Dette er en artikkelserie som tar for seg Barça-stallen foran den kommende sesongen. Artikkelserien består av fire deler. Denne delen handler om troppens keepere og forsvarere.
DEL 2 – MIDTBANESPILLERE
DEL 3 – ANGRIPERE
DEL 1 – KEEPERE OG FORSVARERE
Målvakter:

1. Marc-André ter Stegen
Født: 30.04.92 (28 år)
Nasjonalitet: Tysk
Ankom: 2014, fra Borussia Mönchengladbach
Kontrakt: 2022
Kamper/mål 2019-20: 39/0
En av verdens beste målvakter, med mange gode år foran seg. Har blitt en av lederne i laget.

13. Neto
Født: 19.07.89 (30 år)
Nasjonalitet: Brasiliansk
Ankom: 2019, fra Valencia
Kontrakt: 2023
Kamper/mål 2019-20: 4/0
Rutinert keeper med over 150 kamper i Serie A og La Liga. I utgangspunktet mer enn bra nok som andrekeeper for Barcelona, så lenge han klarer å holde seg motivert.
Mulige forsterkninger:
Keeperen som har blitt linket sterkest til Barcelona, i hovedsak når ter Stegen har blitt linket vekk fra klubben, er Ajax’ sisteskanse, André Onana. 24-åringen, som også er landslagskeeper for Kamerun, gikk gradene i Barcelona-akademiet (La Masia), hvor han tilbragte fem år fra 2010 til 2015. Onana har de to siste sesongene utmerket seg som den klart beste målvakten i den nederlandske æresdivisjonen. Spesielt etter Ajax’ formidable 2018/19-sesong fikk mange øynene opp for ham. Han måler bare 1,84 på strømpelesten, men har meget gode reflekser og er en habil skuddstopper. I tillegg er han, i ekte Barcelona- og Ajax-ånd, veldig bra med ballen i beina. At Onana per nå ville vært en betydelig nedgradering fra ter Stegen sier seg selv. Skulle Bartomeu og co. varte opp med enda et påfunn (les: selge ter Stegen) fremstår Onana muligens som det beste alternativet til å erstatte tyskeren. Kuriosa: Onana kom til Barcelona ett år etter at sin ett år eldre fetter, Fabrice Ondoa, signerte for klubben. Ondoa, også han keeper, er i dag Onanas nærmeste utfordrer på det kamerunske A-landslaget.

Konklusjon:
Etter min mening spiller de to beste målvaktene i verden i La Liga (Oblak og ter Stegen). Det ble rapportert om splittelse i garderoben i våres; Messis armé versus ter Stegens. Som nevnt har tyskeren blitt en leder i laget, mer og mer. Det er naturlig at de beste spillerne tar plass og viser engasjement og temperament. Spørsmålet jeg stiller meg er hvor lenge han orker å være i en klubb som drukner i kaos? I ter Stegens første sesong vant Barcelona alt som vinnes kan. De var særdeles konkurransedyktige. Det laget klubben skilter med i dag er langt unna det som vant «Triplete» i 2015. Ser ter Stegen sitt snitt til å tilbringe sine beste år i en klubb med enda bedre utsikter enn det Barça har per dato? Verdens beste fotballag akkurat nå tror jeg er Bayern München, den største klubben i ter Stegens moderland. Deres førstekeeper, Manuel Neuer, har nylig lagt en meget bra sesong bak seg, og har nylig forlenget sin kontrakt med ytterligere tre år. Det er ingenting som tyder på at den overgangen skjer allerede i sommer. Men Neuer har fylt 34 år. Jeg er ikke i tvil om at Bayern München ville hentet ter Stegen på et blunk om de hadde fått muligheten. Hvis Barcelona har håp om å beholde ter Stegen mange år frem i tid er de nødt til å rydde opp i egne rekker. Historiens verste president må kanskje forsvinne. Kontrakten til ter Stegen strekker seg bare to sesonger frem i tid. Det haster. Allerede i løpet av neste sesong må en kontraktsforlengelse være i boks.
Høyrebacker:

2. Nélson Semedo
Født: 16.11.93 (26 år)
Nasjonalitet: Portugisisk
Ankom: 2017, fra Benfica
Kontrakt: 2022
Kamper/mål 2019-20: 34/0
Ble hentet inn som førstevalg på høyrebacken etter at Sergi Roberto hadde hatt plassen midlertidig i én sesong. Har enda ikke klart å gjøre plassen til sin egen, og har vært svært varierende i prestasjonene. Semedo besitter høy fart og bra driv med ball, men har vist dårlig utvikling med tanke på samhandling, både offensivt og defensivt. Klokka tikker. På tide å innse at Semedo ikke kommer til å bli det man håpet på?

