Etter sommerens storsignering på spissplass later det til at flere spisser er på vei bort fra Barça.

Det er omtrent en måned siden storscoreren Robert Lewandowski ble meldt klar for FC Barcelona. Polakken har gjennom karrieren i Bayern München scoret 344 mål på 375 kamper, i tillegg til 72 assister. Forrige sesong leverte han hele 50 mål på 46 kamper, så man kan trygt kalle han en av verdens beste spisser.

En så god, og lite skadeplaget, spiss kommer åpenbart til å starte de fleste kampene gjennom sesongen. Det betyr igjen at rollen som reservespiss blir desto mindre attraktiv. Samtidig som Barça forsterker seg i førstevalget på spissplassen, svekkes utvalget kraftig i gruppen bak. Videre følger en liten oppdatering på situasjonen til de fem spissvalgene Xavi avsluttet forrige sesong med:

Luuk De Jong

Luuk har signert for PSV Eindhoven i Eredivisie, etter at låneoppholdet hos katalanerne tok slutt. Han hadde en tøff start på sin Barça-karriere, men gjorde til tider en god jobb som innbytter mot slutten av kamper. De fleste Barcelona-fans vil nok huske matchvinner-scoringen hans mot Levante i April, hvor han stanget inn 3-2 scoringen to minutter på overtid. I hans eneste sesong i klubben scoret han 7 mål på 23 kamper, selv om flere av disse kom som innbytter. Han er nok ikke den spissen som blir mest savnet, men tapet av han gjør at laget mister en x-faktor når de trenger mål mot slutten av kamper.

Ferran Jutglà

Katalaneren har fått en kjempestart på karrieren i Club Brugge, med 2 mål og 2 assists på sine 4 første ligakamper. Han har spilt en begrenset rolle for A-laget til Barcelona, men han noterte seg for 2 mål på 8 kamper for klubben. Han kunne nok spilt en rolle som reserve denne sesongen, men kommer sannsynligvis til å utvikle seg bedre i den belgiske ligaen.

Martin Braithwaite

Situasjonen rundt dansken er et hett debattema blant Barça-supportere for tiden. Vi i Blaugrana har nylig laget en mer utfyllende sak om situasjonen for dem som vil lese mer om det. Ryktene går for øyeblikket mest på at Barcelona kommer til å terminere kontrakten til dansken, men han vil nok uansett spille en svært begrenset rolle i den kommende sesongen. Braithwaite har scoret 10 mål på 58 kamper og har dermed ikke spilt den mest sentrale rollen i Barcelona gjennom sin tid der. Man skal dog huske på at han kom til klubben i en vanskelig tid og har utvist stor profesjonalitet og innsatsvilje både i kamp og på trening. Problemet er vel at nivået rett og slett ikke er høyt nok.

Pierre-Emerick Aubameyang

Aubameyang ankom FC Barcelona på Deadline Day i Januar og har siden scoret 11 mål på 17 kamper. Han var etter min mening den beste spissen Barça hadde forrige sesong. Han ryktes sterkt til Chelsea for tiden og situasjonen kan ende opp med å løse seg svært raskt. Tidlig torsdag kveld går ryktene på at Thomas Tuchel ønsker å hente han for en sum rundt €25M. Om Barcelona skulle selge han for dette vil jeg personlig anse det som en god handel, tatt i betraktning at han kom gratis i Januar og at lønnen hans øker neste sesong. Dette er nok den eneste spilleren på listen som klubben ønsker å beholde, ettersom et spisspar bestående av Lewandowski og Aubameyang hadde gitt god dybde og fleksibilitet også om man tar skader i betraktning.

Memphis Depay

Under turneen i USA ble det tydelig at Xavi ikke hadde Depay i planene sine og at Nederlenderen burde se seg om etter en ny klubb. Spilleren har selv vært tydelig på at han bare vil forlate Spotify Camp Nou om han får tilbud fra en «storklubb». Det virker som storklubben har materialisert seg i form av Juventus. Det meldes om at den italienske klubben nesten er enig med spilleren og at Depay vil prøve å bli enig med Barcelona om å fratre kontrakten slik at han kan gjennomføre overgangen som bosman-spiller. I disse rapportene er det også spekulasjoner om at Juventus vil si fra seg deler av bonusene de har rett på fra Pjanic-overgangen, som kan gi Barcelona bedre grunn til å godta vilkårene. Memphis ble Barças toppscorer i fjor med 12 mål på 34 kamper. Han hadde dessverre et dårlig timet skadeavbrekk som gjorde at han i stor grad mistet den faste spissplassen til Aubameyang. Han har også falt litt mellom to stoler til tider, når han verken har vært den beste spissen eller den beste venstrevingen i klubben. Han kunne nok spilt en rolle neste sesong også, nå som det ser ut til at Aubameyang drar, men det later til at Juventus overgangen er så godt som ferdig.

Veien videre

Fem spissalternativer fra slutten av forrige sesong ser altså ut til å forsvinne. Noen er bedre enn andre. Noen har allerede dratt. Noen klamrer seg fast til klubben. Andre er åpne for å dra. Poenget er at man fort kan ende opp uten alle fem neste sesong. Det er et scenario som setter Xavi i en vanskelig situasjon. Lewandowski kommer sannsynligvis til å spille de aller fleste kampene neste sesong, så førstevalget er i verdensklasse. En eventuell skade, karantene eller hvile for Lewandowski kan løses på et par forskjellige måter.

Uten å gjøre nye signeringer kan man spille Ferran Torres som spiss. Det er også mulig å prøve Ansu Fati og Ousmane Dembele i posisjonen, selv om ingen av de tre spillerne har spissplassen som sin foretrukkne posisjon. Hvor sterke disse alternativene er kan dog debateres. Det vil uansett være en stor nedgradering fra Lewandowski, både stilmessig og nivåmessig.

Hvis man skal gjøre nye signeringer har man et valg å ta. Vil man signere en talentfull unggutt som Xavi kan forme, eller vil man signere en erfaren spiller som man vet kan score mål? Problemet er at man har solgt spillere som passer begge disse profilene i Jutglà og (sannsynligvis) Aubameyang.

Uansett hva som skjer er det nok ikke krise på spissplassen, men bredden kan få seg et slag for baugen.

Hva mener dere?

Hvordan vil dere løse situasjonen hvis alle disse fem spissene er borte ved overgangsvinduets slutt? Vil dere holde dere til alternativene klubben har, eller gå på jakt på overgangsmarkedet? I så fall: Hvem ville dere signert? Diskuter i kommentarfeltet!

Følg oss også på Discord hvor vi fortløpende oppdaterer alt Barça-relatert og samtidig tilbyr livechat, videoinnhold og muligheter for Q & A til oss i redaksjonen: https://discord.gg/ACXGsHdJ