Barcelona er lystne på et tilbakekjøp, men hva med Deulofeu selv?
Barcelona har som kjent en tilbakekjøsklausul på kun 12 millioner euro, med utløp 30. juni. Med andre ord mindre enn fire uker til. Deulofeu har storspilt på utlån til AC Milan denne våren, noe som har gitt både Barcelona og Everton noe å tenke over.
For Barcelona sin del blir valget å enten hente Deulofeu tilbake, enten for videresalg eller som en del av førstelaget, eller å ikke benytte seg av klausulen, og la Everton bestemme hans skjebne. Sistnevnte er lite trolig, da få spillere med Deulofeus kvaliteter koster mindre enn 12 millioner euro.
At Luis Enrique ikke lenger er trener for Barca hjelper på saken, da det var Lucho som sendte bort Deulofeu da han tok over tømmene på Camp Nou, og sportsdirektør Robert Fernandez gikk fort ut å bekreftet at Barcelona ønsker å kjøpe Deulofeu tilbake da sesongen var over. Utfordringen er at Barca ikke lenger har noen kontrakt med Deulofeu, og spilleren må derfor overbevises for at overgangen skal gå igjennom

Med VM i tankene

Deulofeu, som nylig ble far, sies å ha blitt mer moden, både på og utenfor banen, noe storspillet i Milan understreker. 23-åringen har spilt så godt at Spanias landslagsjef, Lopetegui, har tatt han opp til de seneste landslagstroppene, som ledet til vingens første landslagsmål, i en vennskapskamp mot Frankrike tidligere i våres.
Med VM kun et år unna skal spilleren selv ønske seg den situasjonen som best gir han best sjanse til å representere Spania i Russland om ett år. På grunn av dette er et videresalg veldig lite sannsynlig, med mindre, for eksempel AC Milan, hvor han har briljert, blir en mulig destinasjon. Deulofeu har ni år i Barcelonas akademi bak seg, og var et av de største talentene klubben har sett. Å leve opp til de forventningene skal være noe spilleren ønsker.
Med Messi, Neymar og Suárez på topp vet Deulofeu at han ikke kan kreve å bli en udiskutabel brikke i Valverdes starellever. Likefullt trenger spilleren spilletid om han skal nå målet sitt om å komme med til VM, og Barcelona må først og fremst overbevise Deulofeu at han får nok minutter om de skal få til en overgang. Det siste Deulofeu trenger er nok et kapittel i Barcelona med manglende spilletid.
Undertengede har selv bodd i Bilbao, og sett hvordan Valverde fikk ut det beste i Iñaki Williams, en spiller som besitter stor fart og dribleegenskaper, samt intensitet i spillet sitt, men som også til tider kjæler mye med ballen, slik Deulofeu ofte gjorde i sine få førstelagskamper for Barcelona. Dog kreves det mer å spille for Barcelona, og rom å boltre seg i er ofte fraværende, noe som vi så hindret Alexis Sanchéz i sin tid.
Trolig avhenger situasjonen av hva Valverde ønsker, samt om han og Fernandez klarer å overbevise Deulofeu at han har en rolle å spille. En ting er sikkert, vi får svaret innen måneden er slutt.
Har Deulofeu en rolle å spille i Barcelona, eller bør han dra et annet sted?