20. Sergi Roberto
Født: 07.02.92 (28 år)
Nasjonalitet: Spansk
Ankom: 2010, fra Barcelona B
Kontrakt: 2022
Kamper/mål 2019-20: 31/1
Utmerket potet, men hvilken posisjon er han egentlig best i? Personlig skifter jeg mening om dette, like ofte som Sergi Roberto skifter rolle. Har bedre teknikk enn Semedo, men mangler fysikken portugiseren kan skilte med. Er også mer stabil enn sin hovedkonkurrent, men likevel ikke tilstrekkelig stabil og heller ikke signifikant nok når han spiller – uavhengig av hvilken posisjon han spiller i.

– Emerson
Født: 14.01.99 (21 år)
Nasjonalitet: Brasiliansk
Ankom: 2019, fra Atlético Mineiro
Kontrakt: 2024
Har vært i Real Betis siden januar 2019, hvor han har kontrakt frem til sommeren 2021. Slet en del det første halvåret på Benito Villamarín, men denne sesongen har Emerson utmerket seg mer. Emerson er offensiv og skaper en del fremover, men han er slik jeg ser det ikke i nærheten av å være like ballsikker som for eksempel Sergi Roberto, og han er heller ikke på det samme nivået rent fysisk som Nélson Semedo. I mine øyne ser han ikke ut som en oppgradering fra de to, hvert fall ikke per nå. Til sammenligning var Júnior Firpo langt viktigere og bedre i 2018/19-sesongen for Real Betis enn det Emerson har vært i 2019/20-sesongen. Emerson er fortsatt ung, men jeg sitter ikke med en intens følelse av at det bor et åpenbart Barça-potensial i han.

– Moussa Wagué
Født: 04.10.98 (21 år)
Nasjonalitet: Senegalesisk
Ankom: 2019, fra Barcelona B
Kontrakt: 2023
Kamper/mål 2019-20: 3/0
Hadde en del friske opptredener for A-laget før han ble lånt ut til franske OGC Nice i januar i år. Temposterk spiller med gode offensive ferdigheter, blant annet en god pasningsfot. Franskmennene har opsjon på kjøp, hvor Barcelona til gjengjeld har en tilbakekjøpsklausul dersom OGC Nice velger å hente ham permanent. Jeg tviler på at Wagué tilfører mer for Barcelona enn penger i kassa.
Mulige forsterkninger:
Mitt førstevalg i høyrebackposisjonen finner vi i Ajax. Sergiño Dest har tatt nederlandsk fotball med storm denne sesongen, har gjort høyrebackplassen i Amsterdam til sin egen og har fått A-landslagsdebuten for USA. 19-åringen har utsøkt teknikk, er svært intelligent og har en meget god pasningsfot. Dest har taktiske og fysiske begrensninger fortsatt, og kan bli mye bedre defensivt. Totalt sett er han nok ikke på nivå med Semedo enda, men han er mye billigere enn alternativene, han har et stort potensial, han har gått Ajax-skolen – som minner om Barcelona-skolen – og mye av det han ikke kan, kan læres.

Den tidligere Valencia-, Inter- og Juventus-backen João Cancelo har blitt nevnt i forbindelse med en overgang til Barcelona. Cancelo har denne sesongen spilt for Manchester City, men har ikke vært i nærheten av å danke ut Kyle Walker. Cancelo har lenge vist et høyt toppnivå, men i Valencia slet han med altfor varierende prestasjoner, samt begrensede defensive ferdigheter. Cancelo hadde et strålende opphold i Inter, som gjorde at Juventus kjøpte ham. Portugiseren ble kun værende i Torino i én sesong, hvor han hadde en meget bra høstsesong og en litt svakere vårsesong. Fortsatt har Cancelo mye å gå på defensivt, men personlig er jeg veldig svak for tempoet, drivet med ball og de offensive ferdighetene hans. Om man kunne gått i pluss økonomisk på å skifte ut Semedo med Cancelo mener jeg det ville vært en god handel. 26-åringen er for øyeblikket på en kontrakt med Manchester City som strekker seg ut 2024/25-sesongen.

