Legenden Xavi mener at Barca har tapt seg i satsningen på ungdomsspillere, sammenlignet med sine arge rivaler, men er samtidig entusiastisk til ansettelsen av Ernesto Valverde.
Midtbanegeniet mener at klubben har «sovet» en lang periode, og at dette har ført til at veien fra La Masia til førstelaget stadig blir lengre.
Xavi var den ubestridte playmakeren på et Barca-lag som feide all motstand til side, mens røttene var dypt forankret i katalanske idealer. De ble trent av Pep Guardiola, ledet av Carles Puyol og bestod av lokale helter som Iniesta, Busquets og Victor Valdes.
Luis Enriques æra fortsatte Barcas troféfangst, inkludert en treble i asturierens første sesong på Camp Nou, men han ble ofte kritisert for å distansere Barca fra idealene Guardiola hadde innført – inkludert bruken av ungdomsspillere.
Barca har hentet La Masia-eleven Deulofeu tilbake til klubben denne sommeren, og de gjorde det samme i fjor med Denis Suárez. Xavi mener at klubben nå trenger en ny tilnærming gjennom ungdomssystemet, som nylig ble overtatt av Dream Team-duoen Guillermo Amor og Jose Mari Bakero.
I et intervju med The Tactical Room fortalte Xavi:

Generelt har Barcelona sovet i timen. De må styrke Canteraen og deres spillermodell. Unge spillere må lære denne spillestilen tidlig, så de kan konseptene når de tas opp på førstelaget. Cantera-trenerne må skape spillere, ved å lære dem opp. De må formes fra lavest mulig alder. Hvis du vinner så er det bra, men det er ikke hovedmålet.

Xavi er mer imponert over ansettelsen av Ernesto Valverde, og ser på ankomsten av enda et Dream Team-medlem som et tegn på at Barca vender tilbake til røttene sine.

Jeg liker satsningen på Valverde. Han er en type som forbereder seg, har erfaring og kjenner klubben. Han har opplevd kulturen og vil derfor gjøre det bra. Ankomsten hans tyder på en retur til den ortodokse spillestilen.