Den spanske Sky-journalisten Guillem Balague har gjort seg opp noen tanker om hvem han tror kan bli den neste Barca-treneren.
Sevilla-treneren Sampaoli er kanskje treneren som har den ideelle stilen for å erstatte Luis Enrique og han har et veldig godt forhold til Barcelonas fronttrio. Men, har han profilen klubben er på utkikk etter?
De ser etter noen som kjenner klubben og ideelt sett er en tidligere spiller. En som er diplomatisk, som forsvarer god offensiv fotball og som har vist at han kan ta i bruk alle våpen i sitt arsenal. Det må være en person som er sterk nok til å ta fatt på utskiftningen av en aldrende tropp, spesielt nøkkelspillerne.
Og dét høres ut som Athletic Bilbao-treneren Ernesto Valverde.

Cruyff-inspirert

53-åringen har fått kjenne på Barcelona-kulturen etter å ha spilt for klubben i to sesongen – han var en del av laget som vant den europeiske cupvinnercupen og Copa del Rey.
Viktigst av alt er kanskje at han spilte under Johan Cruyff, den aller viktigste personen i klubbens historie, og mannen som formet det vi i dag kjenner som Barcelonas identitet.
Sammen med Gary Lineker, var Valverde også lagkamerat med Ronald Koemand og Michael Laudrup på det Barcelona-laget. En viss Pep Guardiola var da på ungdomslaget. Valverde spilte også ved siden av tidligere sportsdirektør Txiki Begiristain og den tidligere Barca B-treneren Eusebio som nå gjør det veldig bra i Real Sociedad.

Hver spiller som fikk sjansen under Cruyff forteller en lignende historie – det var en erfaring som endret måten de betraktet fotball på. Eusebio, Albert Ferrer, Sergi, Unzue og Lopetegui har alle lært fra den nederlandske guruen, de lærte å tenke annerledes. Valverde kommer fra den kulturen.
Han har også den baskiske innflytelsen i karrieren sin takket være sin tilknytning til Athletic Bilbao over lang tid. Han tilbrakte seks år der som spiller og er nå i sin andre periode som trener for Los Leones. Som et resultat har han en bred variasjon av erfaring, ikke bare med Athletic, men også med Espanyol, Villarreal, Valencia og til og med utenlands med Olympiakos.

Det var i Hellas at Valverde viste at hans lag kunne spille en mer dominerende fotballstil – et angripende, ballbesittende spill i en klubb som er forventet å vinne hver uke. Han vant tre titler i Olympiacos over to perioder. Som hans etterfølger og landsmann Michel en gang sa det: «Ernesto er en gud her.»
Når det er sagt, er han en svært populær mann i Bilbao og. Det var her han vant den minneverdige Supercopaen i 2015 takket være en 4-0-seier over nettopp Luis Enriques Barcelona. Den seieren viste hvilken festning San Mames kunne bli under Valverde. Med ni seiere og et tap, har de denne sesongen en bedre hjemmestatistikk enn Barcelona.
Valverdes Bilbao kan spille med et intenst press, som er bygd på arbeidet Marcelo Bielsa la ned i Bilbao, men han har også lagt til noe viktig. Valverde har en mykere tilnærming enn argentineren. Han har et avslappet vesen, noe som gjør at spillerne lettere uttrykker seg.

Defensivt arbeid

Den tidligere angriperen viste i Espanyol at han også er en stor defensiv trener, da han tok laget til UEFA cup-finalen i 2007. Faktisk har han tydelig forbedret den defensive organiseringen på lagene han har trenet.

I Olympiakos tok han over et lag som hadde sluppet inn 27 mål forrige sesong og vant ligaen ved å slippe inn bare 14 mål i sitt første år der. I Athletic, et lag som hadde sluppet inn 65(!) mål i La Liga under Bielsa, slapp inn bare 39 under Valverde – og forbedret plasseringen i ligaen fra en tolvteplass til en fjerdeplass. Et Barcelona-forsvar som trenger hjelp, kan helt klart dra fordeler av dette.
Valverde er et produkt av Bilbao og Cruyff. Han forstår kulturen i Athletic og Barcelona. Sampaoli er kanskje det mest populære valget, men det er Valverde som fyller de fleste av kriteriene. Han har historien, de diplomatiske egenskapene, evnen til å håndtere media og den nødvendige erfaringen. Det er dette helhetlige bildet som kan overtale Barcelona-styret til å signere Ernesto Valverde.
Bør styret signere en tidligere Cruyff-elev med spor av Bielsa eller den lidenskapelige argentineren Sampaoli, eller har du noen andre ønsker?