En annen potensiell kandidat som høyreback er Ricardo Pereira. Som Semedo angriper Pereira de samme rommene høyt i banen. I Leicester City nyter 26-åringen defensiv hjelp fra Youri Tielemans, samt stopperkollegaene sine, spesielt anført Çağlar Söyüncü. Pereira er en utmerket dribler, brukbar defensivt, men har en del å gå på i pasningsspillet. Det siste punktet er avgjørende for mitt vedkomne. Slik jeg ser det er Pereira en meget bra spiller, men kanskje ikke rett mann for Barcelona. Han ville dessuten blitt veldig, veldig dyr.

I anledning Barcelonas forhandlinger med Juventus (Arthur-Pjanić) har også Mattia De Sciglios navn dukket opp. De Sciglio var en av Europas mest lovende høyrebacker for en del år tilbake mens han fortsatt spilte for AC Milan. Siden har 27-åringen fått potensialet delvis ødelagt av skader, og de to siste sesongene har han spilt annenfiolin i Juventus – når han ikke har vært skadet, selvsagt. Jeg har ikke sett noe av De Sciglio de siste årene som innbiller meg at han vil være en oppgradering fra Semedo – snarere tvert imot.

Konklusjon:
Høyrebackposisjonen har vært et svakt punkt helt siden eminente Dani Alves bekledde rollen, og før han Juliano Belletti. Jeg mener at Barcelona må se seg om etter en forsterkning i denne posisjonen når tid og penger tillater det. Med det mener jeg at det per nå er andre posisjoner som heller bør prioriteres, ikke minst fordi det er en overvekt av nøkkelspillere som har passert 30 år (og vel så det) som må erstattes først. Likevel kan det være at et salg av Semedo vil kunne finansiere en ny høyreback. Portugiseren har aldri blitt linket vekk kraftigere enn han blir nå. Jeg tror ikke at Semedo kommer ikke til å bli bedre og mer stabil, og derfor tror jeg også at klubben kan profittere på å kvitte seg med ham – selvfølgelig avhengig av hvem de henter inn.
Midtstoppere:

3. Gerard Piqué
Født: 02.02.87 (33 år)
Nasjonalitet: Spansk
Ankom: 2008, fra Manchester United
Kontrakt: 2022
Kamper/mål 2019-20: 38/1
Blant midtstoppere er Piqué utvilsomt en av verdens beste med ballen i beina. Ville helt sikkert levd godt av fotball også som spiss. De store svakhetene til Piqué er manglende konsentrasjon, manglende lederegenskaper (i forhold til sin posisjon i klubben, erfaring og alder) og ustabile prestasjoner. Piqué er viktig i kraft av sin tilhørighet til klubben, og hans forståelse av den. Han er fortsatt klubbens beste stopper, men han blir ikke yngre. Hvis Barcelona skal holde tritt med resten av toppklubbene i Europa må Piqué trolig erstattes enten denne sommeren, eller neste sommer.

15. Clément Lenglet
Født: 17.06.95 (25 år)
Nasjonalitet: Fransk
Ankom: 2018, fra Sevilla
Kontrakt: 2023
Kamper/mål 2019-20: 32/3
Lenglet er den jevneste av lagets midtstoppere, men både Piqué og Umtiti har høyere toppnivå. 25-åringen har blitt Piqués hovedmakker i midtforsvaret, som følge av alle skadene til Umtiti. Når Piqué til gjengjeld er på sykkeltur, slik han i perioder er, er Lenglet ofte lagets beste midtstopper. Spørsmålet er om han virkelig er god nok til å være det? Ofte redder Lenglet laget med «i-siste-liten-taklinger». Mascherano var helt fantastisk på akkurat det. Forskjellen er at Mascherano spilte for et lag som lå enda høyere med forsvarslinja, i tillegg til at Mascherano selv – med sin utmerkede ballkontroll – tok med seg ballen høyt opp i banen, ut av posisjon. Mascherano var ekstremt god til å lese spillet, og som regel rakk han å løpe hjem. Det føltes mer kalkulert ut, uten at jeg har belegg for å konstatere at det er slik. Er Lenglet god nok til å posisjonere seg, ettersom han til stadighet havner i disse situasjonene? Jeg mener at Lenglet er et ypperlig tredjevalg på stopperplassen, et brukbart andrevalg, men ikke optimal som ledestjerna i forsvaret.

