våren 2009 trakk Barcelona engelskmennene opp av hatten igjen. Det hadde gått to og et halvt år siden sist møte, og det kommende oppgjøret var det største og viktigste mellom de to klubbene noensinne. Denne gangen stod det om finaleplass i Champions League.
Det første oppgjøret ble spilt på ærverdige Camp Nou, i det som var Pep Guardiolas første sesong som trener for førstelaget. I tillegg til Pep på trenerbenken startet katalanerne med spillere som Lionel Messi, Xavi, Iniesta, Carles Puyol, Gerard Pique, Thierry Henry … Du skjønner tegninga. Chelsea lå kompakt og forsvarte seg godt, men det var Barcelona som styrte kampen fullstendig. Sjanse etter sjanse etter sjanse. Men ingen mål. Kampen endte 0-0, et resultat Chelsea var mest heldige med. I returkampen ble Tom Henning Øvrebø ført opp som kampleder. Det husker Chelsea-fansen fortsatt.
Kampen på Stamford Bridge åpnet på verst tenkelige måte for Barcelona. Etter ni minutter limte Michael Essien ballen i mål via tverrliggeren etter et skudd på hel volley fra om lag 25 meter. Chelsea hadde flere muligheter til å øke til 2-0, men Barcelona slapp med skrekken. I flere situasjoner ble Chelsea snytt for flere frispark samt ett straffespark, og frustrasjonen bredte seg hos Chelsea-spillerne. I det 66. minutt, i en av de mer tvilsomme situasjonene, fikk Eric Abidal marsjordre etter å ha felt Nicolas Anelka like utenfor sekstenmeteren. Etter 81 minutter ble Chelsea nok en gang snytt for straffespark etter en hands fra Gerard Pique i egen sekstenmeter uten at Øvrebø agerte. På overtid slo Dani Alves et innlegg inn i boksen som ble headet ut av feltet. Samuel Eto’o tok ned ballen, fant Messi som spilte fri Iniesta sentralt. Pang. 1-1. Et av de vakreste øyeblikkene i Barcelonas historie. Og et av de mest grusomme øyeblikkene i Chelseas historie. Men dramatikken var på langt nær over. Få minutter senere blokkerte Samuel Eto’o et skudd fra Michael Ballack med venstrearmen innenfor egen sekstenmeter. Men Øvrebø blåste ikke nå heller. Chelsea-spillerne var rasende. Hvis du så kampen minnes du sikkert det ikoniske øyeblikket der Ballack stormer etter Øvrebø med armene i været mens han skriker nordmannen opp i ansiktet. Det var rett etter den sistnevnte situasjonen. Kampen endte 1-1, og Barcelona avanserte til finalen i Champions League gjennom bortemålsregelen. 7 gule kort, ett rødt og flere suspensjoner i etterkant. Sjelden har en fotballkamp vekket så mye følelser, være seg om du heier på den ene eller andre.
Øvrebø og resten av dommerteamet ble sittende i garderoben flere timer etter kampen etter anmodning fra politiet. Og hvis Frisk og Hauge syns det var tøft å motta drapstrusler kan de trøste seg med at det finnes grader av alt. Bare spør Tom Henning Øvrebø.
Barcelona slo Manchester United 2-0 i finalen og vant sitt tredje Champions League-trofé.
Revansj
Tre år senere møttes Barcelona og Chelsea igjen, også denne gangen i semifinalen i Champions League. I løpet av de siste tre årene hadde Barcelona vunnet UEFA Champions League to ganger, La Liga tre ganger, Copa del Rey én gang, Supercopa de España to ganger, UEFA Super Cup to ganger og klubb-VM to ganger. Chelsea var ikke i nærheten av å være like gode som ved forrige møte og katalanerne var storfavoritter foran oppgjøret.
Barcelona åpnet best på Stamford Bridge, og allerede før det hadde gått ni minutter lobbet Alexis Sánchez ballen over Petr Čech, men traff kun tverrliggeren. Barcelona skapte sjanse på sjanse, men greide ikke å få ballen i mål. På overtid i første omgang kom Ramires stormende på venstresiden med ballen i bena, fant Didier Drogba til høyre som satte ballen bak Víctor Valdés. Barcelona holdt trykket oppe i andre omgang, men Chelsea forsvarte seg godt og greide å dra seieren i land.
Katalanerne entret Camp Nou seks dager senere med visshet om at kun tomålsseier var godt nok for å ta seg videre. Barcelona gikk rett i strupen på Chelsea og produserte sjanser omtrent fra første spark på ballen. Og etter 35 minutter kom den etterlengtede scoringen. Dani Alves, som nylig hadde blitt byttet inn for en skadet Gerard Pique, spilte igjennom Isaac Cuenca til venstre som sendte ballen inn til en umarkert Sergio Busquets. 1-0. I en dødballsituasjon to minutter senere ble vondt til verre for Chelsea. Barcelonas chilenske angriper Alexis Sánchez fikk et kne i ryggen av John Terry, og den tyrkiske kamplederen Cüneyt Çakır ga Chelsea-kapteinen et rettmessig rødt kort. To minutter før pause ble Andrés Iniesta spilt alene igjennom av Lionel Messi, og midtbanespilleren satte iskaldt inn 2-0. Ingen trodde at noen kunne stoppe Barcelona nå. Men på overtid av første omgang kom Ramires alene igjennom og lobbet ballen elegant over Víctor Valdés. Ut av ingenting stod det 2-1.
Etter pause fortsatte Barcelona å presse, og kun tre minutter etter hvilen ble Cesc Fábregas felt av Didier Drogba. Straffespark til Barcelona. Mannen som hadde notert seg for utrolige 64 mål på 54 kamper fram til dette øyeblikk stilte seg opp på ellevemetersmerket. Lionel Messi. Men argentineren satte ballen rett i tverrliggeren, og returen ble klarert. Fortsatt 2-1. Barcelona malte på, de fikk en korrekt annulert scoring, hadde flere avslutninger på mål, stolpeskudd, og så videre, men det ville seg ikke for katalanerne denne kvelden. Helt på overtid kom Fernando Torres helt alene på Barcelonas banehalvdel, rundet Víctor Valdés og satte inn 2-2. Rett etter avspark ble kampen blåst av og Chelsea hadde tatt seg til sin første Champions League-finale i klubbens historie. Engelskmennene ble senere Champions League-mestere etter å ha slått Bayern München i finalen.
For Barcelonas del var en epoke i klubbens historie over. Den beste av dem alle. Kanskje uansett klubb. Tre dager etter nederlaget mot Chelsea annonserte Pep Guardiola at hans tid som Barcelona-trener var over, og at Copa del Rey-finalen mot Athletic Club ville bli hans siste kamp.
Kampen på Stamford Bridge i morgen blir den første kampen på seks år mellom Barcelona og Chelsea. Hvordan tror du det går? Hvordan vil historien fortelles i etterkant? Og hvordan vil overskriftene ser ut?