Real Madrid 4 – 1 FC Barcelona

Alt var tilrettelagt for Xavi og hans mannskap til å endelig ta steget opp, revansjere seg fra forrige kamp og løfte sesongens første trofé. De knuste Vinicius Junior i løpet av 10 minutter under søndagens finale i Supercopa de España. Hva var det som gikk så forferdelig galt? Hvilke reaksjoner får man ut fra en kjempeblemme som denne? La oss ta et lite dypdykk.

Taktisk fiasko
Når man snakker om Barcelona og Real Madrid, er det litt som å snakke om David mot Goliat. Real Madrid skal være slagkraftig, sterkt og et effektivt kontringslag. Barcelona skal være taktikk, finesse, fotballklokhet og vakker spillestil. Etter åpningen på gårsdagens kamp kunne man nesten tro det var nettopp dette Xavi ønsket. Han startet kampen med en skyhøy forsvarslinje for å sette press i oppspillet til Real Madrid, slik at man kunne gjenvinne ballen på deres banehalvdel og opprettholde et konstant press både med og uten ball. Bakteppet for dette er de enorme rommene som åpner seg bak forsvaret, noe Vinicius Junior vet å utnytte. Etter hans første scoring på en kraftig kontring fra Los Blancos, kunne man tro at Xavi ville justert dette, noe han ikke gjorde. Tre minutter senere kommer det en kopi av det forrige målet. Real Madrid leder 2-0 etter 10 minutter spilt.

Det er få lag i verden som har klart å sette ut Real Madrids farligste venstreving bedre enn det Barcelona har gjort de siste årene. Ved å rotere Ronald Araujo ut på backplass, har han nærmest hatt Vinicius i lomma i de oppgjørene de har møttes. Etter at Karim Benzema bestemte seg for å forlate Europa til fordel for arabisk luksus, manglet Real Madrid en skikkelig nummer 9. Dette har ført til at Vinicius og Rodrygo har beveget seg mer inn sentralt, som et par «Center Forwards», istedenfor å være rene vinger. Dette har det taktiske apparatet i Barcelona undervurdert, noe som førte til at Vinicius var mer rettet mot Jules Kounde enn Araujo i denne kampen, da sistnevnte ble rotert ut på backplass, også i denne kampen.

Remontada, eller?
Etter kalddusjen fra start kommer det en reaksjon fra gutta på banen. De tar tak i det offensive spillet og presser Real Madrid lenger og lenger bak i banen. I det 33. spillerminuttet kliner Lewandowski til utenfor 16-meteren på helvolley og setter reduseringen 2-1. Alt håp tennes, men slukkes nesten like raskt da den mye omtalte Ronald Araujo feller nettopp sin duellant Vinicius innenfor egen 16-meter, etter nok en kontring fra Los Blancos. Brasilianeren tar kynisk nok straffesparket selv og scorer med det hattrick mot Barcelona etter 40 minutter spilt. Barcelona fortsetter å prøve, uten å være effektive nok foran mål. Rodrygo setter i det 64. spillerminutt 4-1, og kampen er på mange måter ferdig.

Reaksjoner
En allerede presset Xavi kjenner nok ikke mindre på det etter gårsdagens fadese. Overskriftene i spanske aviser preges av «Humillados» (Oversatt: Ydmyket). Flere sentrale skikkelser, blant annet Deco, har i etterkant av kampen uttrykt sin støtte til midtbanelegenden, men hvor lenge holder dette? Fansen, sponsorer og flere ledd i klubben forventer en sportslig reaksjon etter en kalddusj av rang fra erkerivalen. Barcelona møter Napoli i Champions League-sluttspillet om en drøy måned. Å hevde seg i Europas gjeveste turnering kan kanskje være Xavis siste håp for å berge trenerstolen for «Blaugrana».


We want to apologize to our fans.

Xavi Hernández

Hva føler du om gårsdagens finale? Hva mener du gikk galt? Diskuter!