23. Samuel Umtiti
Født: 14.11.93 (27 år)
Nasjonalitet: Fransk
Ankom: 2016, fra Lyon
Kontrakt: 2023
Kamper/mål 2019-20: 18/0
Umtiti sliter med muskler og knær. Alle skadene han pådrar seg krever bredde i stopperrekka, som igjen krever romslighet i lønnsbudsjettet. Per nå har Barcelona ingen av delene. Jeg har vanskelig for å se for meg at Umtiti blir den spilleren han var i 2017 igjen. Det har vært snakk om en operasjon, som til nå ikke har blitt gjennomført fordi Umtiti selv ikke vil. Hvis Barcelona skal få noe igjen for å ha Umtiti på lønningslista si, er han nødt til å være frisk og stabil i lengre perioder. For meg blir neste sesong avgjørende for hvorvidt franskmannen har en framtid i klubben eller ei.

33. Ronald Araújo
Født: 07.03.99 (21 år)
Nasjonalitet: Uruguayansk
Ankom: 2019, fra Barcelona B
Kontrakt: 2023
Kamper/mål 2019-20: 2/0
Etter en kortvarig marerittdebut som endte med utvisning har Araújo fått prøve seg igjen – heldigvis med større hell. At en uruguayaner blir utvist i debuten skulle jo egentlig bare mangle. Jeg føler ikke at jeg har fått tilstrekkelig innblikk i Araújos kvaliteter til å kunne bedømme ham skikkelig, men basert på det lille jeg har sett mener jeg at han bør vurderes for en fremtid i klubben. Som Piqué er han høy/fysisk sterk (1,91m) og høyrebent, men har åpenbart mye å gå på hva angår teknikk/evne til å bygge opp spillet bakfra og rutine. Vanligvis bør fire stoppere være nok i en Barcelona-tropp, men med tanke på at kampprogrammet neste sesong trolig blir tettere og tøffere enn normalt gjør det ikke noe med én ekstra stopper i stallen.

– Jean-Clair Todibo
Født: 30.12.99 (20 år)
Nasjonalitet: Fransk/guyansk
Ankom: 2019, fra Toulouse
Kontrakt: 2023
Kamper/mål 2019-20: 3/0
Imponerte de få gangene han fikk sjansen for Barcelona. Mot Inter på San Siro var han formidabel. Ble leid ut til Schalke i januar i år, hvor han straks ble kåret til månedens spiller i klubben. Som følge av de økonomiske ulempene korona-pandemien medførte, hadde ikke tyskerne råd til å benytte seg av kjøpsopsjonen de hadde på ham. Barcelona er ivrige etter å selge ham, uten at jeg kan begripe hvorfor. Todibo har fysikk, tempo, tilstedeværelse og gode ballferdigheter, rett og slett alle ferdighetene en ung Barça-stopper behøver. Jeg tror til og med at han har potensial til å kunne erstatte Piqué på sikt.
Mulige forsterkninger:
Den optimale Barcelona-stopperen kommer fra Nederland og spiller i Juventus. Matthijs de Ligt har fantastiske ferdigheter, fysikk, tempo, smartness og «cojones» («baller», journ. anm.). Alt man kan drømme om, rett og slett. Mange vil hevde at de Ligt har hatt en vanskelig debutsesong i Juventus, men det er lett å glemme at han fortsatt bare er 20 år. Dessverre ville han blitt fryktelig dyr å kjøpe ut av kontrakten med Juventus. Dessuten syns jeg vi har handlet nok med Juventus denne sommeren.

