I dag for nøyaktig 10 år siden, debuterte en da 17 år gammel Leo Messi for Barcelona.
Ja, hvor skal man egentlig starte? Hva er det som ennå ikke har blitt sagt? Leo Messi fra Rosario, Argentina. Vi har alle sett stegene, kroppsfintene, hvordan han dribler seg forbi verdensklasse-stoppere som om det var hjemme på løkka. Vi har alle sett avslutningene, skuddene, pasningene, hvordan han finner løsninger vi hjemme foran TV-skjermen ikke en gang kunne fatte var mulig. Hvert silkemyke touch. Måten han får umiddelbar kontroll på kula etter en kanonhard pasning fra Busquets. Lista over ferdigheter og minneverdige øyeblikk denne mannen står bak, fortsetter ut i det som kan virke som en evighet.
For å hedre Messi, anerkjent av mange som tidenes beste fotballspiller, har vi plukket ut 10 minneverdige Messi-øyeblikk fra hans 10 år som Barça-spiller.

1. Første mål

Vi må tilbake til 1. mai, 2005 i en seriekamp hjemme mot Albacete. Barcelona leder 1-0 og i det 87. minutt kommer 17 år gamle Leo Messi inn til fordel for Samuel Eto’o. Daværende fotballkonge, Ronaldinho, dribler seg forbi to mann på høyrekanten, før han ser Messi stående helt alene på motsatt side av 16-meteren. Med en elegant chip setter han opp Leo foran mål, som svarer med en like praktfull lobb over keeperen og ned i nettet. Det har tatt mer eller mindre ett og et halvt minutt siden argentineren kom innpå, og ballen er i mål. Men linjedommeren er oppe med flagget, feilaktig. Altså nektes Messi et strålende debut-mål.
Ronaldinho bare gliser, for han vet tydeligvis at de to har mer på gang, og det har de. Akkurat idet tiden passerer 90 minutter skjer dette. Vi lar bildene tale for seg.

2. Første Champions League mål

I en 5-0 seier mot Panathinaikos i 2005, scorte Messi sitt første mål i Mesterligaen. Etter å ha snappet opp ballen rett foran nesen på to forsvarere, måtte Panathinaikos’ sisteskanse handle raskt. Han fosset frem for å gi Barcelonas nummer 30 dårligst mulig tid, men takket være Leos fantastiske fotballinnstinkter, trikset 18-åringen ballen over den utrusende keeperen for å så, enkelt putte ballen i mål.

3. Første hat-trick

Messi er nå 19 år, og det er duket for El Clásico på Camp Nou, 11. mars 2007. Real Madrid er i storform og ville senere stikke av med seieren i La Liga denne sesongen, så vidt foran Barça på innbyrdes oppgjør, i en av de mest spennende sesong-avslutningene noensinne.
Akkurat det visste Messi rent lite om akkurat på dette tidspunktet, men gjorde mye mer enn det man kunne forvente av en 19-åring, for å holde Barcelona i gullkampen så lenge som mulig. Han fikk tillitt av daværende trener Frank Rijkaard fra start i en thriller som til slutt endte 3-3. Barcelonas tre mål kom alle fra argentineren, som med det ble den første – og fortsatt eneste – spilleren til å score hat-trick i El Clásico. Se og nyt.

4. Messi tar en “Maradona” mot Getafe

Noen mener det er tidenes mål, Diego Maradona mot England, VM i Mexico 1986. Sammenligningene mellom Maradona og Messi begynte tidlig, ettersom de var fra samme land og spilte fotball på ganske lik måte. Begge briljerte og viste verden fotballkunst fra øverste hylle. At argentinerne har fellesstrekk skulle virkelig vise seg 17 April, 2007. Ikke stort mer enn en måned etter hat-tricket mot Real Madrid.
Alle vet hvilket mål det er snakk om. Det er ikke noe poeng i å gå rundt grøten. Vi har sett det 100 ganger, og vi kan se det 100 ganger til. 19 år gamle Messi sitt mål mot Getafe der han dribler seg forbi, på så identisk vis som det Maradona gjorde mot England, at det nesten er nifst.

