Mot et Villarreal som har prestert langt under pari denne sesongen valgte Valverde å hvile tre gjengangere, en fra hvert ledd, som nærmest har hatt klippekort i startelleverne denne sesongen, nemlig Piqué, Rakitic og – viktigst av dem alle – Messi. En hvilepause som lenge har vært ønsket blant fansen da argentineren etter sigende skal ha slitt med noe ubehag i bekkenet siden januar.

Den første store sjansen falt til Vicente Iborra og vertene etter en corner. Santi Cazorla viste fram godfoten, denne gang høyre, og plasserte hjørnesparket på hodet til den høyreiste spanjolen, men ter Stegen reagerte lynraskt og avverget. Like etterpå stormet Chukwueze gjennom Barça-forsvaret, men igjen stod tyskeren stødig og avverget skuddet fra 19-åringen i det som kunne blitt en meget vanskelig start på kampen for gjestene fra Catalonia.

Malcom leverte i Messis fravær

Villarreal satset hardt i åpningsminuttene, noe som naturligvis etterlot seg store rom defensivt. Det tok Malcom ansvar for å utnytte. Etter å ha blitt spilt gjennom et høytstående Villarreal fant 22-åringen sin landsmann Coutinho som enkelt bredsidet inn 1–0 i det 12. minutt. En lettelse etter et par skremmeskudd fra vertene innledningsvis.

Bare fire minutter senere var Malcom på farten igjen. Etter litt spill fram og tilbake utenfor Villarreals sekstenmeter fant til slutt Vidal Malcoms løp på bakerste stolpe. Chileneren stilte inn siktet og lempet ballen inn på hodet til brasilianeren som kontrollert headet ballen i mål.

Villarreal tilbake i kampen – og forbi

Vi ble vitne til mye god fotball innledningsvis på Estadio de la Cerámica denne tirsdagskvelden, og det begge veier. Villarreals Ekambi og Chukwueze skulle dog bli en håndfull for forsvaret til Barça. Etter flere gode forsøk fikk den gule ubåten endelig hull på byllen ved unggutten Chukwueze. Nigerianeren ble spilt i bakrom og med storfarten på hadde han kun et mål for øye, men ter Stegen ble redningen nok en gang, men ballen traff stolpen, returnerte til Chukwueze som satte ballen i mål på andre forsøk. Litt heldig, men samtidig god der 19-åringen.

Rett etter hvilen var Chukwueze og Ekambi på farten igjen, men denne gangen var det sistnevnte som stod for kunsten. Etter å ha bli spilt fram langs Barcelonas venstrekant med en utsøkt pasning fra førstnevnte satte Ekambi fart og fra nesten død vinkel klinte ballen i mål – og minnene fra VM i Sør-Afrika 2010 og
Maicons mål mot Nord-Korea strømmet inn.

Vondt skulle bli til verre da til og med store, tunge Iborra fant vei til å løpe i bakrom bak etablert forsvar og lirke inn 3–2 og med det snu kampen. Og ikke nok med det. Kun 10 minutter før slutt satte Carlos Bacca inn 4–2 og det hele Estadio de la Cerámica trodde var spikeren i kista da colombianeren ble spilt i bakrom på vakkert vis av Santi Cazorla, rundet ter Stegen og satte ballen i garnet.

Barcelona med «umulig» snuoperasjon

Dette kunne dog en viss argentiner ei finne seg i, og etter å ha sett den første timen fra benken tok den etterlengtede «hvilen» slutt. Som innbytter benyttet han seg av muligheten da den bød seg på et frispark omtrent da 90 minutter var gått. Både holdet og posisjonen minnet veldig om frisparket han scoret akkurat her for to år siden, og hvilken bedre timing å rekonstruere det praktmålet enn nå? Og selvfølgelig er det nettopp det magiske Messi gjorde. Moste ballen oppe i lengste kryss, og skapte en liten gnist av håp hos spillerne til å dra hjem til Barcelona med ett poeng i sekken.

Hva skjer så deretter? Jo, på overtida av overtida slang Messi inn et hjørnespark som ble klarert, men ikke lenger enn til venstrefoten til Suárez. Uruguayaneren ladet slegga og puttet Barças fjerde for kvelden og reddet poeng på «umulig» vis i en heidundrendes kamp!

Vurderingene

Marc-André ter Stegen (5): Varter opp med det som faktisk ble matchvinnende redninger tidlig i kampen, selv om han måtte se kula trille bak seg både 1, 2, 3 og 4 ganger(!). Hvis det er lov å si at en keeper står godt til tross for å ha sluppet inn fire mål? Ja, så er dette dagen for det.

