Det er under 48 timer til verdens største klubbkamp spilles på Santiago Bernabeu. Vi har sett tilbake på El Clásico for fem, ti og femten år siden.

23. november 2002: Barcelona – Real Madrid 0-0

Dette oppgjøret skulle bli et for historiebøkene. Ja, kampen manglet mål. Det var heller ikke nevneverdig mye sjanser til noen av lagene. Det som skiller seg ut av sjanser var et mål av Kluivert som ble annullert av dommeren.
Denne kampen står faktisk i historiebøkene for alt annet enn det sportslige. Dette var nemlig Luis Figo sin første kamp på Camp Nou siden han meldte overgang fra Barcelona til Real Madrid. Real Madrid hadde sommeren 2002 utløst utkjøpsklausulen til Figo på 44 millioner euro, og stod dermed fritt til å forhandle om en kontrakt med Figo. En slik overgang er som de fleste vet en «forbudt» overgang for fansen, og derfor var han, som ventet, ingen populær mann denne kvelden.
Portugiseren ble gjennom kampen møtt av kraftig buing hver gang han touchet ballen. Men ut i andre omgang skulle Figo slå en corner. Da ble han bombadert av flasker, lightere, mynter og det folk husker best: Et avkappet grisehode. Spillerne og trenerne ble sendt i garderoben i 20 minutter før de kunne ut i kaoset igjen.
Kampen endte altså til slutt 0-0, men dette er nok en opplevelse spillerne på banen aldri kommer til å glemme.

23. desember 2007: Barcelona – Real Madrid 0-1

Oppbygningen til denne kampen kan minne litt om den vi er vitne til i dag, bare motsatt. Barcelona hadde hatt en noe svak start på sesongen, og lå fire poeng bak serielederen, Real Madrid. En seier for Barcelona ville med andre ord gitt Real Madrid kamp i La Liga. Med tap ville ting sett mye vanskeligere ut.
Laget bestod av legender som Puyol, Eto’o, Deco, Valdés og Ronaldinho, men hovedstatslaget ble denne gangen for sterke. Barcelona hadde til tider god kontroll og skapte sjanser, men Julio Baptista sitt mål i det 35. minuttet var nok for Real Madrid til å ta seieren. Dermed gikk Barça på sitt første hjemmekamp den sesongen. Dette skulle vise seg å være Frank Rijkaard sitt siste El Clásico på Camp Nou, ettersom han ble sparket etter sesongen.

7. oktober 2012: Barcelona – Real Madrid 2-2

Nok et høstoppgjør mellom lagene på Camp Nou. Denne gangen ble det spilt unormalt tidlig til El Clásico å være. Og her var det to navn som stjal, ikke overraskende, overskriftene: Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Vi vet hvor mye press disse to spillerne får før El Clásico, og ingen av dem skuffet.
Barcelona stilte med et nykomponert stopperpar i Adriano Correia og Javier Mascherano, noe som blant annet ville si en ganske lav snitthøyde på stopperparet.
Etter press fra Real Madrid fikk dem hull på byllen etter 22 minutter. Ronaldo åpnet ballet med et knallhardt skudd i nærmeste hjørne, og Valdés rakk knapt å reagere før ballen var i nettet.
Rundt åtte minutter senere var det Messi sin tur til å vise seg fram på Camp Nou. Etter noe klabb og babb i feltet til Real Madrid, smeller en besluttsom Messi ballen høyt i nettaket, og stillingen er 1-1.
Etter én times spilt skulle tidenes beste fotballspiller trylle igjen. Barça fikk frispark med rundt 25 meters avstand, og Messi smeller ballen i nærmeste hjørne bak en sjanseløs Casillas.
Kun fem minutter senere skulle Real Madrid og Ronaldo slå tilbake. En flott gjennombruddspasning fra Barcelona-linkede Özil gjør at Ronaldo kan sette ballen forbi Valdés nok en gang, og dermed får dem tilbake i kampen. 2-2 blir altså sluttresultatet etter et meget dramatsik oppgjør.
Hvilken utgave El Clásico er din favoritt?