I dag holdt Luis Enrique sin første pressekonferanse siden han startet jobben i Barcelona.
Sportsdirektør Andoni Zubizarreta var også tilstede på den første pressekonferansen etter at laget i går hadde sin første trening etter ferien.
Siden VM er over forventes den siste overgangsaktiviteten å begynne i disse dager, og Enrique fikk flere spørsmål om spillere på vei inn og ut. Når det gjelder nysigneringer kunne treneren bekrefte at klubben ser på stopperplassen som et nødvendig område å forsterke, men at ting ikke er så enkelt som mange forventer.

– Dette er ikke som å dra på supermarkedet og kjøpe med deg hva du vil hjem. Vi jobber med saken, og vi er fornøyd og avslappet med situasjonen.

Enrique ville heller ikke avkrefte om det kommer noen nye spillere inn i andre posisjoner, men understreket at dette vil være avhengig av om noen skulle forlate laget. En som det har vært snakket mye om i det siste er Xavi, og muligheten for at kapteinen forlater laget er tilstede.

– Vi har en dialog med Xavi. Saken er helt åpen, men spilleren har en kontrakt. Vi venter på Xavis avgjørelse, men saken avhenger av begge parter.

Om Xavi skulle forlate klubben vil han være den tredje kapteinskikkelsen som forlater klubben i sommer, og mange lurer på hvem som skal gå foran som leder i laget. Enrique sier at lederskap er noe som kommer naturlig.

– Ledere kan ikke bli utnevnt, de må oppstå av seg selv. I mitt tilfelle er jeg en leder, og det er jeg som leder dette laget.

Rundt Dani Alves understreket Enrique at spilleren fremdeles har kontrakt med klubben, men at klubben skal snakke med spilleren om han og klubbens ønsker.

Tro mot systemet

Med mange nye spillere på plass, etter en tomhendt sesong, har mange stilt spørsmål om hvorvidt Enrique vil endre måten å spille på. Luis Enrique viste at han behersker 4-3-3 godt i Celta Vigo, og sier han vil være tro mot systemet som har gjort Barcelona så suksessfulle.

– Jeg ønsker et lag som er tro til det som har vært de siste årene — som ønsker å vinne kampen fra første minutt, som scorer mange mål og som forsvarer seg godt. Et lag som ikke kun får resultater, men som spiller attraktivt.

Han utelukker derimot ikke at det kan komme forandringer dersom det trengs.

– Vi vil bruke alle ressurser, og vi ønsker ikke å bli forutsigbare. Og om det krever forandringer i systemet vil vi gjøre forandringer.

En annen del av Barcelona-systemet som har gjort klubben suksessfull er akademiet. Spillere som Deulofeu og Rafinha er blant de siste som har tatt steget opp — begge etter utlån — og flere fra b-laget trener med førstelaget i sesongoppkjøringen. Enrique håper at flere viser at de har nivået inne.

– Jeg vill ikke bare fortelle dem at de skal spille bra, jeg ønsker og håper at de tvinger meg til å bruke dem. Akademiet er en veldig viktig brikke.

Vil ikke uttale seg om Suárez

En av de største forsterkningene Barcelona har gjort i sommer er å hente Luis Suárez fra Liverpool. Overgangen er en av de største i klubbens historie. Nå lurer mange på hvordan Messi, Neymar og Suárez vil fungere sammen på topp.

– Desto bedre spillere jeg får, desto bedre er det for laget. Men vi har ikke kun tre angrepsspillere.

Selv om overgangen ble en av de største i klubbens historie kan ikke spilleren trene med laget før han har sonet ferdig straffen sin på fire måneder. Enrique ønsker ikke å kommentere selve sanksjonen, men understreker at klubben har tatt den i betraktning.

– Mye har allerede blitt sagt, og alle har sin formening om det. Jeg unngår å uttale meg. At Luis ikke kan trene med oss på fire måneder forandrer ikke saken, det er noe vi visste om.

Med Suárez sin utestengelse og Neymar sin skade må Enrique sette sin tillit til andre spillere enn så lenge.

– Når du har en gruppe på 22 eller 23 spillere, spiller det ingen rolle om én spiller eller ikke. Noen andre vil stå frem og bære Barcelona-drakta.

Messi er fremdeles best

En spiller som det alltid forventes mye av er Lionel Messi. Spilleren ble beskydt for å være ufokusert sist sesong, og etter tapet i VM-finalen skal Messi ha virket deprimert. Mange mener at Messi må bygges opp mentalt, men det vil ikke Luis Enrique ha noe av.

– Jeg håper å gjøre jobben min best mulig, og få mest mulig ut av alle spillerne. Jeg har ingen oppfatning om at Messi må gjenoppbygges — for meg er han fremdeles den beste i verden.

En annen argentiner som imponerte stort i mesterskapet var Mascherano. Spilleren var ryktet på vei bort forrige sesong, men Enrique sa klart ifra at han ønsket å beholde spilleren, da han tok over laget, og at han ønsker å bruke han på midtbanen. Nettopp der beviste Mascherano at han hører hjemme. Enrique mener at Mascherano ikke kun konkurrerer med Busquets om en plass i startoppstillingen.

– Jeg elsker å ha spillere som kan spille i forskjellige roller. Jeg liker at Mascherano både kan spille som pivote og sentralt. Vi ser på de forskjellige funksjonene til laget.

Claudio Bravo imponerte også under VM, og Enrique er full av beundring for den chilenske landslagskeeperen.

– Han har utvilsomt gode kvaliteter. Han leser spillet veldig godt og tilbyr trygghet bakover. Å bli keeper for Barcelona er veldig vanskelig, men jeg tror vi har tre keepere som har kvalifikasjonene.

I tillegg til Bravo har klubben hentet ter Stegen, samt at Jordi Masip er tatt opp på førstelaget. Mange lurer på hvem av ter Stegen og Bravo som vil bli foretrukket, men Enrique legger press på begge.

– Følelsen min akkurat nå sier Masip. Det er han jeg kjenner fra Barca B, og han har et høyt nivå. Jeg må finne ut hva vi får i ter Stegen og Bravo. Akkurat nå kjenner jeg de ikke godt nok.

Så vil tiden vise hvem som blir å finne i mål på Camp Nou.
Foto: FCBarcelona.com