Det er greit du har lagt din elsk på Erling Braut Haaland, men når du ror deg inn på ukjent farvann – da setter du din integritet på prøve.
Søndag smalt det fra Morten P i Dagbladet: «Alle er ikke like gode til å speide». I ingressen fortsatte han med å si at «noen må få sparken». Dette beror han på en artikkel den samme avisen skrev dagen i forveien om at Barcelona hadde speidet Haaland 15 ganger, men funnet han for lett. Deres kilde: Mundo Deportivo.
Et kjent ordtak heter: «Si meg hvem som er dine venner, og jeg skal si deg hvem du er». Jeg velger å omformulere den til: «Si meg hvem som er dine kilder, og jeg skal si deg hva slags journalist du er». For her faller du rett og slett på glattisen, Morten P. Daglig begås det journalistikk av lav kvalitet i redaksjoner over hele landet. Hovedgrunnen til det er manglende kildekritikk, eller som i Morten Ps kommentar: Manglende kompetanse og research.
Lar du kildene dine diktere hva du skal tro, havner du ganske raskt på glattisen. Risikoen blir desto større dersom du setter din lit til kun én kilde. Hvert fall i dette tilfellet.
I kommentaren skriver journalisten at «Det er greit at Barcelona har sin egen stil og gjør det på sin måte, men her er det et eller annet som er gått galt. Eller veldig mye for å være helt presis». Da spør jeg deg om du i det hele tatt har satt deg inn i Barcelonas overgangspolitikk de siste årene?
Her kritiserer han speiderapparatet til en klubb som hentet Leo Messi som trettenåring, Andrés Iniesta som tolvåring, Sergio Busquets som sekstenåring. Eller i nyere tid: Ansu Fati som tiåring, en forholdsvis ukjent Arthur som 22-åring. Ter Stegen var også bare 22 år. Det er mange eksempler å ta av her, men det er ikke poenget.
Hadde du bare lest deg opp litt, så hadde du fort forstått at det ikke er speiderarbeidet som er den overskyggende årsaken til at Barcelona ikke en gang gikk inn i forhandlinger med nordmannens klubb.

Så hva er årsaken?

Det er én person som er hovedårsaken bak hvorfor Barcelona holdt seg unna. Mino Raiola. Barcelona-president, Josep María Bartomeu, benyttet sin overordnede posisjon til å si nei til en slik handel. Nettopp på grunn av Raiola. En agent Barcelona har et meget anstrengt forhold til. Klubben forsøkte sist sommer å forhandle med den mektige agenten i de Ligt-sagaen. Etter flere år med et anstrengt forhold til Haalands agent satte endelig Bartomeu ned foten når det gjelder Haaland.
Barcelona var rett og slett ikke villige til å gå i forhandlinger med en mann som er kjent for og presse ut penger av kjøpende klubb.
Så, kjære Morten P. Din påstand om at et dårlig speiderapparat i Barcelona er årsaken til at Barcelona holdt seg unna Haaland, bunner rett og slett ut i manglende kildekritikk, kompetanse og research. Tre meget viktige ingredienser for en journalist som ønsker å opprettholde sin integritet i sitt virke.
Som man reder, ligger man!