Dayot Upamecano har vært enormt viktig for Julian Nagelsmanns RB Leipzig denne sesongen, og han har utmerket seg som en av Bundesligas beste stoppere. For meg er Upamecano det nest beste overgangsalternativet, etter de Ligt. Den 21 år gamle franskmannen er ikke utpreget god i lufta, men er til gjengjeld svært mobil, rask, sterk og pasningssikker. Han er også veldig god til å lese spillet, og vurdere når han skal gå i press. For øyeblikket hevdes det at Upamecano nærmer seg Arsenal.

Milan Škriniar (25) er mitt tredjevalg som ny Barcelona-stopper. Slovaken har vært en av Europas beste forsvarere etter at han ankom Internazionale fra Sampdoria i 2017. Škriniar er en anvendelig stopper med et bredt ferdighetsregister. Noen mener han ikke er en utmerket duellspiller, og at han er for naiv i spillestilen. Personlig elsker jeg aggressiviteten hans, og jeg mener at han er svært god til å lese spillet. Dette i tillegg til at han er god med ballen. Škriniar ville riktignok blitt veldig dyr. Denne sesongen har han også vært i skyggen av stopperkollega Stefan de Vrij.

Nevnte Stefan de Vrij er en annen jeg vil nevne som en aktuell Barcelona-stopper. Nederlenderen kompenserer sine fysiske mangler med ro, intelligens og strøkent pasningsspill. 28-åringen er også en habil duellspiller.

Kalidou Koulibaly (29) er en spiller som det overrasker meg at det er såpass sprikende oppfatninger om. Han har gjort noen skjebnesvangre feil denne sesongen, og har definitivt ikke vært like skarp som i 2018/19-sesongen. Likevel er Koulibaly et fysisk monster, han leser spillet godt og er sylskarp 1-mot-1. Viktigst av alt; han er ekstremt god med ballen, og veldig viktig for Napoli i det oppbyggende spillet. Ulempen med Koulibaly er at han fyller 30 allerede neste år, i tillegg til at han ville blitt veldig dyr.

En spiller som har blitt nevnt i media i forbindelse med en Barcelona-overgang er tidligere La Masia-rekrutt Eric García. 19-åringen har vært på banen tolv ganger for Manchester City denne sesongen, og Pep Guardiola later til å ha stor tro på ham. Han beskrives som en taktisk intelligent spiller med bra ballbehandling og god høyrefot. Med sine 182 centimeter er har han sine fysiske begrensninger. Kontrakten løper ut i 2022.

Konklusjon:
I en ideell verden ville Barcelona-laget vært såpass satt i andre posisjoner, og økonomien ville vært såpass på stell, at man kunne tillatt seg å forsterke stopperrekka allerede denne sesongen. Per nå mener jeg at Barcelona bør prioritere å forsterke andre posisjoner, spesielt med tanke på at Todibo i praksis kan bli en «nysignering» for neste sesong – riktignok hvis klubben ikke selger ham.

Venstrebacker:

18. Jordi Alba
Født: 21.03.89 (31 år)
Nasjonalitet: Spansk
Ankom: 2012, fra Valencia
Kontrakt: 2024
Kamper/mål 2019-20: 28/2
Alba var verdens beste venstreback i Valverdes to hele sesonger. I perioder var han lagets nest viktigste spiller etter Messi. I 2019/20-sesongen har han vært mindre spektakulær, mer ujevn og mer rotete. Jeg mistenker at Albas kvaliteter vil preges av at farten hans reduseres, og akkurat nå er han i en alder hvor risiko for skader øker. Pådro seg en hamstringsstrekk rett før fotballpausen, men har vært frisk siden.

24. Júnior Firpo
Født: 22.08.96 (24 år)
Nasjonalitet: Spansk/dominikansk
Ankom: 2019, fra Real Betis
Kontrakt: 2024
Kamper/mål 2019-20: 20/1
Júnior Firpo har spilt få tilfredsstillende kamper etter at han ankom klubben i fjor sommer. Til hans forsvar har det vært kaos både i garderoben og på styrerommet, og han har hatt to forskjellige trenere. Det er også vanskelig å lære seg et nytt spillemønster, kanskje spesielt i Barcelona. Júnior Firpo leverte et meget godt U21-EM i fjor sommer, og han var en av Real Betis’ beste spillere i 2018/19-sesongen. Er det riktig å allerede gi opp en spiller som har fått begrenset med spilletid, som er relativt ung og relativt ny, og som i tillegg har tilbragt en sesong i klubben hvor det har vært uvanlig mye uro internt?

