Etter en sterk åpningskamp hjemme, drar Barça til Portugal for å trygge ledelsen i gruppen.

Den viktige bortekampen

Vi spoler cirka et år tilbake i tid. Etter en sterk hjemmekamp i første runde mot Viktoria Plzen var Barça klar for Allianz Arena og bortekamp mot Bayern, og denne gang var tyskernes målkonge, Lewandowski på riktig banehalvdel. En god start av Barça med spillemessig overtak kunne ført til flermålsledelse mot de tyske mesterne, men presisjonen var ikke god nok og poengene glapp. Barcelona fikk trøbbel mot et sterkt Inter-lag i kampene etter og røk ut nok en gang i gruppespillet.

Dette må unngås i år, og derfor blir kampen mot Porto viktig.

Med ett eller flere poeng i Porto onsdag kveld, vil skuldrene kunne slippes noe. Porto er nok den sterkeste utfordreren om gruppeseieren, men et tap vil kunne skape usikkerhet i et lag som har slitt med Champions League-spøkelse i flere sesonger.

FC Porto

De blåhvite fra byen med samme navn er en av de tre største klubbene i Primeira Liga, ved siden av de to hovedstadslagene, Benfica og Sporting CP fra Lisboa. Benfica (38) er den eneste klubben med flere ligatitler enn Porto (30) – men i nyere tid er det nok sistnevnte som har hatt størst suksess. I Europa har Porto vunnet den gjeveste turneringen to ganger, senest i 2004, hvor man finner kjente personer som José Mourinho og Deco som de store stjernene, på trenerbenken og på banen. I dag er det mindre stjernestøv å finne i den gamle storheten, men én mann å se opp for er nok storscoreren Mehdi Taremi som har vært lagets toppscorer de siste tre sesongene. I Champions League har Porto kommet helt til kvartfinalene i både 2019- og sist 2021 sesongene. I 2023 ble de slått ut i åttendedelsfinalen.

Porto, også kjent som Dragões (dragene) spiller hjemmekampene på Estádio do Dragão som rommer 50.000 tilskuere.

Barcelona mot Porto – og i Portugal

Til tross for at Porto som oftest er å finne i Champions League, så har klubbene faktisk kun truffet hverandre bare én gang i nyere tid, i sesongen 1999-2000 møttes klubbene i runde 2 av gruppespillet som på den tiden var en del av formatet i CL. Barcelona vant 4-2 hjemme og tok en sterk borteseier med 0-2 i Porto.

Det siste offisielle møtet mellom klubbene derimot, tok sted i 2011 da Barça som europeiske mestre møtte UEFA-cup vinnerne Porto i den europeiske supercupen. Barcelona vant kampen 2-0 etter scoringer av Lionel Messi og Cesc Fabregas.

Siden 2000 har Barça vært i Portugal og spilt mot både Benfica og Sporting CP, sist mot Benfica i 2021. Da ble Barcelona overkjørt og tapte 3-0. Barcelona står med én seier mot Benfica i Lisboa med 2-0 i 2012. Mot Sporting CP har Barcelona to borteseiere. 5-2 i 2008, og 1-0 i 2017.

Xavi og J. Felix møtte pressen før kampen

João Félix og Xavi deltok tirsdag kveld i en pressekonferanse før kampen. Begge uttrykte stor respekt for motstanderen, men var også klare på at man må fokusere på seg selv i morgen.

Xavi tydeliggjorde her at det er et annet lag enn i fjor som dukker opp mot Porto: – Vi har mange spillere som har blitt et år eldre, med mer erfaring. De har allerede vunnet titler. Vi har forsterket oss en del, og i denne turneringen håper vi å vise det nivået Barcelona forlanger.

Forventet lag

Med Araujo tilbake fra skade er det vanskelig å si hvordan Xavi tenker å stille laget i forsvar. Det verserer rykter om at både Jules Koundé og Andreas Christensen får hvile og starter på benken. Det vil bety Araujo og Iñigo Martínez fra start. Cancelo har også spilt mye og kan få hvile, selv om det er mer tvilsomt.
Vil Xavi gå for det trygge og starte fire på midten? Vil Lamine Yamal starte kampen? Starter Fermín?

Blaugrana.no tipper: Ter Stegen; Cancelo, Araujo, Koundé, Balde; Gundogan, Gavi, Fermín; Lewandowski, Félix, Lamine Yamal