Førstkommende mandag, den 11. desember, trekkes 8-delsfinalene i Champions League. Her får dere et innblikk i hvordan Barcelonas potensielle motstandere har gjort det, og sjansen for at vi får se dem på Camp Nou når de gjenværende 16 lagene skal slåss om en plass blant Europas 8 beste.
Av de åtte lagene som kom på 2. plass i gruppen sin er Real Madrid og Sevilla utilgjengelige. Dette fordi lag fra samme liga ikke kan møtes i 8-delsfinalen. I tillegg kan man se bort fra Juventus, som endte på 2.plass i Barcelonas gruppe. Dermed gjenstår det fem lag som potensielt kan trekkes opp av bollen i Nyon på mandag.
Chelsea – 43,7%
Av de fem engelske lagene som er med i Champions League i år, endte hele fire av dem på 1.plass i sine respektive grupper. Dermed kan Chelsea hverken møte noen av dem, eller Roma som endte opp med å toppe deres gruppe. Havnet i en vanskelig gruppe med Roma, Atletico Madrid og Qarabag. Fire poeng mot Atletico Madrid, samt to seiere mot Qarabag og en tøff uavgjortkamp samt et tap mot Roma sendte likevel Conte og Chelsea videre fra gruppespillet.
Vi har allerede møtt Chelsea seks ganger i Champions League siden 2000, og hele fem av disse oppgjørene har vært i sluttspillet. Kampen som sannsynligvis huskes best av disse i rødblå øyne er nok returoppgjøret i semifinalen i 2009, hvor Iniesta på overtid sendte Barcelona til finalen med et skudd som for alltid vil stå igjen som et av de viktigste i Barcelonas historie.
Antonio Contes menn er et lag som kan gjøre det vanskelig for en hvilken som helst motstander. Går gjerne ut i en 3-5-2 formasjon med Hazard som en slags hengende spiss sammen med Morata, to spillere som utfyller hverandre godt. Vant Premier League senest i fjor, og med verdensklassespillere som nevnte Hazard og Morata, samt Kante, Courtouis og David Luiz er dette et av lagene Valverde sannsynligvis har mest lyst til å unngå.
Shakhtar – 14,5%
Shakhtar havnet i en av de tøffeste gruppene i gruppespillet, sammen med Manchester City, Napoli og Feyenoord. Klarte likevel på imponerende vis å havne på 2.plass i gruppen, og avsluttet blant annet gruppespillet med en imponerende 2-1 seier mot et til dels svekket Manchester City-lag.Kunne i tillegg notere seg for to sterke seiere mot Feyenoord, samt en imponerende 2-1 hjemme mot den italienske serielederen Napoli.
Barcelona har spilt seks kamper mot Shakhtar i Champions League siden de første gang møttes i 2004. Av disse seks kampene har fire endt med seier, mens to har endt med tap.
Shakhtar gjorde det bra i gruppespillet, og har tre brasilianske angrepsspillere som kan danse samba med nesten hvilke som helst forsvarsspillere til langt på natt. Bernard, Taison og Marlos er spillerne å se opp for dersom man møter Shakhtar, og dersom man er uoppmerksomme kan man fort bli straffet av en av disse tre.
Basel – 14,5%
Basel havnet i gruppe med Manchester United, CSKA Moskva og Benfica, noe som med unntak av United må sies å være en jevn gruppe. Derfor er det imponerende å stå med fire av seks seiere etter endt gruppespill. En av seierne kom i tillegg mot Manchester United, og Basel har dermed bevist at de kan slå selv de beste.
Barcelona og Basel har kun møttes en gang før, i gruppespillet i Champions League 2008/09. Den gangen klarte Basel å ta med seg et poeng hjem fra Camp Nou. Når de møttes i Basels lekegrind var det derimot Barcelona som var i lekehumør, og 5-0 er definitivt et resultat man ønsker å se igjen om de to lagene skulle møtes igjen.
Moi Elyounoussi er spilleren man bør se opp for i Basel. Den norsk-marrokanske vingen har definitivt fått sitt gjennombrudd i år, og kronet en god høstsesong med å sette inn 1-0 mot Benfica i den avgjørende gruppespillskampen som til slutt endte 2-0. En rask spiller med teknikk og avslutningsferdigheter, og selv om dette kanskje ikke er laget man bør frykte mest kan spillere som Elyonoussi alltid stå for overraskelser.
Porto – 13,5%
I gruppe med Leipzig, Monaco og Besiktas endte Porto opp på en andreplass bak Besiktas. Slo fjorårets semifinalister Monaco to av to ganger, og viste med det at de absolutt hører til blant de siste 16 i årets sluttspill. Leder i tillegg den portugisiske ligaen på målforskjell.
Barcelona har ikke møtt Porto i Champions League, men i August 2011 møttes de i UEFA Super Cup-finalen. Den gangen endte det opp med en kontrollert 2-0 seier til Barcelona etter mål av Messi og Fabregas.
Et Porto-lag som står med hele 31 mål i serien er imponerende. Noe som er enda mer imponerende er det faktum at de kun har sluppet inn 5 mål på de første 13 kampene i hjemlig liga. Med en bakre rekke bestående av Alex Telles, Ivan Marcano, Felipe og Miguel Layun, samt en keeper de fleste sikkert har hørt om i Iker Casillas skal det bli tøft å bryte ned dette forsvaret i en eventuell 8-dels finale.
Bayern – 13,5%
Bayern havnet i gruppe med PSG, Celtic og Anderlecht, og dermed var det liten tvil om at vi kom til å få se dem blant de 16 beste også i år. Tapte første kampen mot PSG under Ancelotti, noe som også var hans siste kamp. Med Jupp Heynckes tilbake og et Bayern i fantastisk form må de absolutt sies å være det laget man håper minst på å møte så tidlig i turneringen.
Barcelona mot Bayern har alltid blitt sett på som et jevnt oppgjør, og på åtte kamper står det 4-1-3 i favør Munchen-laget. Barcelona-fansen vil kunne se positivt tilbake på 5-1 sammenlagt i den legendariske 2009-sesongen, og Messi, Neymar og Suarez´overkjøring av Guardiola i trippel-sesongen i 2015. Forrige gang Heynckes styrte Munchen-skuta endte det derimot 7-0 sammenlagt, i det som må sies å være en av de største overkjøringene mellom to så gode lag i moderne tid.
Det er mange spillere å ta for seg når man går gjennom Bayern Munchen. Et midtstopperpar i verdensklasse i Hummels og Boateng, en Thiago på midten som kan åpne opp og rundspille samtlige lag i Europa, og driblesterke, raske vinger som tør å utfordre i Ribery, Robben og Coman. Likevel er det en mann som skiller seg ut i dette laget. 20 mål på 23 kamper kan ikke sies å være annet enn imponerende, og Robert Lewandowski er en spiller som kan få selv Europas forsvarselite til å skjelve i buksene. Den polske spissen er tilnærmet komplett, og har et avslutningsrepertoar de færreste kan matche. Blir definitivt mannen å se opp for om Barcelona trekker Bayern.
Hvem håper man Barcelona trekker når man nå skal kjempe om en plass blant de åtte beste i sluttspillet. Og hvem er det man absolutt ikke ønsker å trekke?