– Juan Miranda
Født: 19.01.00 (20 år)
Nasjonalitet: Spansk
Ankom: 2018, fra Barcelona B
Kontrakt: 2021
Miranda er leid ut til Schalke frem til kontrakten hans går ut med Barcelona. For Schalke har han vært backup denne sesongen. Miranda har neppe noen fremtid i Barcelona (med det første). Per nå skal både Schalke og FC Porto vært interesserte.


– Marc Cucurella
Født: 22.07.98 (22 år)
Nasjonalitet: Spansk
Ankom: 2017, fra Barcelona B
Kontrakt: 2021
Cucurella har hatt to gode utlån i henholdsvis Eibar og Getafe de to siste sesongene. I de klubbene har han figurert som breddeholder på venstresiden, men har tidligere bekledd venstrebackrollen for B-laget i Barcelona. I fjor sommer valgte klubben å kjøpe Júnior Firpo fra Real Betis istedenfor å satse på «Cucu» som venstreback. Personlig er jeg veldig svak for hurtigheten til Cucurella. Hvis man skal hente inn Cucurella må det bli på bekostning av Júnior Firpo. Da er man, slik jeg ser det, på samme sted som forrige sommer. Cucurellas store fordel er at han er flasket opp i akademiet. Det aspektet må ikke undervurderes.
OPPDATERT: 30. juni ble den spanske U21-landslagsspilleren kjøpt permanent av Getafe for €10 millioner.
Mulige forsterkninger:
Den beste kandidaten, som jeg ikke skal skrive så veldig mye om, er Alphonso Davies – kanskje verdens beste venstreback denne sesongen. Den kanadiske 19-åringen er selvsagt helt uoppnåelig. Sannsynligvis har han ingen prislapp engang. Men enestående god, det er han.

En spiller jeg umiddelbart ble begeistret for denne sesongen er Atlético Madrids nyervervelse Renan Lodi. 22-åringen har spilt seg til fast plass for «Los Rojiblancos», i tillegg til at han har debutert for det brasilianske A-landslaget. Renan Lodi er offensiv, fremoverrettet og hurtig, i tillegg til at er meget god med ballen. Jeg syns også at han har tilpasset seg Diego Simeones litt rigide system på en imponerende måte. Hovedproblemet med Renan Lodi mener jeg er prisen. Atlético Madrid ville neppe solgt ham billig, og spesielt ikke til en direkte konkurrent.

Av de som er mulige å hente dukker navnet til Grimaldo igjen opp for meg. Han har gått Barcelona-skolen og har mange av kvalitetene en Barcelona-back bør ha, i tillegg har han sesong etter sesong levert varene i Primeira Liga. Stadig linkes han til større klubber, men likevel stiller jeg meg det samme spørsmålet hver gang vinduet stenges; hvorfor er det ingen som henter ham? Jeg er usikker på om Grimaldo ville styrket Barcelonas førsteellever per nå. Til det ser jeg ham altfor lite. Men det er utvilsomt noe i meg som er veldig nysgjerrig på hvordan han ville klart seg.

Konklusjon:
Jordi Alba er en av nøkkelspillerne som er født sent på 80-tallet – en gjeng jeg kommer til å ta for meg en hel del i denne artikkelserien. Tanken var egentlig at Júnior Firpo skulle erstatte Jordi Alba på sikt, men drøye ti måneder etter at Firpo ble hentet står man fortsatt og klør seg i hodet hva gjelder Barcelonas venstreback-fremtid. Jordi Alba blir utrolig vanskelig å erstatte, og det kan være at man må gi det enda et forsøk – hvis Júnior Firpo ikke leverer bedre neste sesong. Foreløpig mener jeg at man bør gi 24-åringen enda mer tid.

Keepere og forsvarere oppsummert:
Per nå ønsker jeg at Barça beholder begge keeperne sine, alle midtstopperne og begge venstrebackene. Å anskaffe en ny høyreback bør ikke være klubbens hovedprioritet i sommer, men hvis man for eksempel kunne fått en slant for Semedo og erstattet ham med Sergiño Dest for en billigere penge mener jeg det kunne vært en god handel.
*Kamper/mål er oppdatert til og med 29/6-20.