Sergi Roberto (3): Sergi er høyt oppe og bidrar i det offensive spillet, men i likhet med sin back-makker sliter han med å komme seg tilbake og hjelpe midtstopperne når Villarreal setter i gang kontringsspillet. Helt grei kamp av Roberto.

Samuel Umtiti (2): Det er helt tydelig at vår franske VM-vinner mangler kamptrening etter lange skadeopphold fra førstelaget. Dette gjør at han blir litt svart/hvitt i prestasjonene: noen involveringer er bra, mens andre ganger dukker han opp seint/er fullstendig borte. Å gi Umtiti mer kamptrening er naturligvis bra, og det er kanskje vanskelig å finne noe perfekt tidspunkt til det, men at dette var en dårlig dag hersker det lite tvil om. Farten til den gule ubåtens menn på topp ble for mye på en gang i dag.

Clement Lenglet (4): Får ikke mye hjelp av Alba på venstrekanten de gangene Villarreal kjører kontra. I tillegg virker ikke samarbeidet med Umtiti å fungere. Det blir en vanskelig dag på jobben for franskmannen, men undertegnede synes Lenglet likevel løser mye av det som kommer imot han godt. Mye, dog ikke alt. Om dette er forsvarets samarbeids skyld eller midtbanen som slipper så mye igjennom? Kanskje en blanding. Litt vanskelig er det å sette karakter da undertegnede føler Lenglet egentlig spiller bra, men får for mye å håndtere, så det slår store sprekker i forsvaret likevel.

Jordi Alba (2): Hadde kanskje i likhet med Messi, Rakitic og Piqué hatt godt av en pause? Det får nesten tas med en klype salt, men for undertegnede virker Alba ikke fullt ut komfortabel utpå matta i dag. En stor del av skylden er naturligvis på Chukwueze og Ekambi som gjør det vanskelig for Alba å velge mellom det defensive eller offensive bidraget. Men når han hverken er der for å avverge kontringene eller bidrar i nevneverdig grad offensivt, med unntak av flotte pasninger og små kombinasjoner, blir det ikke så bra.

Arturo Vidal (4): Gladiatoren vår jobber hardt og tar av seg store deler av «drittjobben» samtidig som han viser seg som feinschmecker da han prikker ballen på hodet til Malcom på 2–0-scoringen. En viktig bidragsyter i begge faser av spillet som spiller en ganske god kamp.

Sergio Busquets (3): Bidrar godt i pasningsspillet, men på en dag der kontringene til Villarreal er livsfarlige, hjelper det ikke at Sergio virker sløv til tider og mister ball i veldig skumle posisjoner.

Arthur (2): Sliter med å henge med i dag, Arthur. Er nesten så man kunne spurt seg: «Spilte Arthur i dag?»

Malcom (4): Messi hvem? Det tenkte i alle fall undertegnede etter de første 20 minuttene av kampen. Men deretter tok Villarreal seg opp og angriperne ble mer og mer usynlige. Sliter litt med valgene har tar mot slutten av kampen, og er tydelig mer komfortabel på høyrekanten enn venstre. Alt i alt dog en god kamp av brasilianeren som var med på å redde oss i dag med sine gode prestasjoner tidlig i kampen.

Luis Suárez (3): Før Messi entrer banen er det lite Suárez bidrar med. De gangene han mottar kula virker han noen ganger helt blind for å se sine medspillere, og løper heller rett inn i den gule veggen av Villarreal-spillere. Samtidig viser han hvorfor han er på banen da 4–4-scoringen kommer helt, helt på tampen og han redder ett poeng. Litt både-og fra Luisito.

Philipe Coutinho (2): Scorer et mål som helt sikkert er med å booste selvtilliten til brasilianeren. Målet i seg selv er dog ingen stor prestasjon da Malcom gjør det meste av forarbeidet, og inntil Messi blir byttet inn og Coutinho må ut er det lite Coutinho kommer med som gjør

Innbyttere

Lionel Messi (5 BB): Finnes det noen spillere som er kapabel til å skape en så stor endring med sin tilstedeværelse? Det er vanskelig å få hull på det kompakte Villarreal-forsvaret, men Leo planter et frispark i krysset og bidrar til å snu kampen i en tid hvor alt håp så ut til å være borte. Han sniker til seg banens beste-bemerkelsen i dag, enkelt og greit fordi uten han ville dette endt i et tap.

Ivan Rakitic (N/A): For lite spilletid

Carles Aleñá (N/A): For lite spilletid