Barcelona møter gigantene fra den franske i hovedstaden i det som er katalanernes første kvartfinale i Champions League på 4 år. Denne artikkelen tar for seg kort historien til Paris Saint-Germain med litt ekstra fokus på klubbens tilknytning til FC Barcelona. 

Kort fortalt: Historien til Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain (PSG) ble grunnlagt i 1970 av en gruppe franske forretningsmenn med et ønske om å etablere en toppklubb i landets hovedstad. For å finansiere prosjektet ble det startet en innsamlingsaksjon der pengene skulle komme fra folket. Det var rundt 20 000 ivrige fotballinteresserte som bidro og da klubben ble etablert fikk disse medlemsstatus. De første årene etter at klubben ble til, var slik som det ofte er for nyetablerte lag: Meget turbulent. Det var svært vanskelige økonomiske forhold, spesielt med tanke på at klubben for det meste var finansiert og eid av fansen. Til tross for at de sikret opprykk til øverste divisjon i Frankrike i sin første sesong, skulle det ta noen år til før de ble værende der. 

I 1974 var PSG tilbake i 1. Divisjon og selv om det ikke ble noen troféer, skulle de etablere seg som et av lagene i øverste sjikt av fransk fotball utover 70-tallet. Etter en rekke år med gode prestasjoner i både cup og liga, kunne de endelig juble for en offisiell tittel, da de tok gull i den franske cupen i 1982. I årene som fulgte fikk PSG endelig nyte litt suksess med en håndfull triumfer i både cup og liga.

PSG havnet i en dårlig periode mot slutten av 80-tallet, da de var nære ved å rykke ned til 2. Divisjon. I 1991 ble det store endringer da klubben, som frem til nå hadde vært eid av fansen, ble kjøpt opp av den franske TV-kanalen Canal+. Kjøpet gjorde PSG til et av de rikeste lagene i Frankrike og 90-tallet ble dermed en storhetstid for pariserne. De fant veien tilbake til toppen av fransk fotball og det ble flere nasjonale titler i tillegg til et europeisk trofé da de vant UEFA Cup Winners Cup i 1996. Inngangen til 2000-tallet ble igjen en dårlig periode for PSG. Eierne fra Canal+ satset stort på dyre signeringer med et ønske om å vinne ligaen og sette sitt preg på UEFA Champions League. Det gikk ikke helt etter planen og etter flere år med dårlig drift endte det med at klubben ble solgt for andre gang i 2006. Denne gangen var det firmaet Colony Capital som tok eierskap over hovedstadsklubben. 

Selv med nye eiere gikk det ikke slik PSG-fansen hadde håpet, og problemene skulle bare fortsette i Paris. Lite skjedde i klubben frem til 2011 da eierskapet ble flyttet nok en gang, denne gangen til Qatar Sports Investment (QSI). Dette ble det største vendepunktet i klubbens historie. Relativt lille PSG ble plutselig et av verdens rikeste fotballag. QSIs formann Nasser Al-Khelaïfi fikk rollen som klubbens president, en posisjon han sitter med den dag i dag. Han hadde som mål å ta PSG til toppen av europeisk fotball og levere klubbens første Champions League-trofé. Med klubbens nye mega-budsjett var de raskt i gang med å kjøpe Europas mest etterlengtede spillere og etablere enn helt ny identitet i klubben. Store stjerner endte i den den franske hovedstaden og troféene fulgte med. 13 år har gått siden Qatar Sports Investments tok over i Paris, og selv om klubben har dominert på den nasjonale scenen, har de enda ikke lykkes i å hente hjem det gjeve Champions League-troféet. 

PSG: Qatar Sports Investments

PSG sin transformasjon under QSI har ikke kommet uten kontroverser og skepsis. I nyere tid har det vært en stor diskusjon om hvor stor rolle penger har i dagens toppfotball. PSG er et av de lagene sammen med blant annet engelske Manchester City som stadig har vært i søkelyset rundt denne debatten. UEFA sin innføring av Financial Fair Play-reglene skal i utgangspunktet hindre urettferdigheter knyttet til pengebruk. Hvorvidt disse reglene blir fulgt, samt om regelbrudd blir rettferdig straffet, får fansen derimot høre lite om. Det er nettopp derfor kritikken mot PSG hagler inn fra både fans, fotballeksperter og andre fotballinteresserte rundt om i verden.  

Formann i QSI og PSGs klubbpresident Nasser Al-Khelaïfi.
Før 2011 (1970-2011)Etter 2011
Ligue-129
Fransk Cup86
Fransk Ligacup36
Fransk Supercup210
UEFA Cup Winners Cup1
Totalt:1631

Denne oversikten viser hvor mange titler PSG har vunnet før og etter QSI kjøpte klubben i 2011

Paris Saint-Germain vs. FC Barcelona

De siste årene har historien mellom PSG og Barcelona både vært innholdsrik og spennende. Det var ikke alltid slik, og i mange år var forholdet mellom de to klubbene for det meste kun forretning der det gjaldt kjøp og salg av spillere. Blant annet ble brasilianske Ronaldinho Gaúcho kjøpt av Barcelona fra PSG i 2003. 

