Barcelona og Xavi skal ut i duell mot Luis Enriques PSG i et oppgjør som lover spenning, fart og taktisk fotball av ypperste kvalitet. Slike dueller avgjøres ikke bare på banen, men også når trenerene legger hver sin kampplan i ukene som leder opp til kamp. Her skal vi ta en nærmere titt på hva vi kan forvente av Luis Enriques lag, både styrker og svakheter i tillegg til hvordan Xavi kan tilpasse laget sitt for å ha det beste utgangspunktet til å gå seirende ut av oppgjøret.  

Luis Enrique: Grunnleggende prinsipper

Luis «Lucho» Enrique, med sin rike fortid som både spiller og trener, har satt sitt preg på PSG med en taktisk tilnærming som reflekterer hans tidligere erfaringer med Barcelona og det spanske landslaget. Inspirert av Barcelonas legendariske «tiki-taka» spillestil, fokuserer Luis Enrique på kontroll og ballbesittelse som grunnlaget for hans filosofi. Denne tilnærmingen gjenspeiles i hvordan PSG opererer på banen, med fokus på å dominere ballen og diktere tempoet i kampene. 

Luis Enrique i sin tid som Barcelona spiller.

Formasjon og Spillerroller

Lucho foretrekker ofte å implementere en 4-3-3 formasjon, som han er vant til fra sin tid i Barcelona. Denne formasjonen legger vekt på å ha tre midtbanespillere som kan styre spillet og støtte både angrep og forsvar. Sentrale spillere som Zaire-Emery, Fabian Ruiz og Vitinha er avgjørende for å opprettholde kontroll og kreativitet i midtbaneleddet. Vitinha, med sin evne til å bryte ned motstanderens forsvarslinjer og distribuere ballen presist, fungerer som en dirigent i midtbanen. Fabian Ruiz bringer sin tekniske ferdighet og taktiske intelligens til bordet, mens Zaire-Emery tilfører energi og arbeidskapasitet til laget. Her er det også muligheter til å spille for eksempel Manuel Ugarte dersom Luis Enrique vil ha litt mer defensiv stabilitet.  

Lucho er også kjent for sin fleksibilitet og evne til å tilpasse seg situasjonen. Han kan enkelt endre formasjonen til for eksempel en 4-4-2 eller en 3-manns forsvarslinje, avhengig av motstanderens styrker og svakheter.

Offensive Taktikker og Strategier

Luis Enriques tilnærming til angrepsspill er preget av presisjon og kreativitet. PSG under hans ledelse søker å dominere motstanderne ved å holde ballen i lagets besittelse, samtidig som de utnytter rommene og skaper målsjanser med hurtige pasninger og bevegelser. 

Angrepsspill inkluderer ikke bare kontrollert oppbygging, men også effektiv bruk av kontringsspill. PSG er dyktige til å vinne tilbake ballen lavt i banen og raskt sette i gang kontringer med spillere som Mbappé, Dembélé, Kolo Muani og Hakimi. Disse spillernes hurtighet og tekniske ferdigheter gjør dem til en enorm trussel i overgangsspill.

I likhet med kontringsspillet han utviklet under sin tid i Barcelona med trioen Lionel Messi, Suaréz og Neymar, har Lucho satt opp PSG til å utnytte rommene og motstanderens sårbarheter med raske overgangsangrep. Gjennom presise pasninger og smarte løp i bakrommet har PSG evnen til å slå tilbake mot motstanderne med dødelig effektivitet, selv etter å ha vært under press defensivt. Denne tilnærmingen gir PSG et ekstra element av dynamikk i deres offensive spill og gjør dem til et svært vanskelig lag å forsvare seg mot, både i oppbyggingsspillet og i kontringssituasjoner.

Defensive Taktikker og Strategier

Defensivt fokuserer Luis Enrique på å opprettholde organisasjon og disiplin. PSG presser ofte høyt for å vinne tilbake ballen tidlig og forhindre motstanderens oppbygging av angrep. På samme måte som PSG er dødelig på kontringsspill, er de også sårbare for å bli utsatt for det samme i andre enden. Når de står høyt med laget, åpner de opp rom bak forsvarslinjen som raskt motangrep kan utnytte.  

Kylian Mbappé

Det er vanskelig å prate om PSG uten å nevne Mbappé. Franskmannen er ansett av mange som verdens beste fotballspiller og det er klare grunner til hvorfor. Med imponerende 39 mål og 9 målgivende pasninger på 40 kamper i alle turneringer, har han dominert scoringslistene i Ligue-1, Champions League og Fransk Cup. 

