I fjor så spilte FC Barcelona to kamper mot Real Madrid, katalanerne vant en kamp, og spilte en uavgjort.
Den første kampen mellom disse to lagene i 2016/17 sesongen ble spilt på Camp Nou, i La Ligas 14. uke. Da var Barça på andre plass på tabellen, og hadde spilt to uavgjort kamper på rad. De trengte en seier for å ta igjen Real Madrid, som da var på førsteplass. Hovedstadslaget var i form før denne kampen, og hadde da vunnet seks kamper på rad før oppgjøret, de var også hittil ubeseirede mot kampen. I en kamp de måtte vinne så greide Barça å ta ledelsen med Luis Suarez sitt mål i det 53.minutt, og lenge så det ut til at katalanerne skulle vinne kampen. Dessverre for Barcelona så utlignet Real med Sergio Ramos sin scoring i det 90.minutt. Kampen endte 1-1.
Den andre kampen mellom lagene i fjorårets sesong var en av de mest spennende oppgjørene mellom disse to lagene de seneste årene. Real Madrid var på førsteplass før kampen, med en kamp mindre spilt, det var syv kamper igjen til sesongslutt i ligaen, og med en seier så kunne Barça være på toppen av tabellen. Real Madrid tok ledelsen i kampens 28.minutt etter en scoring av Casemiro, men fem minutter senere scorte Messi, og utlignet til 1-1. Dette målet sørget for at første omgang endte 1-1. I andre omgang så tok Barça ledelsen etter en scoring av Rakitic i det 73.minutt, fire minutter etter målet til Rakitic så ble Sergio Ramos utvist, og kampen så ut til å ende med en Barça seier. Real ga ikke opp, og utlignet takket være målet til James Rodriguez i det 85.minutt. Etter å sluppet inn målet så gikk katalanerne rett på strupen til hovedstadslaget, og helt på tampen av kampen dukket Messi opp, og sendte FC Barcelona i ledelsen i kampens siste minutt. Seieren var dessverre ikke nok for Barça, og Real Madrid endte opp med å vinne ligatittelen til slutt.