På tross av en rekke storsigneringer forrige sommer er ryktebørsen rundt FC Barcelona brennhet for øyeblikket. Men vil den katalanske storklubben ha mulighet til å hente noen som helst i sommer?

Hvis man stiller det spørsmålet til Javier Tebas vil svaret være et rungende nei. Han kom med følgende uttalelse tidligere denne måneden:

«Vi har ikke latt Barcelona signere noen spillere i vinter og de vil heller ikke kunne signere noen denne sommeren.»

-Javier Tebas

Han sa også at La Liga har innført nye regler når det gjelder såkalte spaker, som Laporta som kjent benyttet seg mye av i sommer. Nå vil det ikke lenger være lov med spaker som overstiger 5% av den årlige omsetningen til klubben. Akkurat hvordan dette skal håndheves stiller jeg meg spørrende til. Disse investeringene Barcelona har gjort er helt legitime investeringer som et hvert selskap kan gjøre om de finner en motpart som er villig til å gå med på det. Vil da La Liga stoppe alle inntekter fra finansielle investeringer som overstiger 5% av inntektene? Eller vil regelen håndheves på individuelt grunnlag, der den kun vil gjelde investeringer som tydelig er ‘palancas’? Ikke vet jeg, og uansett vil det åpne opp for smutthull som kan utnyttes. Det må ingen være i tvil om.

Som en fotnote er det vel heller ikke noe positivt tegn for La Liga at de hele tiden halser etter når Barcelona prøver seg på finansielle krumspring. Å måtte tette igjen regelverket for å demme opp for veldig spesifikke smutthull gang på gang vitner ikke om et veldig solid regelverk. Uansett er regelen på plass, og 5% av Barcelona sine inntekter neste år vil sannsynligvis ligge rundt €35M. Dermed vil jeg si at det å dra i spaker til sommeren er så godt som utelukket, på godt og vondt.

Som en konsekvens av dette står man igjen med to nøkkeltemaer for å kunne signere spillere. Det første av disse er salg av spillere og reduksjon av lønnspost. Å selge spillere vil kunne generere noen inntekter, hvor 1:4-regelen til La Liga sier at Barcelona bare kan bruke én fjerdedel av dette på nye spillere om man er over lønnstaket (noe det later til at Barcelona fortsatt er siden man ikke fikk registrert Gavi). Reduksjon av lønnsposten kan gjøres gjennom en rekke løsninger, som spillersalg, utlån, utgått kontrakt og reforhandling. Uten å gå inn i detalj er det nok mulig for Barcelona å spare inn litt her kontra det nivået man startet sesongen med (Pique (lagt opp), Busquets (utgående kontrakt eller reforhandling), Depay (salg) etc.).

Den andre siden av dette er å signere spillere nærmest gratis og på relativt lave lønninger. De fleste spillerne Barcelona er koblet til vil komme så og si gratis om de kommer (Messi, Iñigo Martínez, Gundogan, etc.). Den eneste spilleren Barcelona er koblet til som vil behøve en stor overgangssum er unggutten Vitor Roque. Her sies overgangssumen å kunne ligge rundt €40M. Hvordan Barcelona skal få råd til dette aner jeg ikke, men det har blitt snakket om løsninger hvor han lånes ut det første året med opsjon på kjøp. Dette vil i så fall gjøre at det bare er lønnen hans Barcelona må forholde seg til på kort sikt. Alle disse aktuelle spillerne vil nok også skjønne at lønnen ikke kommer til å bli den høyeste i Barcelona, i hvert fall ikke for øyeblikket. Ved å redusere lønnsposten i klubben, som beskrevet over, og få disse spillerne inn på moderate lønninger, vil det kunne bli mulig å registrere dem for spill.

Så, det er ikke helt umulig med hverken Messi-retur eller nysigneringer økonomisk sett, men klubben har en stor jobb foran seg før man kan begynne å glede seg til potensielle stjernespillere inn dørene på Camp Nou!

Hva tenker du om sommerens overgangsvindu for Xavi og Barcelona? Vil det gjøres noen signeringer i det hele tatt? Hvem vil forsvinne ut dørene på Camp Nou? Og viktigst av alt: Får vi se vår lille argentinske verdensmester tilbake i Blaugrana-fargene til høsten?

Følg oss også gjerne på Discord hvor vi fortløpende oppdaterer alt Barça-relatert og samtidig tilbyr livechat, videoinnhold og muligheter for Q&A med oss i redaksjonen: https://discord.io/blaugrana