I forrige uke annonserte Barcelona sine strategiske prosjekter knyttet til det verdenskjente akademiet, La Masia. Her er de viktigste utdragene.

Fakta om Masia 360

Den strategiske planen skal dra fordel av all kunnskap klubben har fått med seg over de siste tiår. Prosjektet heter FCB Coneixement, noe som på norsk kan oversettes med FCB Kunnskap. Det er navnet til hele prosjektet som «Masia 360» er en del av. Prosjektet skal dra nytte av all kunnskap klubben har bygd opp over de siste tiår. Det gjelder for alle idrettsutøvere, trenere, støtteapparat, familier og personer som omgås utøverne som igjen driver med fem idrettsgrener: Fotball (menn og kvinner), basketball, håndball, rollerhockey og futsal. Programmet skal følge utøverne i alle faser av en karriere. Fra begynnelsen, til de nærmer seg å bli profesjonelle og til og med til de har lagt opp.
På Masia 360 skal 607 idrettsutøvere i fem grener, følges fra det sekundet de blir en del av Barcelona og helt til de har lagt opp. Fra dette perspektivet vil og skal klubben følge idrettsutøverne i alle omstendigheter og miljøer innenfor følgende settinger: sportslig, emosjonelt, relasjonsmessig, utdannelse, familie og kosthold. Klubben utvikler personer gjennom sport. Det gjøres med hjelp fra over 100 trenere som jobber i klubben, og som videre skal utvikles.

Hvem gjør dette?

Det hele styres av Carles Folguera, og slik er hans team bygd opp:
33992878

Hva gjør de?

De støtter spillerne helt fra de entrer klubben som barn, ikke bare på det sportslige, men også akademisk og personlig blir alle fulgt opp. Masia 360 er synonymt med støtte. Det fins ikke et annet ord som kan beskrive det bedre. Masia 360 skal trene personer gjennom et helt liv.
Så fort de har etablert seg som atleter, blir utøverne trent til å forstå hva det vil si å være profesjonell i dagens sportslige verden. Intensjonen er å gi dem kunnskap om hva deres yrke innebærer, og sørge for at de får det meste ut av det – både personlig og for klubbens del. De blir lært opp innenfor alle miljøer innenfor profesjonell sport: Klubben, håndtere presse, økonomi, sosiale nettverk, kosthold, markedsføring med mer.

Ingen skal være alene

Når en utøver nærmer seg karriereslutt blir han/hun trent opp i hvordan personen skal takle en ny livssituasjon etter karrieren. Klubbens ønske er å få utøveren til å oppdage hvor han/hun kan skape verdier for samfunnet og for klubben.
ingen-skal-vaere-alene

Omfattende personlig trening

Emosjonell utdanning, pedagogisk handling, veiledende handlinger og psykologiske tjenester.
• Emosjonell utdanning: Klubben trener alle spillere og trenere innenfor følelsesmessige ferdigheter og velstand. De blir også trent i sosiale og personlige ferdigheter for å støtte dem mens deres ferdigheter i det sportslige, menneskelige og deres selvbevissthet øker.
• Pedagogisk handling: Alle utøvere blir plassert slik at de får jobbe med profesjonelle lærere og psykologer slik at de klarer å kombinere sport og skole.
• Veiledende handlinger: Gjelder omfattende støtte til alle idrettsutøvere fra de først blir en del av klubben, og helt til de legger opp eller forlater klubben.
• Psykologiske tjenester: Alle utøvere har individuell tilrettelegging i løpet av en sesong, og skulle en spiller ha behov for spesiell hjelp så får han dette. Denne tjenesten kan disponeres etter beskjed fra enten: familie, trenere, lærere eller medisinsk støttepersonell.
• Støtte til familie og miljø: Barcelona tilbyr utøvernes familier muligheten til å spille en aktiv rolle, og de får alle mulige verktøy tilrettelagt for å være med å utdanne utøverne på et konkurransebevisst nivå.
• Profesjonell serviceguide til pensjonerte spillere: Klubben jobber med spilleren før, under og etter karrieren slik at de har best mulig forutsetninger til å lykkes med sin omstilling til et liv etter idretten.

Trening av trenere

Klubben skaper de beste trenerne som igjen skaper de beste spillerne. Planen er å dele kunnskaper på tvers av idrettsgrenene. Trenerne blir mer kunnskapsrike og har mer omfattende ferdigheter. På denne måten skal de lettere finne ut av hva som er nødvendig å trene på til enhver tid.
trenere

Trening for å bli profesjonell

Klubben er klar over hva som venter spillerne når de fyller 16 år, og derfor har de tilrettelagt trening på følgende områder: kommunikasjon hvor de lærer å snakke offentlig og med pressen og i mixed zones. De lærer også hvordan de skal behandle media slik at de er klare for sine første intervjuer. Spillerne deltar også på verksteder som lærer dem å håndtere økonomi, reklamerettigheter og markedsføring. Spillerne lærer også hvordan de eventuelt kan bygge opp sitt eget navn i samsvar med klubbens verdier.
I tillegg lærer dem om klubbens verdier som er: respekt, anstrengelse, ydmykhet, teamwork og ambisjoner. Disse verdiene skal forme hver spiller, og spille igjen i enhver situasjon.

Masia-hjemmet – Oriol Tort senter

Der bor 76 av klubbens utøvere innenfor alle idretter. Det er primært spillere som har forlatt sine familier som får bo der. Utdanning kombineres med sport for å forme personene som bor der. Bostedet har sine egne lærere og støtteapparat som alle jobber utifra klubbens verdier.
la-masia
Og til slutt et videoklipp om Barcas DNA.

Kilde: fcbarcelona.com