Den tyske journalisten Jan Lustig beskriver Marc-André ter Stegen.
Journalisten skriver for det tyske bladet Kicker, og følger ter Stegens tidligere klubb Borussia Mönchengladbach tett. Det som følger er en oversatt versjon av Lustigs dybdeanalyse av Barcas nyeste signering.
«Det var noe mistenkelig rundt det Marc-André ter Stegen sa tilbake i september 2011. Keeperen hadde nylig blitt tatt opp til førstelaget til Borussia Mönchengladbach, og hadde mindre enn et halvt års erfaring fra Bundesligaen da han ble spurt «hvilken europeisk klubb fascinerer deg?» Ter Stegens svar hørtes ut som en kjærlighetserklæring: «FC Barcelona, uten tvil!»
Det er viktig å huske denne referansen når man omtaler 22-åringens overgang til FC Barcelona. Da ter Stegen sa at «dette er en drøm som blir oppfylt… Jeg vurderte ingen andre alternativ, jeg ønsket kun å komme til FC Barcelona», så kom ordene fra bunnen av hans hjerte. Det var virkelig en drøm som gikk i oppfyllelse.

Fra spiss til keeper

Overgangen til Spania er et vendepunkt for den unge tyskeren. Frem til nå har hele hans liv dreid seg om ‘Borussia’ og ‘Mönchengladbach’. Mönchengladbach, en by med 250 000 innbyggere vest i Tyskland, er stedet Marc-André ter Stegen ble født. Borussia var der han spilte i 18 år. Det var i 1996, hvor han kun var fire år gammel, at hans bestefar registrerte ham for Borussia, da ingen hadde noen anelse hvilken fantastisk keeper han kom til å bli, selv om ter Stegen egentlig ville bli en spiss. Han var utespiller frem til U17-nivå, men dersom det ikke var noen fast keeper tilgjengelig for en kamp, steppet ter Stegen inn. Og han var en så god reservekeeper at han etterhvert skiftet posisjon for godt. «Når jeg ser tilbake, var det den beste avgjørelsen jeg tok», sier ter Stegen.
Han har opprettholdt flere egenskaper fra sin posisjon som utespiller. Han kommer ofte ut av buret sitt for å spille som en type sweeper, og han er veldig trygg med ballen både i beina, og han er flink til å få ballen fremover.Det er de karakteristiske faktorene ved ter Stegen som keeper. «Det har alltid syns at Marc-André en gang var utespiller», sier keepertrener Uwe Kamps, som ikke bare jobbet med ter Stegen på førstelaget, men også på ungdomslag. «Han har et utrolig talent for å forutse situasjoner, men det er kun en av hans mange kvaliteter». Ifølge en av tysklands største keepereksperter har ter Stegen egentlig ingen svakheter. Han er god mellom stengene, en dyktig skuddstopper, og veldig god en mot en. Ter Stegen er god med beina, og oser av personlighet som keeper.
Statistikk viser hvor viktig ter Stegen var for Borussia. Siden hans Bundesliga-debut i april 2011 mot Colgne (5-1), har ter Stegen vært involvert i over 6500 situasjoner, over 60 per kamp. Mer enn 1000 hendelser mer enn den neste keeper i Bundesligaen. «Ter Stegen er en av de beste keeperne i verden. Han er veldig god med beina», sa tidligere Barca- og nåværende Bayern-manager Pep Guardiola nylig. Borussia Mönchengladbach-manager Lucien Favre er enig i at «Marc-André er en av de beste keeperne i verden, og han er fremdeles veldig ung. Fremtiden er hans.»
Unge keepere gjør uungåelige feil, som en del av deres læringsprosess. Hans største var selvmålet han lagde, da han stod i mål for Tyskland mot USA sist sommer. Og han gjorde den samme feilen i hjemlig serie i fjor, mot Braunschweig. Men det som er enestående med ter Stegen er hans mentale styrke. Istedenfor å la disse tingene påvirke han, bruker han de til å bli bedre. «Marc-André har en enorm mental styrke. Det trenger du i en keeper», sier Uwe Kamps. Ter Stegen selv sa en gang «Når jeg ser på feilene mine er jeg glad for de erfaringene. Fordi jeg vet at disse tingene ikke har slått meg ut, og at jeg alltid har klart å prestere igjen. Måten jeg har taklet disse tingene på får meg til å føle meg positiv om fremtiden.»

Den private siden av Marc-André

Talentfull, hardtarbeidende, disiplinert, ambisiøs, selvsikker og selvanalytisk — hans tidligere trenere bruker et bredt spekter av ord for å beskrive ter Stegen. Men han er ikke glad i å snakke om seg selv og hans meritter, og foretrekker å holde privatlivet bak lukkede dører. «Jeg prøver å holde privatlivet og det profesjonelle livet adskilt, det er viktig for meg», sier han, og gir slipp på lite rundt livet sitt utenfor fotballen. De få tingene han har avslørt er at han foretrekker å unngå fester og klubber, og heller foretrekker å gå ut å se en film, spille Playstation, eller lære spansk. Og han har nesten alltid på seg nye hansker under hver kamp. Men han gikk ut offentlig i julen 2012, da han brukte Facebook til å søke etter hunden sin Bali, som ble truffet av en bil. I sjokket etter ulykken løp hunden av gårde, og hundrevis av Borussia-fans hjalp han med å lete etter Bali. Dagen etter kom hunden tilbake til huset han deler med kjæresten hans, Daniela, som også tar følge med han til Barcelona. Selv om ter Stegen virker seriøs og reservert for de som ikke kjenner han, er han en flott fyr med god sans for humor, og som alltid har blitt beundret av lagkameratene i Borussia. Som Lucien Favre har sagt: «Laget mister et viktig medlem, ikke bare en keeper, men også er stort menneske.»»
— Jan Lustig