Ronaldinho danset samba i Paris før hans tid i Barcelona.

I 2012/13-sesongen var det endelig tid for at lagene skulle møtes på gressmatten. Barcelona ble trukket til å spille mot PSG i kvartfinalen av Champions League. På denne tiden var Barcelona et av de mest fryktede lagene i Europa, og PSG med sin nyvunnede økonomiske kraft hadde bygd et sterkt fotballag klare til å konkurrere mot hvem som helst. Oppgjøret startet på Parc des princes i Paris der en episk duell endte 2-2. Returoppgjøret som fulgte ble igjen en jevn affære og det sto til slutt 1-1. 3-3 sammenlagt etter to kamper og det var dermed den omdiskuterte bortemålsregelen som sørget for at Barcelona tok seg videre til semifinalen. PSG måtte godta nederlag for denne gang, men de hadde vist at de var et lag det ikke skulle bli enkelt å slå i årene som kom.

To kjente fjes på banen da Barcelona møtte PSG for første gang i 2013.

I 2014/15-sesongen havnet lagene i samme Champions League gruppe. Sammen med sin nyansatte trener, Luis Enrique, tok Barcelona turen til Paris for kampdag 2. Det endte med et 3-2 tap mot et veldig bra PSG-lag. Siste kampdag av gruppespillet tok Barça imot PSG på Camp Nou, der lagene skulle spille om førsteplassen i gruppen. En strålende Barcelona-prestasjon med den legendariske angrepstrioen Messi, Neymar og Suaréz (MSN) sørget for 3-1 seier og førsteplass. Det skulle vise seg at gruppespillet ikke ble det eneste møtet mellom klubbene, da de ble trukket til å spille mot hverandre i kvartfinalen senere samme sesong. Nok en gang tok Barcelona turen til den franske hovedstaden, igjen med angrepstrioen MSN i fyr og flamme. Først en borteseier på 1-3, deretter en 2-0 seier i returoppgjøret. Barcelona gikk videre på dominerende vis og sesongen endte med «trippelen» da Luis Enriques menn tok Champions League gullet mot Juventus i Berlin. 

«Once upon a time…»

I 2016/17-sesongen var det klart for et nytt møte mellom lagene, denne gangen i 8. delsfinalen av Champions League. I forkant av dette møtet hadde Barcelona hatt en skuffende sesong etter deres standarder og da laget reiste til Paris var det mye som stod på spill. Den kvelden i Paris ble et mareritt for Barcelona og da dommeren blåste av kampen sto det 4-0 til PSG. Daværende trener Luis Enrique kunngjorde kort tid etter det kraftige nederlaget at han skulle gi seg i Barcelona etter sesongen. Da det var klart for returoppgjøret i Barcelona, var det ingen som trodde at Barcelona skulle klare å snu utfallet av dette oppgjøret. Den kvelden skjedde det umulige på Camp Nou: Etter det som var 95 ubeskrivelige minutter med fotball hadde Barcelona slått PSG 6-1 og dermed sikret avansement med 6-5 sammenlagt. Denne kampen ble kjent som selveste «La Remontada» og er noe Barcelona-fansen aldri kommer til å glemme. 

«Hvis de kan score fire, kan vi score seks.»

– Luis Enrique
Vi kommer mest sannsynlig til å aldri se noe lignende igjen.

Utfallet av «La Remontada» ble at forholdet mellom Barcelona og PSG tok en interessant vending. Klubbpresident Nasser Al-Khelaïfi ble tydelig preget av nederlaget, og la store planer for sommeren som fulgte. Han gjorde alt han kunne for å signere Barcelona-stjernen Neymar Jr. som i Barcelona ble sett på som Lionel Messi sin rettmessige arvtaker. Al-Khelaïfi lykkes til slutt og i det som fremdeles er fotballhistoriens dyreste overgang, hentet han Neymar for 222(!) millioner euro i sommeren 2017. Det er fortsatt mye bitterhet i Barcelona rettet mot PSG med tanke på måten de lokket til seg Neymar. I samme overgangsvindu hentet PSG også en ung franskmann ved navn Kylian Mbappé til klubben, som mange mener er verdens beste fotballspiller i dag. 

I årene etter «La Remontada» ble det en periode stille mellom klubbene. Barcelona hadde sine problemer der de blant annet gikk på flere smeller i Europa mens PSG fortsatte jakten på sin første Champions League triumf. I 2020 var PSG klare for sin første Champions League finale noensinne og det var kun Bayern München som sto i veien for at Nasser Al-Khelaïfis drøm skulle gå i oppfyllelse. Bayern München ble for sterke og nåværende Barcelona-spiss Robert Lewandowski kunne juble på bekostning av Neymar sine tårer. 

