FC Barcelona har tapt 2-8 for Bayern München, men det er ingen grunn til å bli melodramatisk.
For det Barça viste i kveld var bare en forlengelse av en serie med uverdige episoder over mange, mange år. De omfatter graverende resultater, nedrustning av spillerstallen, økonomisk ansvarsløshet, svertekampanjer fra øverste hold mot spillere i klubben, interne maktkamper, dirty business og mye mer.
Skulle jeg vunnet 114 millioner kroner i Euro-Jackpot, sløst bort alt på prostituerte og narkotika over fem-seks år, og endt opp med syfilis, tapt selvrespekt og noen gjeldsbrev, ville det vært en passende analogi på Barcelonas klubbdrift under ledelse av Sandro Rosell – og senere Josep Maria Bartomeu. FC Barcelona er ikke lenger en supermakt i europeisk toppfotball. Styret har ansvaret for det.
Fra et supporterperspektiv er kanskje det aller verste med den siste tids hendelser at det ikke lenger gjør vondt. Det føles som at San Marino utligner mot Norge på Ullevaal, og at man bare hånflirer i ren resignasjon. Man stiller seg likegyldig til det hele.
Men de som driver FC Barcelona og de som er ansatt i organisasjonen kan ikke resignere. De må finne de gode løsningene. Å sparke Quique Setién er kanskje ikke det mest prekære klubben bør foreta seg, men symbolverdien i det er viktig.
Barcelona kan simpelthen ikke beholde en trener som har ledet klubben i et forsmedelig 2-8-tap, med verdens beste fotballspiller på banen – iført Barça-trøye. Quique Setién og Eder Sarabia må gå umiddelbart.
Likevel sitter hovedproblemet enda lenger opp i næringskjeden.
Klubben har ikke råd til å vente et snaut år til det kommende presidentvalget. Josep Maria Bartomeu må ta ansvar. Nå.
Han, og resten av styret, bør etter min mening trekke seg umiddelbart, slik at supporterne får muligheten til å stemme frem et nytt styre så fort som mulig. Hvis Bartomeu har et snev av verdighet og selvinnsikt igjen, trekker han seg i løpet av de nærmeste dagene. Selv om det er Catalonias svar på Donald Trump vi snakker om her, utelukker jeg ikke at han forstår at slaget er tapt. Presset mot ham er enormt nå.
Eric Abidal har vært en gedigen skuffelse. Spillergruppa har vendt seg mot ham. Han har blitt en av Bartomeus egne. Før var han en mann av klubben. Det er han ikke lenger. Også han må pakke sakene sine.
De gode løsningene starter her, slik jeg ser det. Om det blir Víctor Font og Xavi Hernández eller Joan Laporta og Pep Guardiola (svært usannsynlig) som skal gjenreise klubben, må supporterne bestemme.
Josep Maria Bartomeu er på overtid i ekstraomgangene.
Kampen er ferdig.