Deco representerte både Porto og Barca i sin testemonialkamp.
(Porto – Barcelona 4-4) Hovedpersonen selv stod for det meste i sin egen minnekamp, og gav oss et gjennsyn med den fantastiske tilretteleggeren vi lærte oss å elske.
I kveld ble Deco sin testemonialkamp spilt på Estádio do Dragão — Portos hjemmebane. Deco spilte for Barcelona fra 2004 til 2008, hvor han fikk 161 kamper. I tillegg til å score 21 mål for klubben viste Deco seg som en fantastisk tilrettelegger og playmaker, med 32 assist og utallige stikkpasninger. Han fikk med seg to seire i La Liga, vant to supercuper, samt at han var med å vinne Champions League i 2006, i Paris.
Deco hadde valt ut et lag bestående av en rekke Porto-spillere anno 2004 til å spille mot et lag bestående av et Barcelona preget av spillere fra 2006-årgangen. Alle inviterte kunne ikke stille, blant annet Xavi som er tilbake på treningsfeltet, og en skadet Puyol, men de som spilte gjorde seansen svært minneverdig.

En hyllest en legende verdig

Før kampen startet holdt Deco en tale for alle de fremmøtte, før han mottok et trofe som minne om kampen, samt diverse effekter fra begge klubbene. Deretter ble lagene presentert, før lagenes hymner ble spilt. Deco startet kampen for Porto.
Ricardo Fernandes startet ballet etter kun tre minutter, ved å gi Porto en tidlig ledelse. Like før kvarteret var spilt ble Deco spilt igjennom, til en spiss vinkel. I stedet for å skyte viste Deco gammel klasse, og spilte fri McCarthy, som doblet ledelsen. Ti minutter før pause gikk Deco av banen. Tross flere store sjanser til hver av lagene stod 2-0 til pause.

Tilbake i blått og rødt

Etter pause hadde Deco skiftet drakt og lag, og stod klar på sidelinjen sammen med en dødelig duo — Messi og Eto’o. Hovedpersonen ble byttet rett inn, mens Messi og Eto’o kom innpå like etter. Og nettopp de tre skulle bli avgørende for Barcelona.
Etter 54 minutter satt Messi fart, og gamle Porto-forsvarere var aldi i nærheten av å stoppe Messi, som fosset forbi dem alle, før han spilte fri Eto’o på under en meter, som kunne sette det enkleste målet han noen gang har scoret.
Like etter fikk Deco selv æren av å score, etter at han plukket opp en ball Messi mistet. Avslutningen ble en elegant chip, silkemykt over Porto-keeperen.

Porto svarer

Tross den gode starten på andre omgang fikk ikke Barcelona ta ledelsen. I stedet plukket Jankauskas opp en retur fra Vitor Baía, og førte Porto på ny opp i ledelsen.
Men Eto’o og Messi hadde ikke gitt seg, og etter 67 minutter spilte argentineren igjennom sin gamle klubbkamerat med et godt timet gjennombrudd, og Eto’o hadde få problemer med å sette inn 3-3.
Ti minutter senere gikk Deco igjen av banen, for å litt senere komme tilbake som Porto-spiller. I mellomtiden førte Lionel Messi Barcelona opp i en ledelse, for første gang i kampen. Målet kom etter et vakkert hodestøt, etter innlegg av Eto’o, som presist fant Messi.

Decos avslutning

Med 3-4, og et Deco-mål for Barcelona, var det skrevet i stjernene hvordan kampen ville ende. Deco, tilbake i Porto-drakten, startet et angrep med en lur stikker, og mens andre Porto-spillere fant hverandre lurte Deco seg inn i midten, hvor han fikk tilbake ballen, og plasserte den utsøkt over Baía med innsiden av foten, på hel volley, via tverrlegger, og inn til 4-4
Dermed fikk Deco et mål for hvert av de to lagene som har preget karrieren hans mest. Samtidig fikk fotballverden tatt et verdig farvell med en av de mer elegante spillerne som noen gang har spilt det vakre spillet.
Spillere som var innvolvert for Barcelona var: Baía Deco, Belletti, Edgar Davids, Gudjohnsen, Giuly, Eto’o, Messi, van Bronckhorst, Oleguer, Sylvinho, van Bommel, Luizao, Santi, Jorquera, Gerard.