Når semifinalene i årets Champions League sparkes i gang, skal FC Barcelona og Inter Milan møtes for henholdsvis 13. og 14. gang. Hansi Flicks mannskap stiller mot en av Italias og Europas mest imponerende klubber. Men hvordan har disse gigantene klart seg mot hverandre tidligere? Hvilken side står historien på? Vi tar et dypdykk i tidligere møter mellom Barcelona og Inter Milan – en historie preget av store øyeblikk, triumfer og skuffelser.

2002/03: Første møte – En Lovende Start

Første gang Barcelona og Inter Milan krysset hverandres veier i Champions League var i gruppespillet i 2002/03-sesongen. På kampdag én reiste Inter til Camp Nou, men opplevelsen ble alt annet enn hyggelig. Barcelona, ledet av Louis van Gaal, tok en komfortabel 3–0-seier etter scoringer fra Javier Saviola, Phillip Cocu og Patrick Kluivert. Returoppgjøret på Guiseppe Meazza, også kjent som San Siro, endte 0–0, noe som betydde at Barça hadde det psykologiske overtaket etter første duell. 

2009/10: Pep mot Mourinho – Rivaliseringen Tar Form

I 2009/10-sesongen møttes lagene igjen i gruppespillet. Barcelona, under ledelse av Pep Guardiola, kom rett fra en historisk trippeltriumf. Inter Milan, med José Mourinho ved roret, var på jakt etter klubbens første europeiske trofé på 45 år. Det første møtet ble spilt på San Siro, der Pep Guardiolas superlag måtte gå målløse av banen mot Mourinhos robuste forsvarsmur. Når det var tid for det omvendte oppgjøret i Catalonia, var Guardiola og hans menn bedre forberedt. Barcelona vant 2–0 på Camp Nou takket være scoringer av Gerard Piqué og Pedro. Barça vant gruppen, mens Inter avanserte som nummer to.

Skjebnen var ikke ferdig med Guardiola og Mourinho, og trenerne møtte hverandre igjen, denne gangen i semifinalen. I den første kampen på San Siro tok Barcelona ledelsen gjennom Pedro, men Inter svarte kraftfullt og snudde til 3–1. Returoppgjøret i Barcelona ble en Champions League-klassiker. Inter forsvarte seg heroisk med ti mann etter en tidlig utvisning, og selv om Barça vant 1–0, holdt det ikke. Mourinho feiret vilt på Camp Nou, og Inter gikk videre til finalen, før de til slutt løftet troféet og fullførte sin egen “treble”, akkurat som Barça året før. Dette oppgjøret markerte også starten på Mourinhos rivalisering med Barcelona, som senere kulminerte da han tok over Real Madrid. 

2018/19: En Ny Tidsalder 

Mange år etter den skuffende CL-semifinalen, i 2018/19-sesongen, møttes lagene igjen i gruppespillet. Barcelona, nå ledet av Ernesto Valverde, vant 2–0 hjemme etter mål fra Rafinha Alcântara og Jordi Alba. I returoppgjøret på San Siro delte lagene poengene etter sene scoringer fra Malcom og Mauro Icardi. Barcelona vant gruppen, mens Inter måtte nøye seg med tredjeplass og spill i Europa League. 

Før Raphinha, hadde Barça Rafinha

2019/20: Barcelonas Reservelag Sjokkerer

For andre år på rad ble Inter sitt navn trukket opp fra hatten som en av Barcelona sine mostandere i gruppespillet. Inter Milan, denne gangen ledet av Antonio Conte, tok først turen til Camp Nou for å utfordre katalanerne. En tidlig nettkjenning av Lautaro Martínez ga italienerne ledelsen, men to praktfulle scoringer av Luis Suaréz i andre omgang snudde kampen til seier for Barcelona.

Det omvendte oppgjøret kom i den sjette og siste runden av gruppespillet, da Barcelona tok turen til Italia med gruppeseieren allerede sikret. Barcelona, uten sine nøkkelspillere, rystet Antonio Contes menn da de tok klubbens første og eneste seier på Inters hjemmebane. Samtidig sendte de italienerne til Europa League for andre år på rad. En Kamp som i mange folks øyne var ikonisk, ikke bare fordi Ansu Fati den kvelden ble tidenes yngste målscorer i Champions League, men også fordi det er kjent som den gangen Ernesto Valverde møtte opp på San Siro med reservelaget og vant mens han tok seg en aldri så liten høneblund på trenerbenken.  

2022/23: Skandale og Katalansk Fiasko

Barcelona under Xavi kom inn i denne sesongen med enormt press, etter at fjorårets CL-kampanje endte i Europa League. Barcelona møtte Inter og Bayern München i gruppespillet, vel vitende om at kampene mot italienerne ville avgjøre avansement. På San Siro styrte Barcelona spillet, men Hakan Çalhanoğlu sendte Inter i ledelsen like før pause. I andre omgang trodde Pedri han hadde utlignet for Barça, men målet ble annullert på grunn av en hands på Ansu Fati i forkant. Ironisk nok ble Barcelona kort tid etter snytt for et soleklart straffespark da Denzel Dumfries handset i egen boks – en situasjon som var nærmest identisk med den som førte til Barcelonas annullerte scoring. Dommeren lot spillet gå, og VAR grep ikke inn. Det ender med at Barcelona taper kampen 0-1.  

Inzaghi og Xavi sine reaksjoner på hands-situasjonen til Denzel Dumfries

Returoppgjøret på Camp Nou ble et “vinn eller forsvinn”-scenario for Barcelona. De tok ledelsen gjennom Ousmane Dembélé, men defensive feil, forsterket av fraværet til skadede nøkkelspillere som Andreas Christensen og Ronald Araújo, ble fatale. Inter snudde kampen, og til tross for to mål av Robert Lewandowski endte kampen 3–3. Barcelona måtte igjen ta den tunge veien ned til Europa League, mens Inter senere nådde finalen, der de tapte knepent mot Manchester City.

Et nytt kapittel

Nå skrives et nytt kapittel i historien mellom Barcelona og Inter Milan. Barça jakter hevn, mens Inter drømmer om å gjenoppleve gamle glansdager. Hvis historien har lært oss noe, er det følgende:

  1. Man skal aldri undervurdere Inter Milan.
  2. Når Barcelona og Inter møtes, er dramatikk og spenning garantert.

Hva husker du fra tidligere møter mellom Barça og Inter? Hva er dine beste/verste minner fra disse oppgjørene?

Denne artikkelen er laget med hjelp av AI-verktøy fra ChatGPT, og kvalitetssikret av Blaugranas skribenter.