En av Mbappés mest fryktede egenskaper er hans dødelighet i 1-mot-1 situasjoner. Med en unik blanding av hastighet, teknikk og beslutningstaking, kan han utfordre og slå enhver forsvarsspiller han står overfor. Ofte er det nødvendig med to eller tre forsvarsspillere for å stoppe han. Den massive oppmerksomheten som rettes mot Mbappé på banen, legger til press på motstanderens forsvarslinjer og åpner opp plasser for hans medspillere. Dette gjør han ikke bare til en trussel i seg selv, men også til en katalysator for PSGs kollektive suksess. Hans tilstedeværelse på banen endrer dynamikken og tvinger motstanderen til å reagere, noe som gjør ham til en kritisk brikke i PSGs offensive spill. 

PSG XI


Slik vi tror Luis Enrique setter opp laget sitt mot Barcelona.

Høyrebekk Achraf Hakimi er suspendert for den første kampen, men er tilbake for returoppgjøret i Barcelona. Nordi Mukiele var i utganspunktet planlagt å erstatte Hakimi i den første kampen, men i PSGs forrige kamp mot Clermont måtte han ut med skade kun minutter inn i kampen. Lucho får dermed litt ekstra hodebry med å finne en ny erstatning. 

I angrep er det muligheter for å rotere posisjoner på flere av spillerne. Lucho har denne sesongen eksperimentert med å gi Ousmane Dembélé en mer sentral posisjon, der franskmannen har spilt i en fri rolle som et ledd mellom midtbanen og angrep. Det er også en mulighet for at Mbappé kan spille mer sentralt, noe Barcelona burde være forberedt på. 

På benken har Luis Enrique en haug med spillere med mye kvalitet dersom han skulle behøve alternativer. Spillere som Kolo Muani, Marco Asensio, Manuel Ugarte og mange fler kan byttes inn og skape trøbbel mot slitne Barcelona spillere.  

Hvordan kan Barça tilpasse seg?

Det er ikke noe tvil i at PSG kommer til å bli en stor utfordring for Xavi & Co. Det er derimot ikke en umulig oppgave å slå de franske kjempene, og det kommer til å bli muligheter til å utnytte deres svakheter. 

For å gjøre det meste ut av hjemmefordelen, vil PSG antagelig komme ut av garderoben med høy intensitet i det første oppgjøret. Her blir oppgaven for Barça å matche intensiteten og ikke la PSG finne rytmen til å spille deres spill. Ettersom Barcelona har hatt nesten to hele uker med kamphvile, kan det bli vanskelig å komme ut med like mye energi fra første minutt. Dette er noe Xavi og trenerteamet forhåpentligvis har en løsning på. Å holde intensiteten oppe lenge nok til at PSG blir nødt til å roe ned spillet vil bli en vanskelig oppgave, men dersom man får dette til vil man være over det første hinderet. 

PSG sitt dynamiske og kvalitetsrike angrep må man få nøytralisert. Dette er kanskje en av de vanskeligste oppgavene for Barcelona i dette oppgjøret. Blant annet er spillere som både Mbappé og Dembélé livsfarlige i 1-mot-1 situasjoner, og det er derfor nødvendig med ekstra støtte i forsvar. I slike situasjoner kan det bli nødvendig for vingene å hjelpe forsvaret. Yamal blir nødt til å trekke nedover for å hjelpe Koundé og spesielt Raphinha burde gi ekstra støtte til Cancelo, som til tross for å være én av lagets beste spillere, ikke er en forsvarskjempe.  

Selv når kampen roer seg ned og Barça kan nyte mer kontroll over ballen, må spillerne være våkne på kontringsspillet til PSG. Dette betyr at Barça må være ekstra oppmerksomme på å balansere angrep og forsvar, og være forberedt på å reagere raskt for å hindre gjennombruddsmuligheter, samtidig som de kan sette i gang egne kontringer.  


Slik foreslår vi at Xavi burde starte i Paris.

Det er mye som tyder på at Frenkie de Jong er klar til å spille mot PSG. Det er ikke noe tvil i at de Jong er en av våre beste spillere og at han kommer til å bli en viktig brikke for Xavi i dette oppgjøret. Det er likevel lurt å vente med å introdusere nederlenderen ettersom han nettopp er tilbake fra et lengre skadeopphold. Vi har allerede diskutert at Barcelona må spille åpningen av det første oppgjøret med høy intensitet og vi tror derfor at det vil passe bedre med Fermín López fra start. 

Av samme grunn tenker vi at Raphinha burde starte over Félix. Raphinha sitt defensive bidrag kommer til stor nytte mot PSGs enorme tidlige press. Kanskje er det bedre å introdusere både Félix og de Jong senere i kampen. I tillegg har Xavi andre alternativer som blant annet Roberto, Roque, Pedri* og Ferrán som kan utgjøre en forskjell utover i oppgjøret. 

*Det meldes at Pedri vil være 100% klar for returoppgjøret i Barcelona.