Følgende sesong (2020/21) ble Barcelona trukket til å spille mot PSG for femte gang i Champions League. Nok en gang var det en 8. delsfinale som skulle ta plass mellom de to lagene. Etter mange år med dårlig drift av Bartomeu-styret, var det ikke lenger mulig å holde hodet over vann. Barcelona var dermed en klubb i ruiner da dette oppgjøret skulle spilles. Den første kampen endte 1-4 på Camp Nou der Kylian Mbappé senket Barcelona med hattrick i sin første kamp mot dem noensinne. I returoppgjøret ble det ikke noe «remontada» denne gangen og til tross for en suser av Lionel Messi endte det 1-1 i Paris og sammenlagt 5-2 til PSG. Dette er altså sist gang lagene spilte mot hverandre. 

Mbappé briljerte foran tomme tribuner på Camp Nou.

Barcelona sin økonomiske situasjon skulle bli verre før det skulle bli bedre, og det hele toppet seg da Lionel Messi ble tvunget til å forlate klubben. Messi sin kontrakt var ved en ende og klubben hadde rett og slett ikke nok penger i budsjettet til å betale lønnen til den beste fotballspilleren gjennom tidene. Bare få dager etter at en gråtkvalt Lionel Messi holdt pressekonferanse, kunngjorde PSG at de hadde sikret underskriften til argentineren. Lionel Messi skulle for første gang spille klubbfotball et annet sted enn i Catalonia og det skulle bli i Paris. 

Messi in Paris

Klubben hadde ikke noe annet valg enn å la Messi dra, og «Messi-sagaen» ble en følelsesladet situasjon for Barça-fansen. For mange ble det en ny grunn til å mislike den franske klubben, da det ble offentliggjort at Messi skulle signere kontrakt med PSG. Det skulle bare bli verre utover Messi sitt opphold i Paris, da det ble en voksende splittelse mellom argentineren og PSG-fansen. Messi sin rolle i PSG var komplisert, og i Frankrike var det mange som mente at han ikke levde opp til forventingene. PSG-fansen la mye av skylden på Messi for begge deres tidlige Champions League-exiter og mente at Messi ikke prøvde hardt nok.

Det ballet bare på seg da Messi ledet Argentina til seier i finalen av Qatar-VM mot Frankrike. De siste månedene i klubben ble Messi buet på av egne fans. Barcelona og Messi fans over hele verden likte svært lite å se legenden og ikonet de satte så høyt bli behandlet slik. Det var tydelig at Messi ikke trivdes i PSG. Til tross for at han vant to Ligue-1 titler i Frankrike finner man ikke et eneste bilde av argentineren som feirer med troféet, samt at i hans siste kamp for klubben gikk han rett inn i garderoben da kampen var over. Selv i ettertid av Messi sin tilværelse i Paris har klubbpresident Al-Khelaïfi kommentert at Messi ikke hadde respekt for klubben.  

Paris St-Germain: Ny strategi

I sommeren 2023 dro både Messi og Neymar fra PSG, og det var fremdeles ingen suksess for klubben i Champions League. Allerede før Kylian Mbappé var en PSG spiller hadde Real Madrid hatt et stort ønske om å hente franskmannen. Gjentatte forsøk på å signere Mbappé hadde ført til mye frustrasjon i Madrid, men denne sesongen ble det endelig offisielt: Mbappé fortsetter ikke i PSG når kontrakten hans går ut i sommer. Det er mye som tyder på at den tidligere franske verdensmesteren havner hos «Los Blancos» og kommer til å gjøre det vanskelig for Barcelona i årene som kommer. Det var tydelig at det å hente etablerte stjernespillere ikke funket for PSG, og det var derfor på tide med en ny strategi. En av de første endringene kom i form av trenerskifte og der falt valget på Luis Enrique. Den tidligere Barcelona-treneren var arkitekten bak «La Remontada», beseiret PSG tre ganger på vei til Champions League triumf i 2014/15-sesongen, og nå skal han lede de franske kjempene inn i en ny fase. Mannen som sørget for Barcelona sin femte Champions League tittel skal nå prøve å hindre oss i å vinne den sjette.

Utvalgte spillere som har spilt for både PSG og Barcelona:

  • Lionel Messi (ARG)
  • Neymar Jr. (BRA)
  • Zlatan Ibrahimović (SVE)
  • Ronaldinho (BRA)
  • Ousmane Dembélé (FRA)
  • Dani Alves (BRA)
  • Ludovic Giuly (FRA)
  • Thiago Motta (ITA/BRA)
  • Maxwell (BRA)
  • Rafinha (BRA)
  • Lucas Digne (FRA)
  • Juan Pablo Sorín (ARG)