Søndag 18. desember 2022 vant mannen som er synonymt med Barça sitt første VM-gull. Det finnes nok ikke en Barcelona-supporter som ikke hadde gåsehud da han mottok sin fortjente hyllest i ørkenlandet. Her kommer en hyllest fra vår side til den største spilleren i klubbens historie, og hvorfor vi mener VM-gullet er kronen på en perfekt karriere.

Etter 120 minutter pluss straffesparkkonkurranse, mot et seigt Frankrike, kunne Messi endelig heve trofeet han har lengtet etter hele karrieren. Man kunne se på han hvor mye det betydde. Ikke i form av ukontrollert gråt, men i form av et smil som rett og slett ikke ville avta.

Flere er ute og melder at dette gjør Messi til tidenes beste og største fotballspiller. Han roses opp i skyene. Det er ingen grenser for hvor viktig denne seieren tydeligvis er for han og ettermælet hans.

Disse konklusjonene er i beste fall unyanserte. Seieren på søndag betyr nærmest ingenting for hans ubestridte status som verdens beste fotballspiller i moderne tid. Hvorfor skulle en superredning på overtid fra Dibu Martinez bety noe for hvor god Messi har vært gjennom karrieren?

Hvorfor skulle et tannløst Frankrike i 80 minutter gjøre Messi et gram bedre eller dårligere? Hvorfor skulle straffespark fra spillere som Dybala, Tchouameni, Coman eller Montiel diktert noe som helst om Messi sitt skyhøye nivå?

Når folk på død og liv skal argumentere for om Messi eller Ronaldo er verdens beste spiller i moderne tid, blir jeg rett og slett skuffet og begynner å betvile personens fotballforståelse om slike argumenter kommer opp. Debatten kan ikke avgjøres av tilfeldigheter og flaks.

Jeg mener den debatten har et tydelig svar: Messi. Det har jeg ment så lenge jeg kan huske. Jeg er overbevist om at det Messi har gjort uke inn og uke ut ikke kan sammenlignes med noe vi har sett på et lignende nivå. Verken kvalitativt eller kvantitativt.

Når det gjelder tidenes beste, ser jeg at det blir som å sammenligne epler og pærer. Jeg vil alltid mene Messi, selv når det om 50 år kommer en jypling som matcher både tallene og magien hans. Akkurat som folk gjør med Maradona/Pele over Messi. Det er bare slik vi er satt sammen.

Derfor mener jeg heller ikke at debatten om tidenes beste påvirkes noe som helst av at Argentina vant VM på søndag. Maradona og Pele spilte ikke i VM i 2022, Messi spilte ikke i 86 eller 66. Nivå må sees opp mot motstand og prestasjoner over tid, ikke marginer i enkeltkamper.

Bare som en fotnote mener jeg Messi er tidenes beste fordi han har dominert fotballen i nesten 20 år, både spillemessig og statistikkmessig. Han leverer tall og prestasjoner over tid som, så langt jeg har forstått, overgår både Pele og Maradona.

Så. Til debatten om tidenes STØRSTE fotballspiller. Endelig en kategori hvor VM-seieren kan sies å ha noen betydning som helst.

Dette er jo først og fremst en sentimental tittel til den fotballspilleren som har betydd mest (hva nå enn det skal bety) for sin generasjon eller fotballen som helhet. Det har jo egentlig ingenting å si hva jeg mener her. For denne debatten er den mest subjektive av de alle.

Det jeg vil si, er at Messi, ved å vinne dette verdensmesterskapet, på mange måter har rundet den moderne fotballen. Det finnes ikke et trofé han har konkurrert for som han ikke har vunnet på et eller annet tidspunkt.

Det eneste han mangler er å være tidenes mestscorende fotballspiller. En tittel han etter alle solemerker tar hvis han gidder å holde på lenge nok. Han er tross alt over 2 år yngre enn Cristiano.

Ja, jeg vet at Pele vant 3 VM-titler. Ja, jeg vet hvor mytisk Maradona er i hjemlandet. Men nei, jeg tror ikke disse spillerne, om 100 år, vil huskes som større enn Messi.

Dette har mye å gjøre med den digitale tiden Messi har spilt i, som kan slå begge veier. På den ene siden har vi fulgt Messi tett hele karrieren. Vi har kunnet se hvert eneste minutt med profesjonell fotball han har spilt. Vi har fått nyte hvert gram av hans magi.

På den andre siden er alle dårlige øyeblikk tilgjengelig. Myten blir mindre enn den var med Maradona og Pele. Har Messi tapt en finale? Det finnes 1000 bilder av en sønderknust Argentiner på nettet i løpet av minutter. Har han bommet på straffe? 30 forskjellige vinkler. Minst.

Kanskje gjør det en fotballspiller større om man bare ser han briljere på TV hvert fjerde år? Jeg tror YouTube-generasjonen vil bidra til at Messi huskes som en større spiller. Mer menneskelig, men desto mer majestetisk når han gjør de utenomjordiske tingene han gjør.

Så. Prøver jeg egentlig å si at VM-tittelen betyr forsvinnende lite? Nei, så absolutt ikke! For meg betyr den enormt mye. Men vi må være forsiktige med å definere hva det betyr. La meg ta dere med tilbake til midten av November:

Jeg har benket meg for kampen mellom Argentina og Saudi-Arabia. Jeg håper Messi skal score et par mål og at Argentina skal vinne komfortabelt. Messi scorer et mål, men Argentina ligger under når jeg må dra et par minutter inn i overtiden for å rekke forelesning.

Jeg drar til universitetet med en dårlig følelse. Hvorfor? Ikke fordi jeg tenker at «Nå er Messi ferdig» eller «Nå vinner sannsynligvis ikke laget jeg heier på turneringen». Nei. Det er utelukkende fordi jeg innser at Messi sannsynligvis aldri får oppfylt sin store drøm.

Dette forklarer litt av grunnen til den enorme nervøsiteten jeg hadde gjennom mesterskapet. Jeg ville så inderlig at spilleren som hadde gitt meg så mye gjennom over 15 år skulle få løfte det troféet og krone sin karriere på en verdig måte.

Det forklarer også følelsen jeg og flere Messi-fans satt med da han hadde vunnet: En slags rar blanding av utrolig glede og enorm lettelse. Selvfølgelig på egne vegne, som det alltid er med fotball, men også på Messi sine vegne.

Alle gangene vi har sett at han har blitt skuffet av lagkamerater, både på klubblag og landslag. Alle gangene han har bukket under for det umenneskelige presset på skuldrene hans. Alt sammen var glemt. For det største trofeet i fotballen var endelig hans.

Så, VM-tittelen er uviktig i debatten om hvor god Messi er, og bare en fotnote i debatten om hvor stor han er. Men for alle oss som har blitt velsignet med fotballkunst uke inn og uke ut fra vi var små er dette den ultimate takken til mannen bak det hele. En takk fra fotballen!

Fordi: Messi skylder ikke noen et VM-trofé. Fotballen skylder Messi et VM-trofé. Og det at Messi har blitt kompensert for hans innsats for fotballen, dét varmer en fotballromantikers hjerte! Historien om gutten fra Rosario kunne ikke fått en bedre topp.

¡Gracias, Lionel!