Exit
Så var det sann det skulle ende – igjen. Barcelona røk nok en gang ut av en sluttspillkamp i Champions League, til tross for å ha ledet sammenlagt etter det første oppgjøret. Likevel er nok ikke dette i seg selv det store temaet dagen derpå, men heller hvordan dette utfoldet seg. Europaspøkelset har på ingen måte forlatt Barcelona by, noe vi nok en gang fikk en solid påminnelse om.

Åpningen
PSG ligger allerede bak etter oppgjøret i Paris og trenger sårt den første scoringen for å henge med på et kokende Montjuïc. De går hardt ut og dominerer det meste av banespillet uten å komme til noen spesielt farlige sjanser. Allerede her ville en blodivrig katalaner rive seg i håret; Hvordan kan Barcelona la PSG trille så mye ball på eget gress? Nåvel, dette tror jeg er et forsøk på en taktisk genistrek av Xavi – noe vi også fikk betalt for. Barcelona har vært bunnsolide defensivt, og med Cubarsi, Koundé, Araujo og Cancelo visste vi allerede at dette ville bli svært vanskelig for franskmennene. Fasiten her var å la PSG komme dypt, konsekvent bryte, spille langt til Lewandowski/Gündogan, som videre skulle fordele ut på kantene. Det var nettopp dette som skjedde da Raphinha sendte Barcelona i føringen etter kun 12 minutter spilt. I mot spillets gang var det flere som påpekte. Jeg er ikke like sikker. På dette tidspunktet er Barcelona 2 mål foran sammenlagt, Ousmane Dembélé blir latterliggjort av samtlige på stadion, og Barcelona har det tilsynelatende trygt og godt i sitt eget spor.

Fiasko
I det 29. minutt blir Barcola på klønete vis spilt fri på venstrekanten, og Araujo er bakerste mann uten sikring. Barcola skjærer inn, er foran – og blir felt rett utenfor 16-meteren. Dommeren blåser litt nølende, og gir deretter bestemt Araujo det røde kortet. Barcelona skal spille mot et ballbesittende lag i 60 minutter – med 10 mann. Barcola faller lett og utnytter situasjonen til det fulle, og får medhold. La meg presisere: Dette er en helt riktig dommeravgjørelse. Araujo løper først helt feil inn i duellen, han har armen/hånden langt på vei opp i ansiktet til Barcola grunnet fysiske høydeforskjeller og er direkte klønete i hele sekvensen.
Det er her det skjer. Nå ser vi igjen det vi har sett på Stadio Classico, mot Roma. På Anfield, mot Liverpool. På Camp Nou, mot Bayern. Det mentale samholdet i laget kollapser helt. Xavi mister fullstendig hodet og blir tildelt rødt kort etter en felling på midtbanen noen minutter senere. I det 40. minuttet scorer den mye omtalte Ousmane Dembélé for PSG, og et kvarter senere i ordinær spilletid setter Vitinha et langskudd – og dermed kunne ingen ringere enn Kylian Mbappé kjøre KO. Barcelona skaper seg et par store muligheter ut i 2. omgang, men stress, egoisme og mentalt fravær gjør at disse ikke blir utnyttet bedre.

Skiller seg ut
Jeg vil påpeke at den opprinnelige kampplanen til Xavi & Co er utrolig dyktig, og Barcelona er gode på det de har fått beskjed om å gjøre de første 25 minuttene. Dette mener jeg skiller seg ut fra tidligere ekstremt flaue exits i Champions League, da det har vært hele stammen som har sviktet kollektivt. Mot PSG var det røde kortet til Araujo som var den utløsende faktoren, og det gikk i favør PSG. Jeg er fremdeles overbevist om at hvis Barcelona kunne ha utført sin kampplan i 90 minutter, hadde vi spilt semifinale mot Borussia Dortmund om et par uker.


Himmel og helvete
Barcelona er med det ute av Champions League for sesongen 23/24. Barcelona mister også med det sin plass i klubb-VM neste sesong, noe som ville økonomisk gunstig og deltatt i. Nå gjenstår La Liga, som teoretisk sett fortsatt er mulig å vinne. Til søndag spilles sesongens tredje El Clásico på Santiago Bernabéu. Med seier her vil det kun være 5 poeng opp til førsteplassen, og det vil derfor dra seg til ordentlig i de siste rundene av årets La Liga.
Skulle Barcelona tape på søndag, er La Liga-trofeet trolig allerede på vei til Madrid, og Barcelona avslutter en sesong uten et eneste trofé – med en tropp som fint kunne ha vunnet alle tre mulige – under de rette omstendighetene.

Er du enig/uenig med meg? Kjør diskusjon!
Bli med i Blaugranas Discord her.