Det er de tre hovedpersonene i katalansk media for øyeblikket, men hvem av dem bør lede laget fremover? Denne artikkelen forteller hva jeg tenker om situasjonen.

Ernesto Valverde

At Ernesto Valverde er i Barcelona på lånt tid er ingen hemmelighet. Han har fått fornyet tillit gang på gang etter sportslige fadeser, og hver eneste gang har styret gått ut offentlig med full støtte til den hardt pressede manageren. De fleste trodde at Valverde kom til å sitte ved roret hvert fall frem til sesongen var over, men de siste dagene har pipa muligens fått en annen lyd. For kort tid siden var det utenkelig at det kom til å skje noen så drastiske endringer midt i en sesong. Det har faktisk ikke skjedd siden 2003 at Barca har sparket en manager midt i en pågående sesong. Men nå er det faktisk på tide. Ikke har spillet blitt noe bedre de snart tre sesongene Barca-manageren har ledet Catalonias stolthet, og det ser heller ikke ut til at det kommer til å bli noe bedre. Mye av resultatene er et resultat av enkeltmannsprestasjoner eller tilfeldigheter. Men bør Ernesto Valverde få sparken nå?

Xavi

Xavi er den heteste kandidaten til å ta over Barcelona i skrivende stund. Mye kan endre seg med Xavi i førersetet, men det er likevel ikke sikkert at timingen er den beste akkurat nå. Det er vanskelig å gjøre store endringer midt i en sesong, og det er heller tvilsomt at en såpass urutinert trener som Xavi skal klare nettopp dette akkurat nå. Ja, Xavi sitter på fotballkompetanse få andre kan skryte av, men hva vet vi om Xavi som lagbygger og leder? Å lede Barcelona er en formidabel oppgave, noe som kan slå ut begge veier for katalaneren. Ingen blir født med erfaring. Selv genierklærte eks-fotballspillere må tilegne seg erfaring som trener. Xavi er en meget spennende kandidat akkurat nå, men trenger Barcelona virkelig å ta en så stor risiko på nåværende tidspunkt?

Francisco Javier García Pimienta

Francisco Javier García Pimienta er tredje person som er nevnt i tittelen. En ekte Barcelona-mann. Født og oppvokst i byen, og har tilbrakt tilnærmet hele livet i Catalonias hovedstad. Pimienta har vært innom de fleste alderstrinn i klubben som trener, og styrer for øyeblikket Barca-B. 45-åringen står inne med en fotballfilosofi fansen skriker etter akkurat nå. Etter en treig start på karrieren i Barca-B, har han nå fått laget på riktig kjøl igjen. I en tett og jevnspilt Segunda B – gruppe 3, kjemper laget nå om tittelen. Pimienta er en godt likt mann i klubben, og kan være moden for større oppgaver. Er han moden nok for den formidable oppgaven det er å lede førstelaget?

Hva jeg tenker at bør gjøres

Jeg skal prøve å svare på spørsmålene slik jeg ser det. Bør Ernesto Valverde få sparken nå? Jeg er ingen fan av å sparke en trener midt i en sesong, men nå er det muligens på tide. Vi ser ingen fremgang, laget spiller dørgende kjedelig fotball og fansen krever mer. Vi kan rett og slett ikke fortsette slik, og det burde vært iverksatt tiltak før inneværende sesong. Så mitt svar blir: Ja, Valverde bør få sparken nå!
Spørsmål to er om Barcelona bør ta en så stor risiko på nåværende tidspunkt og ansette Xavi. Jeg mener nei. Det kan godt hende han lykkes, men det skal mye til for en så urutinert trener å lykkes fra første kamp, noe fansen nesten kommer til å kreve av Xavi. I mitt hode bør vi vente til sommeren før en ny permanent trener ansettes.
Siste spørsmål er om García Pimienta er moden nok for større oppgaver enn å lede Barca-B. I mitt hode er svaret ja. Ansett Pimienta som midlertidig trener ut sesongen for så å ansette en ny fast trener. García Pimienta kan gjøre drastiske tiltak rundt lagets spillestil, og vi har ingenting å tape på og ansette han ut sesongen.

Ny trener til sommeren

Hvem bør så ta over til sommeren? Mitt førstevalg er Erik ten Hag, og det bør være Josep Maria Bartomeus førstevalg også. En trener som virkelig står for en flott fotballfilosofi, som passer som hånd i hanske i Barcelona. Og kanskje er det på tide at hans neste steg i karrieren skjer til sommeren? Det han har fått ut av Ajax vet alle som følger med på fotball om. Jeg ser ingen andre kandidater – bortsett fra kanskje Xavi.
Hvis Xavi skal ansettes så må det bli til sommeren. Da vil han få tid til å gjøre sine ønskede utskiftninger i troppen. Han vil da også få tid til å sette sitt preg på laget i god tid før første kamp. Jeg tror katalaneren har store tanker rundt hvordan han ønsker at Barca skal se ut. Alt i fra hvem som skal vekk fra klubben, til hvem som skal inn, til hvordan lagets holdninger og spillestil skal være.
Roberto Martinez, Ronald Koeman, Quique Setién og alle andre katalansk media har ramset opp de siste månedene – nei takk!