5. Champions League-finale Roma 2009

27. mai 2009, 70.000 fotballgale fans satt klare på Stadio Olimpico for årets Champions League finale mellom gigantene FC Barcelona og Manchester United. Alle finaler er en fest, og denne var intet unntak. Spesielt for vår lille magiker Messi, som satte spikeren i kista med et fantastisk hodestøt. Gjenopplev den minneverdige finalen her.

6. Balon d’Or vinner 2009

Vi vet alle at denne prisen ikke ville bli den siste av dens slag i troféskapet hjemme hos Messi. Men det er noe spesielt ved den første gangen. Etter at Ronaldinho forlot klubben, tok Leo over draktnummer 10 og en ny æra var igang. Det var Messis tur til å skinne. Det var nå eller aldri. Og han leverte varene så til de grader, at han 1. desember 2009 ble tildelt den prestisjetunge Balon d’Or, som en utmerkelse og et bevis på at er han verdens beste spiller.
Messi-BdO

7. Fire mål mot Arsenal

Messi lå på ingen måte på latsiden etter å ha vunnet sin første Balon d’Or. Han ville ha mer. Det viste han blant annet mot Arsenal i kvartfinalen i Champions League 2009/2010-sesongen. En kamp de fleste culés husker godt. Det var første gangen Messi scorte fire mål i en kamp, bak en forfjamsa Almunia i Arsenal-buret. I tillegg sørget de fire målene for at argentineren gikk forbi Rivaldo på toppscorer-lista i alle turneringer for Barcelona.
Etter kampen hadde Arsène Wenger følgende å si.

— Med en gang han får ballen i beina er han ustoppelig. […] Han er som en PlayStation. Han drar fordel av hver eneste feil vi gjør.

8. 91 mål på et kalenderår

Etter å ha tatt luka på en Valladolid-spiller, for å så hamre ballen stang inn nede ved stolpe-rota, satte Messi et punktum det fortsatt lukter svidd av, 22. desember 2012. Det var nemlig hans 91. mål på et kalenderår. Den forrige rekorden tilhørte Gerd “der bomber” Müller, på 85 mål. 79 nettkjenninger for Barcelona og 12 for Argentina. En fantastisk rekord, som det antagligvis vil ta lang tid før noen slår. Noe som bringer oss til neste minneverdige øyeblikk.

9. Fire Balon d’Or troféer

På grunn av sin rekordbrytende sesong – som nevnt ovenfor i punkt 8 – ble Messi med god margin og full fortjeneste tildelt sin fjerde gullball på rad 7. januar 2013. Med det ble Messi eneste spiller i verden som har vunnet fire Balon d’Or-troféer, da han gikk forbi Johan Cruyff, Michel Platini og Marco van Basten, som alle har 3 hver.

10. Mestscorende i El Clásico

23 mars, 2014 scorte Messi et historisk hat-trick mot erkerival Real Madrid, da Barça vant 3-4 på Santiago Bernabéu i en forrykende kamp. Han ble med det første Barcelona-spiller som har scort tre mål på Real Madrids mektige stadion. Men det mest merkverdige ved denne matchen, var at han også ble tidenes mestscorende i El Clásico-sammenheng, da han nå har scort 21 mål mot los blancos. Legendariske Alfredo Di Stéfano var innehaver av den forrige rekorden som lød på 18 mål.

Nevneverdige øyeblikk

Det er så utrolig mye å velge mellom når man skal hente tilbake store øyeblikk fra en så stor spiller. Det blir vanskelig å få plass til alt på ti punkter, men her er noe av det som vi også husker aller best fra Messi.

  • Da Messi overgikk Paulino Alcántara som Barças mestscorende spiller
  • Solomålet på Santiago Bernabéu i semi-finalen Champions League 2010/2011
  • Fem mål mot Leverkusen i Champions League
  • Champions League-finale Wembley 2011 som banens beste

Takk Lionel Andrés Messi, for 10 fantastiske år! Vi gleder oss til fortsettelsen…